štvrtok 26. januára 2017

Keď si myslíš, že si spisovateľ S01E01


A som tu s novou rubrikou! Viete, rada by som raz v budúcnosti napísala niečo, čo by sa aj vydalo, keďže píšem od detstva. Pred pár mesiacmi som začala s úplne novým príbehom, ktorý je ešte stále vo fáze "čo vlastne robím?" a "dopíšem to niekedy?", čiže ešte len pracujem na prvom drafte, a tak mi napadlo, prečo si svoj postup nezaznamenávať, potom sa na tom môžem smiať alebo... plakať ak to nedopíšem haha.


3.1.2017
Deň pred Silvestrom som dokončila prvú časť z troch, do ktorých som knihu rozdelila. Môžem vám dokonca prezradiť názvy častí!
Časť 1 - Nemámpoňatia
Časť 2 - TMI
Časť 3 - Strašne sa teším, keď sa tam dostanem
Chvíľu som si dala pauzu po každodennom písaní (fakt to dodržiavam! Aspoň jedna kapitola za deň, žiadne výhovorky!) a nes som pokračovala. Keď som to začínala písať, dokázala som dať 9000 slov za deň, teraz napíšem 3500 max a som vyšťavená. Poslednou dobou som to dávala len o 2000, takže som rada, že som dnes presiahla 3500.
Môžem poznamenať, že to píšem nejakých 5 mesiacov a som ešte len v polke a taká Sarah J. Maas napíše za JEDEN ROK DVE KNIHY a ešte také geniálne HOW??? Niekto mi vysvetlite, ako tí ľudia dokážu písať tak rýchlo. Ak raz niečo vydám, tak budem písať ako George R.R. Martin, 5 či 6 rokov na jeden diel, why not?
Viete čo vám zaberie najviac času okrem písania? Vyhľadávanie informácii!! Čo robili spisovatelia, keď nemali Google?
Podarilo sa mi vytvoriť vlastnú vojenskú hierarchiu, hodnosti, útvary, pomiešala som reálne s nereálnymi a som spokojná. Skrátka je to niečo, čo možno v knihe ani nevysvetlím, ale som rada, že to mám, ľahšie sa mi tak orientuje v tom, kto je kto a na akej pozícii. 
Spísala som teda 1 a pol kapitoly a som nadšená, pretože sa konečne blížim k tomu, na čo sa teším odkedy som začala písať! Okrem toho mi na papier z hlavy vypadla taká zaujímavá scéna, pri ktorej som sa dokonca zasmiala aj ja, aj keď to možno nie je ani také vtipné, ale mne bolo, pretože poznám svoje postavy.
To mi v predošlých mojich snahách o knihu chýbalo. Postavy, ktoré by mi boli ako kamaráti. Ktoré by som mala rada a poznala ich od A po Z. Doteraz som len písala a ako sa mi to hodilo, tak tá postava konala. Teraz si vytváram také bio o postavách, vďaka čomu viem o ich rodinách, životných príbehoch, snoch a vlastnostiach. Je to fakt nápomocné, hlavne keď si nájdete vzor na nete, pretože sa pýtajú aj na také veci, ktoré by vám jakživ nenapadli.
Nedávno som si vypočítala, že ak by som písala 3000 slov denne, tak by som knihu mohla dokončiť už o mesiac. Viem však, že je to nereálne, ale budem dúfať, že sa mi to aspoň do leta podarí. Potom sa pustím do editovania, čo potrvá riadne dlho vzhľadom na to, že nad tým zrejme budem revať ako decko a vyškriabavať si oči.


26.1.2017
Po skúškovom, škola mi začína až o dva týždne, môžem písať jak ďábel. Až teraz si uvedomujem, aké ťažké to skutočne je. Neviem prečo, keď som bola decko, išlo to ako po masle, mala som takú fantáziu a bolo mi úplne jedno či to je dostatočne reálne alebo nie, skrátka som si vymýšľala, čo prišlo. Teraz? Napíšem stranu a potom hodinu lustrujem po nete či to môže alebo nemôže byť, ako sa to volá či ako asi bude vyzerať to a to. Okrem toho, je nenormálne zložité vymyslieť zápletku, ktorá by aj za niečo stála a nútila čitateľa pokračovať v čítaní, a keďže nechcem, aby to bol len jednoduchý dej so sladkým koncom, potrebujem aj vedľajšie dejové línie, tie je však vytvoriť ešte ťažšie. Nedávno mi napadlo čosi super a strašne som sa potešila, ale potom som začala písať a moje prsty písali úplne iné scény, takže som fakt zvedavá, ako tam všetko, čo chcem zakomponovať skutočne zakomponujem.
Viete, ale čo sa mi podarilo? Spísať históriu ich bohov, nie síce všetkých, ale v jeden večer som tak sedela a napadlo mi, že to idem napísať. Znie to ako nejaké príbehy o gréckych bohoch a taktiež je možné, že to nikdy nevyužijem, ale páči sa mi vedieť rôzne veci o svete, ktorý som vytvorila. 
Hlavný problém, ktorý mám a uvedomujem si to, že mám zatiaľ málo fantasy prvkov, až teraz, na 27. kapitole som napísala konečne niečo také, čo kričí FANTASY.
Ďalší problém? Mám pocit, že mám príliš veľa postáv a očividne ich potrebujem poškrtať, ale neviem či to chcem urobiť, pretože každá nejak pridáva na osobnosti hlavnej hrdinky. Musím sa už dostať tam kam chcem, kde budem môcť okruh zúžiť a sústrediť sa viac na jednotlivé vzťahy (Sarah J. Maas ma neskutočne inšpiruje <3).
Viete, čo je najťažšie na písaní? SEDENIE. Nie žeby mi nejako prekážalo, no sedieť niekoľko hodín nad notebookom, pokrčená do rôznych pozícií... môj krk a chrbát plačú, o hlave ani nehovorím. Tiež sa bojím vôbec niečo čítať, aby ma to neovplyvnilo a dochádzajú mi už playlisty na spotify, akosi ma nebaví počúvať stále to isté dookola.
Takže hor sa do ďalšieho písania!

7 komentárov:

  1. Veľa šťastia v písaní :) Veľmi obdivujem ľudí, ktorí sú schopní vymyslieť skvelé príbehy a hlavne ich dotiahnuť do konca. Kedysi som sa aj ja pokúšala písať (a najdlhšie som vydržala pri písaní fanfiction, takže som aspoň nemusela vymýšľať nové svety a postavy) ale vždy ma moje nadšenie z písania po čase opustilo a chcela som sa pustiť do iného príbehu, ktorý sa mi v tej dobe zdal zaujímavejší. A taktiež som len veľmi výnimočne napísala viac ako 1000 slov za deň. Asi mám problémy s pozornosťou.

    Ale ty sa zrejme svojho sna držíš lepšie, tak snáď ti to vyjde :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne to isté stále urobím, začnem niečo písať a potom skočím do niečoho iného a neviem sa už späť vrátiť, ale teraz som si povedala, že to dokončím. Toľko som to plánovala, že to MUSÍM dokončiť :D

      Odstrániť
  2. Neviem, v ktorej si teraz fáze, či pri smiechu alebo plači, ale ja som sa teraz straaaašne pobavila... :D :D :D A nie, nebolo to škodoradostne, ale skôr tak, že som sa v tom našla aj ja. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Momentálne je to zúfalstvo zmiešané s radosťou, na jednu stranu som už konečne v polovici a baví ma to písať, ale zároveň je to sakra zložité a mám chuť si vytrhať vlasy :DD čiže to bol taký smutný smiech ? :DDDD

      Odstrániť
  3. 9000 slov za den? :O Jak jsi ze sebe dokázala dostat tak šílený výkon? Pro mě..i ta tvoje dolní hranice 2000 slov představje něco naprosto nedosažitelného a tak se divím tomu, jak můžeš znít tak...zklamaně. Vždyť je to víc, než většina píšících lidí na blogu dokáže vypotit za celý týde! :)

    Podle mě nejde tak úplně o rychlost, protože ta je většinou na úkor kvality (Je málo těch, kteří tyto dvě věci dokážou skloubit a tyhle lidi já neskutečně obdivuji), takže se určitě netrap s tím, kolik slov napíšeš za den.

    Líbí se mi tvůj nápad vytvořit si "bio" k postavám a tvoje "historie bohů" snad ještě víc. Taky to dělám nebo respektive udělala jsem to k jednomu ze svých příběhů a naprosto souhlasím, jak úžasně to pomáhá to lépe vykreslit jejich charakter. Jednou jsem stejně jako ty takhle večer seděla nad wordem s myšlenkou - proč si nenapsat historii toho, co se dělo před příběhem? Vím, že čto krom mě pravděpodobně nikdo nidky nebude číst, ale spisovatel by měl vědět všechno o s větě, který vytváří :)

    PS: Mluvíš tu o svých příbězích, ale dají se i někde přečíst nebo píšeš jen tak do šuplíku? Na blogu jsem je nikde nenašla :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. * Jak úžasné to je a jak to pomáhá

      **vím, že to

      **o světě

      (proč já si to po sobě nikdy nepřečtu?)

      Odstrániť
    2. hej no, to tiež neviem, ako sa mi darilo tak dlho písať toľko slov :D a súhlasím, že rýchlosť na úkor kvality, ale chcem len položiť všetky nápady, celý príbeh položiť na papier a potom to budem editovať tak 3x najmenej :D

      okrem toho, čo aktuálne píšem a pár nových nápadov, tak mám všetko niekde vyvesené.
      neviem či poznáš wattpad, tam mám takmer všetko - https://www.wattpad.com/user/FoxyRathbone

      ale aj na blogu mám niektoré - http://danybooks.blogspot.co.ke/2016/06/traja-posli-smrti.html
      (dole sú odkazy na ostatné)

      a na starom blogu mám úplne takú starožitnosť, čo som písala ešte na základke :D má to tak milión chýb :D
      http://dany-books.bloger.cz

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať