pondelok 8. júla 2019

Miesta v Košiciach, ktoré by mal každý knihomoľ vidieť

Aj napriek tomu, že sú Košice druhé najväčšie mesto na Slovensku, sú fakt malé. Ak chcete vidieť pamiatky, stačí sa vám prejsť po starom meste a videli ste všetko. No tak či tak je to krásne mesto. Nebudem vám tu však vypisovať, aby ste videli Dóm svätej Alžbety a podobne, to možno v nejakom inom článku, no rozhodla som sa spojiť knihy s cestovaním a rovno vám spísať šesť vecí, ktoré by ste ako knihomoli mali vidieť v Košiciach.

Artforum

Artforum je krásne kníhkupectvo, ktoré ešte donedávna pôsobilo na Mlynskej a kde som bola za celý svoj život tak dvakrát (hanba mi). Najnovšie sa presťahovali na Hlavnú 87 a rozhodne sa tam oplatí skočiť. Môžete si sadnúť na kávu a koláčik, hľadieť cez veľké okno rovno na našu Hlavnú ulicu alebo sa prechádzať okolo krásnych drevených políc plných kníh, kde vám nad hlavou bude visieť bicykel. Ľudia sú tam nenormálne milí, a je to jedno z tých naozaj pekných kníhkupectiev, aké mi v Košiciach chýbajú, keďže nám ostali už len tie reťazce v nákupných centrách (no hate no shade). Dokonca sa tam často konajú nejaké besedy, výstavy, debaty a podobne. Určite skočte na ich stránku a prečítajte si čo to o ich vzniku, je to celkom zaujímavé.

Palác kníh

Najväčšie kníhkupectvo Panta Rhei v Košiciach predsa musíte vidieť. Nachádza sa takmer presne oproti Artforu na Hlavnej 72 a je to krásne, staré dvojposchodové kníhkupectvo s obrovskými drevenými policami a podlahou, ktorá vám vŕzga pod nohami. Tuším sa tam taktiež dá skočiť na kávu, a keď nie, tak si aspoň môžete prezrieť ich obrovskú ponuku kníh.

Antiqart a Antikvart

Vždy sa mi páčili antikvariáty a také malé stánky s čítanými knihami, keď som ich videla niekde na fotke. V Košiciach som také stánky či trhy síce nenašla, no máme minimálne dva antikvariáty, ktoré stoja za to, aby ste ich navštívili. Jedným z nich je Antiqart, ktorý nájdete hneď vedľa Štátnej vedeckej knižnice. Vchádzate akoby do pivnice, kde steny lemujú také DIY drevené poličky. Nájdete tam všelijaké knihy rôznych žánrov, ktoré sú veľmi prehľadne uložené, takže sa ľahko zorientujete. Niekedy tam dokážete nájsť fakt poriadne kúsky! Antikvart na Zimnej 16 som síce ešte nenavštívila (aj keď to mám v pláne), no bola som v ich menšej pobočke na Bočnej, kde som našla už niekoľko kníh. Takmer vždy, keď tam prídem, majú všelijaké knihy v Angličtine, ktoré poznám a chcem.

Galeon Pub

Poďme od kníhkupectiev trochu ďalej. Tentoraz to bude bar alebo teda pub, ktorý nájdete na Alžbetinej 15. Ak ste ešte v Košiciach neboli, je to ulica, ktorá vedie na Hlavnú a máte z nej krásny výhľad na Dóm svätej Alžbety. Práve tam je aj Galeon Pub, v ktorom si môžete dať celkom lacnú a fakt chutnú pizzu (odporúčam pizzové tyčinky s paradajkovou omáčkou), pivo alebo iné nápoje pomenované podľa rôznych fandomov. Všade sú tam knižné a filmové dekorácie, mapky fantasy svetov, prehrávajú tam stále trailery na filmy, je tam polica s knihami a dokonca aj všelijaké spoločenské hry. Škoda však, že už vyše mesiaca majú zatvorené, pretože vraj renovujú, tak snáď čoskoro otvoria.

Štátna vedecká knižnica

Je to snáď najväčšia knižnica v Košiciach, ktorá sa nachádza na Hlavnej 10, kde zoženiete fakt kadečo možné. Knižnica má hneď niekoľko študovní podľa toho, čo študujete, no okrem odbornej literatúry tam, samozrejme, nájdete aj beletriu. Bola som tam síce len tak dvakrát, no je to fakt krásna knižnica, hlavne keď do nej vstúpite a nad hlavou máte takú obrovskú kupolu. Taktiež tam sú uložené rôzne staré knihy a časopisy, na ktoré sme sa raz boli pozrieť ešte zo základnej školy. Síce neviem či sa tam môžete len tak voľne poprechádzať, no stojí za pozretie.

Mestský park Košice

Síce tu sa ku knihám nedostanete, chcela som park spomenúť, pretože je to úžasné miesto na čítanie kníh a zároveň je to najväčší park v Košiciach. Hlavne teraz v lete tam kopa ľudí len tak posedáva na tráve alebo na lavičkách, deti sa hrajú, niektorí ľudia cvičia. Niekedy sú v parku rôzne akcie, napríklad Gastro Fest, a hneď vedľa je stanica, kde je kníhkupectvo (ak ste si náhodou nedoniesli žiadnu knihu), kaviareň (ak túžite so sebou do parku zobrať aj kávu) alebo také milé potraviny s rôznymi značkami vína a piva (ak by ste túžili po takomto občerstvení). Fakt odporúčam.


Dúfam, že sa vám článok páčil a inšpirovala som vás navštíviť Košice. Ak máte nejaké iné odporúčania, čo by knihomoli mali vidieť v Košiciach, tak sem s nimi.


8 komentárov:

  1. Určite niečo z toho navštívim��fakt super článok!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super námet na článok, do Košíc sa už dlho chystám a tento výber miest sa mi veľmi pozdáva.:) Už len sadnúť do toho vlaku...:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekne zhrnuté "knihomoľské" miesta v Košiciach :) A naozaj mi nejde do hlavy ako to, že som ešte o Galeon Pube nepočula, teda ani som netušila, že tu podávajú takéto fandom skvosty! A to okolo neho chodím dosť často, takže ďakujem za tip a určite doň v najbližšej dobe zavítam aspoň na ďatelinové pivo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No už Galeon aj zavreli :( škoda, mali tam veľmi dobrú pizzu :D

      Odstrániť
  4. Košice som už dlhšiu dobu nenavštívila ale najbližšie, keď tam buduem mať cestu určite sa zastavím v Galeon Pube a v Artfore :)
    Medzi moje obľúbené miesta, ktoré sa snažím navštíviť, vždy keď sa v Košiciach ocitnem jednoznačne patrí Antiqart, skoro vždy som tam nakúpila skvelé knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda len, že Galeon už zavreli :( Mali tam super pizzu. A áno!! Antiqart mam veľmi rada :))

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať