pondelok 2. apríla 2018

< error > najlepšie sci-fi aké som čítala < rerouting > || Illuminae

Mal to byť obyčajný deň, aj keď trochu nepekný, pretože sa Kady práve rozišla so svojim priateľom, Ezrom, no nikto nečakal, že ich malú kolóniu napadnú lode korporácie BeiTech, ktorá sa pokúša o inváziu. Kady aj Ezra sa zachránia, no sú rozdelení pri niekoľko mesačnom putovaní k najbližšej vesmírnej stanici. Lenže flotilu postrehnú aj iné problémy, než len to, že je prenasledovaná nepriateľskou loďou. Umelá inteligencia, ktorá vedie bojovú loď Alexander sa pravdepodobne zbláznila a niekde na lodi Copernicus sa objavila zvláštna choroba. Kady sa z lodi Hypatia snaží zistiť, čo sa deje a my spolu s ňou vďaka zozbieraným dokumentom sledujeme, čo sa odohralo.
Poviem vám, že som očividne nemala poňatia, o čom kniha je. Myslela som si, že ide o nejakú vesmírnu naháňačku a strieľačku, no bola som ďaleko od pravdy. Síce aj to sa tam deje, no príbeh je hlavne o všetkom ostatnom, ako o spomínanej chorobe či šialenej umelej inteligencii. 
To, ako je kniha podaná, teda pomocou rôznych zozbieraných dokumentov, bolo asi najväčším plusom knihy, pretože jej to dodávalo prvok originality, zároveň sa to čítalo veľmi ľahko a rýchlo, a tiež som mala pocit, akoby som pozerala film a nie čítala šesto-stranovú knihu.
Problémom však bolo to, že takýmto spôsobom sa dá povedať len istý druh príbehu a to, čo mali autori vymyslené sa k tomu presne hodilo, avšak ten celkový veľký príbeh okolo toho, ako spolu bojujú dve korporácie sa trochu strácal v tomto formáte, som teda zvedavá, ako to bude vo zvyšných dvoch knihách.

Ako som povedala, jednoznačne je na knihe najlepší formát. Chápem, že niekoho to môže rušiť a môže mu to pripadať byť príliš zložité, no mne sa to nesmierne páčilo, pretože som také niečo ešte nečítala. 
Totiž kniha je podaná pomocou rôznych dokumentov akými sú napríklad prepisy rozhovorov, denníkové záznamy, prepis kamerového záznamu, chat, správy o akciách, ale aj oznamy a reklamy. Ide o zozbierané a uložené informácie do zložky Illuminae, práve preto ide o udalosti, ktoré sa už odohrali a takmer každý nový dokument obsahuje aj poznámky, ktorá ozrejmuje, o čo ide a na čo sa treba sústrediť. 
Za jediné negatívum tohto písania považujem to, že pomocou týchto dokumentov sa nedá povedať a ukázať úplne všetko. Málo opisov postáv a okolia, málo histórie a vysvetľovania príbehu. Nechápte ma zle, autori sa s tým popasovali fakt skvelo a úprimne, mne nič poriadne nevadilo, no je pravda, že nepoznám svet, ktorý vytvorili a ani hlavné postavy, ktorých citom som veľmi neuverila. 

Príbeh sa odohráva v roku 2575 a začína v kolónii Kerenza. Odtiaľ sa presúvame na vesmírne lode Alexander, Hypatia a Copernicus, ktoré sa snažia utiecť prenasledovateľovi. V knihe sú nákresy všetkých lodí, takže si viete predstaviť, ako asi vyzerajú a okrem nich veľa nepotrebujete, keďže sa celý príbeh odohráva kdesi vo vesmíre.

Postáv je tu hneď niekoľko vzhľadom na to, že veľa informácií nemali ako naši hlavní hrdinovia vedieť. Dokumenty teda obsahovali rozhovory kapitánov či správy od vojakov. Práve kvôli tomu som ja osobne ani nemala pocit, že Ezra a Kady sú hlavné postavy, pretože ich tam bolo kopu a takmer všetky mali rovnaký priestor, aj keď Kady ho mala asi najviac. 
Kady bola skvelá, aj keď uznávam, že niekedy mi liezla na nervy. Bola vtipná, sarkastická a nesmierne inteligentná, čo sa mi páčilo. Vďaka denníkovým zápisom som mala možnosť spoznať ju o čosi lepšie, pretože tým autori len ukázali, že jej slabosti a nemala som pocit, že je bezchybná.
Ezra, na druhú stranu, ma nezaujal. Smutné bolo to, že hoc sa títo dvaja milovali, vôbec som to medzi nimi necítila a ich konverzácie ma nebavili. Ezra mi akosi neponúkol nič zaujímavé a v knihe ho vlastne ani veľa nebolo. 
Spomeniem ešte jednu postavu, ale pre istotu nepoviem jej meno, no chcem sa vyjadriť aj k nej. Nesmierne sa mi páčilo, ako túto postavu autori opísali a celkovo vytvorili. Je to podľa mňa najlepšie vytvorená takáto postava, akú som kedy videla, pretože pôsobila reálne a hoc urobila hrozné veci, na konci som ju fakt začala mať rada.

Príbeh je jednoznačne veľkým plusom, no tým najväčším je formát, akým je kniha písaná, pretože skvelo príbeh obohacuje. Núti vás totiž o knihe premýšľať a neukáže vám hneď všetko. Vďaka formátu sa to zároveň číta rýchlejšie, ľahšie a okamžite si knihu zapamätáte, pretože je originálna.

Veľa mínusov nemám. Vlastne skoro žiadne, vadil mi len vzťah medzi Ezrom a Kady, pretože som im neuverila. Síce sa to na konci nejako vysvetlilo, ale celkovo ma skrátka spolu nebavili a oveľa viac ma bavilo čítať jej rozhovory s jej kamarátom a jeho konverzácie s tým jeho kamarátom. Tento slabý rozvoj ich vzťahu mohol byť tiež dôsledkom formátu.


Illuminae je jednoznačne najlepšia kniha, ktorú som zatiaľ tento rok čítala a tiež najlepšie sci-fi aké som kedy čítala. Prekonalo to aj Mesačné kroniky, aj keď musím povedať, že obe sú hrozne rozdielne, hlavne preto, že kým kroniky sú skôr zamerané na postavy, Illuminae na príbeh. Ak teda chcete čítať skvelé sci-fi, máte chuť na niečo originálne, čo ste ešte nečítali, tak určite siahnite po tomto skvoste. Vlastne viete čo? Siahnite po ňom hocikedy a hocikde, pretože ja si môžem len trieskať hlavu o stenu, že som túto knihu mala dva roky doma a prečítala som ju až teraz.
Originálny názov: Illuminae
Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Séria: Illuminae Files
Diel v sérii: prvý
Dátum vydania: eng 10/2015, cz 11/2016
Vydavateľstvo: Rock the Boat, CooBoo
Počet strán: 599
Hodnotenie GR: 4,32

Zábava 5/5
Láska 2,5/5
Priateľ 3/5
Plač 4/5

Anotácia: 
This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do. This afternoon, her planet was invaded.
The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than an ice-covered speck at the edge of the universe. Too bad nobody thought to warn the people living on it. With enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to fight their way onto an evacuating fleet, with an enemy warship in hot pursuit.
But their problems are just getting started. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet's AI, which should be protecting them, may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a tangled web of data to find the truth, it's clear only one person can help her bring it all to light: the ex-boyfriend she swore she'd never speak to again.
 

      

6 komentárov:

  1. Som tak rada, že sa ti páčila a nesklamala si sa v nej :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. už len čakám, kedy mi konečne príde Gemina, lebo teraz sa mi po tomto nechce nič iné čítať :D

      Odstrániť
  2. Juuuj, no ja som teraz veľmi na sci-fi. Príbeh ma veľmi zaujal, ale tým formátom správ a tak si ma trochu vyľakala, aj keď zároveň som zvedavá... Určite sa po nej pozriem v kníhkupectve a uvidím, či sa mu to páči :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ten formát je fakt skvelý, podľa mňa, keď to uvidíš v kníhkupectve, tak ťa to hneď zaujme :)

      Odstrániť
  3. Výborná recenze :) Illuminae se mi taky líbilo :) Nejlepší sci-fi to asi na mém žebříčku není, ale i tak je to skvělá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať