sobota 30. mája 2015

Issue 15: Middle Grade, YA, NA???


Pred pár dňami (včera? predvčerom? tá moja krátkodobá pamäť... :D) som písala článok, kde som vám odporúčala New Adult knihy a pod ním sa mi objavil komentár, v ktorom sa jedno dievča priznalo, že ani netušila, že takto sa označujú knihy, ktoré som tam spísala. A to mi vnuklo nápad. Prečo o tom nenapísať článok? Ja sama som dosť dlho nechápala, aký je medzi tými všetkými žánrami a neviem čím rozdiel, keďže som na nete našla vždy podobnú "poučku". Contemporary, Chick-lit, Womens Fiction, Realistic Fiction a kto vie, čo všetko ešte dokážu vymyslieť... k tomu sa však nevyjadrujem, pretože sama v tom mám chaos. Preto si ako prvé musíme ujasniť jednú vec. Middle Grade, Young Adult, New Adult, Adult nie sú žánre, ale skôr niečo ako vekové hranice čitateľov alebo teda skôr hrdinov.
Nebudem sa riadiť nejakými poučkami, alebo presnými definíciami, lebo všade nájdete niečo iné, takže vám skôr poviem, ako to rozdeľujem ja.

Middle Grade sú knihy s hrdinami tak do štrnásť rokov. Môžeme tu zaradiť napríklad prvé tri-štyri diely HP, no väčšinou sa označenie udáva pri celej sérii alebo potom rovno Young Adult. Takýchto kníh som veľa čítala, keď som mala rovnaký vek, ako hrdinovia, čiže niekedy na základke. Ide skôr o také nevinné romance, teda prvý bozk, alebo prvý chalan. Alebo väčšinou nejaké dobrodružstva hrdinu/ky či rovno celej partie kamarátov. Zaradila by som tu napríklad aj knihy o George Nicholson či niektoré diela od Meg Cabotovej. Ale takéto "škatuľkovanie" je skôr subjektívny názor, než čosi objektívne.

K Young Adult zaraďujem knihy, v ktorých majú postavy pätnásť a viac rokov, väčšinou celú túto skupinu hraničím strednou školou. Teda od začiatku strednej školy po koniec, čize po nejakých 17-18 rokov. Autori sa pri knihách s touto, povedzme vekovou kategóriou, často vyhýbajú intímnejším veciam, teda sex je zakázaná téma. Niektorí však majú odvahu tam zakomponovať aj to. Vadí mi však, že sa spisovatelia neboja využívať silnejší jazyk (nadávky atď.), spomínať alkohol a rôzne párty, no fajčenie cigariet a sex sú neexistujúce. Možno práve preto sa mi tak páči Looking for Alaska, lebo Green tam hodil všetko inde banované (a preto to je aj jedna zo zakazovaných kníh :D). Môžeme tu zaradiť fakt kadečo. Cez dystópie ako je Divergencia, paranormálky ako Mara Dyer, fantasy ako Upírska akadémia, až po contemporary ako knihy od Kody Keplinger, Kelly Oram, či Mirandy Kenneally, The Perks of Being Wallflower (aj keď to je úplne iná úroveň :D), Hopeless a iné. Môžem tu zaradiť aj mnou všade spomínanú knihu Veiled Innocence, ktorú ľudia skôr zaraďujú k New Adult, pretože je tam primnoho erotických pasáží, ale podľa mňa je to jednoznačne YA. Celé je to proste popletené :D


A nakoniec tu je New Adult. Začiatok a hlavne koniec sa ťažko odhadujú, ja to mám však tak, že to začína od nástupu na výšku, čiže nejaký ten vek 17-18 až po 30. Teda kým sa dbá na štúdium na univerzite či hrdinky pracujú a neopisujú len ten domáci život. Alebo aspoň ja čítam len také knihy, kde hlavná postava nie je žienka domáca heh. Autori sa neboja opisovať sex dopodrobna, využívať nadávky či rôzne iné neslušné výrazy, opisovať činnosti, ktoré sú v YA "zakázané". Patrí tú halda kníh ako Ugly Love, Losing it séria, 50 Shades, Beautiful Bastard séria, The Legal Briefs séria, Fangirl, Too Far séria a naozaj kopa kopa prekopa ďalších kníh a sérií. Nejako tu, aspoň teda ja, veľmi nezaraďujem fantasy knihy, skôr tie contemporary.

Spoločne s vekom hrdinov sa podľa mňa menia tiež čitatelia, pretože aj u mňa to tak bolo. Middle Grade som čítala kedysi dávno na základke, teraz už sa k tým knihám veľmi nevraciam, no keď som veľmi sentimentálna alebo ma niečo fakt zaujme, tak si čosi prečítam. Mám pocit, akoby som vyrástla už aj z YA, pretože poslednú dobu čítam dookola len NA knihy, ale YA milujem a vždy aj budem, stále sa nájdu YA knihy, ktoré si prečítam. Ako som spomínala, na New Adult knihách som závislá už nejaký ten piatok, a vďaka ním mám pocit, že akosi postupne vyrastám aj z tých typických fantasy kníh, ktoré som kedysi tak milovala, no určite na ne úplne nezanevriem, vždy sa nájde niečo geniálne, čo upúta moju pozornosť.

Takže toto je taký môj názor, hlavne na YA a NA a ako to rozdeľujem ja. A čo vy? Využívate tieto pojmy? Ako to rozdeľujete vy?

2 komentáre:

  1. Pekný prehľad pre ľudí, ktorí sa v tom nevedia vyznať. Spočiatku som ani ja nevedela rozdiel, ale čím viac som čítala kníh, tak mi to začalo dochádzať a jednoznačne u mňa vyhrávajú NA :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pamätám sa na to, keď ja som prvýkrát zistila, že niečo také vôbec existuje :D Ty vole, to bol guláš :D Ja skôr vyhľadávam YA a NA, Midle Grade už pomenej :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať