nedeľa 1. novembra 2015

RC: Zuzka Šulajová - Džínsový denník 5

Originálny názov: Džínsový denník
Autor: Zuzka Šulajová
Séria: Džínsový denník
Diel v sérii: piaty
Dátum vydania: 9/2015
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Počet strán: 584
Hodnotenie GR: 4,6

Fun  4/5
Love  3/5
Boyfriend  2/5
Tears  3/5

Anotácia:
Odkedy sa Paula rozišla s Lukášom, jej život akoby stagnoval. Potom však Patrik príde s návrhom, aby s ním išla navštíviť brata do Sydney. Paula spočiatku odmieta, ale nakoniec odcestuje spolu s Denisou, ktorá práve rieši osobnú drámu. Paula sa prekvapivo rozhodne zostať v Sydney celkom sama. Spoznáva rôznych ľudí, rôzne kultúry, cestu jej skrížia problémy, ale aj chalan, ktorý jej pomôže – paradoxne i roztápať ľady medzi ňou a Lukášom. Paula sa bude musieť rozhodnúť: ostane žiť v cudzej krajine alebo sa vráti na Slovensko, kde je všetko hore nohami?
                  

Môj názor:
Naposledy som Džínsový denník držala v ruke minulý rok, keď som dočítala štvrtý diel niekedy začiatkom novembra. Nikdy nezabudnem na tie muky, akými som si musela počas čítania prejsť. Zuzka totiž spáchala niečo neslýchané a celé moje detstvo a naivné sny sa rozplynuli.
No teraz prišla päťka a ja som potrebovala vedieť, ako to dopadne.

"A čo? Ak sa jej podarí ujsť, napíše o tom knižku do série tých emuliek."
"Evitoviek," opravila ho mama.
"Nech. Aj tam môže."

Džínsový denník bol, je a vždy aj bude mojou srdcovkou. Pred vyše siedmimi či ôsmimi rokmi som ako malá školáčka vošla do školskej knižnice a narazila na nejaký denník. Vtedy som na knihy veľmi náročná nebola, takže som vzala prvé, čo mi prišlo pod ruky a s obľubou som si vyberala slovenské autorky. Tak sa mi dostala do rúk aj Zuzka s jej Džínsovým denníkom.
Pamätám si, ako som si pri prvom diely predstavovala to, keď pôjdem aj ja na strednú, akú budem mať partiu, akého sexy chalana si zoženiem. Zamilovala som sa do Patrika a z Lukáša sa smiala.
Lenže po dočítaní ma v knižnici čakala aj dvojka. A vtedy sa to stalo. Moja láska započala. Voči sérii, voči Lukášovi, voči Zuzkinemu písaniu. Bolo to také reálne, vtipné, trápne a neskutočne bežné, že to až bolo dokonalé.
A tu zrazu rok pred mojou maturitou sa zjavil ďalší Džínsový, potom ďalší a teraz som tu. Vedľa mňa leží päťka a neustále na čo myslím je, že tentoraz sa to už naozaj skončí. Už len jeden diel a je po tom. Je po mojom vyrastaní s touto knihou, s Paulou.
Piaty diel sa začal o niečo inak, než zvyšné diely. Kým pri zvyšných som hltala slovo za slovom už od prvého písmena, tu som sa miestami nudila a nadšene očakávala odchod Pauly do Austrálie, ktorý nie a nie prísť. Neberte to zle, Džínsové začínajú skvelo práve preto, že nie som zvyknutá na takýto druh písania, na tie postavy a na ten humor po tom, čo mesiace a mesiace čítam len zahraničných autorov, ani ten nebol odlišný, no bolo vidno, že to je o niečo slabšie.
Avšak to mi vôbec nebránilo v čítaní. Síce som musela trochu nútiť, keď som už však začala, nevedela som prestať. Hltala som stránky a nesmierne sa mi páčil Paulin nový život.
Zuzka urobila neskutočne skvelé rozhodnutie, keď sa rozhodla poslať Paulu do Austrálie. Nevedela som či sa viac tešiť z toho, že môžem spoznávať Austrália vďaka Autorke, ktorá tam aj skutočne bola, z toho, že sa Paula konečne pohla vpred a vyspieva alebo len z
toho, že je to originálny príbeh.
Autorka si to premyslela veru geniálne. Dokázala kvalitne zamotať hrdinke život, no zároveň nás zoznámiť s kopou nových postáv, ktoré nejednému čitateľovi prirastú k srdcu. Čo na tom, že to boli Indovia, Turci, Arabi, Brazílčania, Číňania a kto vie aké národnosti.
Knihe nechýbali ani povestne trapasy a skvelý humor. Síce toho tu už bolo pomenej, než v prvých troch dieloch (štvorku zámerne vynechávam), stále sa našlo nie čo, na čom som sa parádne zasmiala. Či už to bol Paulin otec, Rišo, alebo nový kamoši v Austrálii.
Páčilo sa mi tiež čítať o tom, kde všade Paula bola a ako to tam vyzeralo. Mohla som si to len predstavovať a nariekať, že ja sa tam snáď v živote nedostanem. Skvelé bolo aj zaspomínanie si na úryvky z prednášok v denníku, ako to kedysi bolo vždy. Úplne ma dostalo, že sa tu konečne používa Facebook ako niečo bežné a nie len nejaká novinka či ešte pokec. Konečne sa to priblížilo k nášmu roku a aj spomínané filmy, ktoré Paula pozerala boli nové.

"Všetko najlepšie k meninám," povedal zrazu a mne opäť ruplo v krku, keď som sa k nemu prudko zvrtla. Neviem, či by som si nemala dať vyšetriť stavce. 

No aj napriek miliónu plusov tu musí byť niečo záporné. Stred knihy.
Začalo to možno už aj skôr. Bavili ma začiatky, keď sa Paula ešte len dostala do Austrálie, nevedela, čo a ako a potrebovala si nájsť nejakých známych. Lenže ako to ďalej postupovalo, v knihe sa absolútne nič nedialo. Ja viem, že je to denník a nemôžem čakať jeden deň záchranu života, druhý deň pokus o samovraždu, ďalší deň stretnutie so žralokom atď, ale dopodrobna opísané dni v práci a v škole ma postupne prestávali čoraz viac a viac baviť.
Ku koncu sa to našťastie napravilo a vtedy kniha nabrala taký spád, že som sa ani nenadala a kniha skončila. Naozaj to od takej tri štvrtiny zbehlo ako nič, pretože sa udiala kopa vecí. Ja som si poplakala, zanariekala a potom už bol koniec a tak som ostala pozerať na knihu neveriac, že to je vážne koniec a ja musím čakať ďalší rok (fakt neviem koľko).
Počas celého čítania som sa cítila neskutočne nostalgicky. Paula, Lukáš a spol už neboli deti, ale dospelí ľudia, ktorí už začali pracovať, cestovať, sobášiť sa a plodiť deti. Nechcelo sa mi veriť, že sa to už fakt stalo, veď nedávno bola Paula len na strednej a Lukáš jej pchal jazyk do úst cestou do školy, aj keď spolu nechodili.
Paula a Lukáš boli ako moji najlepší priatelia a čoskoro sa to celé skončí. Chce sa mi plakať, no zároveň sa aj teším.
Síce bol tento diel o niečo slabší, bol však celý iný a nečakaný, akoby ani nepatril do série. Nové postavy, nové prostredie, vyspelé povahy... Určite odporúčam prečítať si aj tento diel, ak ste náhodou na sériu zanevreli a ak ste ju ešte nečítali (čo nechápem prečo), tak to okamžite, hneď a zaraz, napravte! Ja sa už len idem modliť, aby sa nám Lukáš vrátil do života.
Za knihu veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu PreSkoly.sk
Džínsový denník 5 si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať