streda 11. apríla 2018

Prečítané & videné || marec 2018

Opäť raz som toho veľa neprečítala, ale za to pozrela som toho teda dosť, tak snáď sa inšpirujete. A ak ste niečo čítali a videli, tak určite mi napíšte do komentárov vaše názory.

Ready Player One - Ernest Cline
Len tak v krátkosti, pretože si môžete prečítať recenziu na blogu. Bolo to super. Síce som bola stratená pri toľkých odkazoch na osemdesiate roky, nepoznala som kopu filmov a tie hry ani nehovorím, ale na druhú stranu, keď sa tam objavilo niečo, čo som poznala, tak to bolo neskutočne super. Celý príbeh bol zaujímavý a o svete ani nehovorím. Nie len svet, v ktorom sa príbeh odohráva, ale aj OASIS, teda herný svet, svet vo svete a so svetmi. Skrátka to bolo skvelo napísané, napínavé, akčné, pútavé, vtipné... prečítajte si to.
5/5*

Illuminae - Jay Kristoff & Amie Kaufman
A keďže som po Ready Player One mala chuť na ďalšie sci-fi, a Illuminae mi sedelo na poličke už dva roky, tak som si povedala, že nadišiel ten čas. Opäť tu na blogu je recenzia, takže len v skratke. Bolo to dokonalé! Na to, ako sa mi páčilo RPO, tak toto bolo ešte stokrát lepšie. Všetko na tom. Príbeh, formát, akým to je písane (pomocou dokumentov), postavy, vtip... proste to bola jedna akčná jazda, ktorú fakt odporúčam. Jedna z najoriginálnejších kníh a najlepších, aké som kedy čítala.
5/5*

Jessica Jones
Sklamanie. Takto opíšem druhú sériu tohto Marvel x Netflix seriálu. Prvá séria bola taká dokonalá, mala všetko, po čom som túžila. Nebola klasická superhrdinovská, hrdinka bola bad-ass, alkoholička, súkromného očko, boli tam plot twisty, bol tam super zloduch a samozrejme aj Luke Cage. A toto? Úplne... meh. Príbeh bol meh, nebol tam skutočný zloduch, všetky postavy, ktoré som mala rada, tak som tu nenávidela, Trish bola úplne hlúpa, Luke tam ani nebol, bola som stratená v tom, kde sa na časovej línii nachádzame vzhľadom na to, že medzi prvou a druhou sériou vyšlo the Defenders, Jessica úplne kašľala na všetkých a všetko a našla si takého dilinka. Čo ja viem, ako pozrela som si to, páčilo sa mi to, ale bola som sklamaná, pretože sa to ani zďaleka nepriblížilo k tej tajomnosti a dokonalosti prvej série. Tak dlho som na ňu čakala a nakoniec som dostala toto?
A ak neviete o čom je seriál, tak sledujeme Jessicu Jones, ktorá je nesmierne silná. Nepamätá si ako k schopnostiam prišla a očividne s nimi ani nechce nič robiť, preto je sama a zapíja to alkoholom. A popri tom pracuje aj ako súkromné očko.
7/10

Altered Carbon
Pri tomto mám toho veľa čo povedať. Tu bolo to sklamanie snáď ešte väčšie. Totiž od všadiaľ som počúvala, aký je to dokonalý seriál. Aj trailer vyzerá super, hraje tam sexy herec, ide o sci-fi od Netflixu. Znie to super, nie? Nie. Na jednu stranu tam boli úplne dokonalé scény, po ktorých som mala chuť seriálu dať aj milión hviezdičiek, ale potom prišli také somariny, že som mala pocit,  že pozerám Shadowhunters a nie seriál od Netflixu. Herci boli nič moc, a hoc Joel bol sexy, nevytŕčal tak, ako iní herci v ostatných seriáloch.
Príbeh sa vlastne odohráva vo svete, kde sú ľudské telá nazývané "sleeves" alebo teda obaly, pretože ľudské vedomie, spomienky a vlastne všetko je uchované na takom čipe, ktorý, keď zomrie ich obal, tak presunú do nového. Celkovo ten svet znie nesmierne zaujímavo, no ako tak nad ním uvažujem, uvedomujem si, že vlastne o ňom nič neviem. Stále sa totiž len niečo spomenulo a nikdy nič poriadne nevysvetlilo. Viem, že tam kedysi bola nejaká vojna, ale vlastne ani neviem kto s kým bojoval. Nejakí náboženskí fanatici tam štrajkovali, lebo sa im nepáčila myšlienka, že človek je nesmrteľný, ale vôbec sa k tomu od prvej časti nevraciame, len sa to zopárkrát spomenie. Potom sa začalo rozprávať o klonovaní a neviem čom všetkom a už som bola úplne stratená.
Počas príbehu sledujeme Takashi Kovacsa, vojaka, ktorý bojoval proti terajšej vláde (????), a ktorý je jediný žijúci "envoy", tak sa nazývali tí, ktorí bojovali na strane takých "rebelov". Vidíte, ani vám to neviem poriadne vysvetliť. No skrátka skončí vo väzení a príbeh sa začína tým, že ho po desaťročiach prebudia, čiže dajú jeho čip do nového tela. 
Fakt, ono to znie ako niečo zaujímavé, ale bola som sklamaná z toho, aké amatérske boli niektoré scény, že veľa hercov ani nevedelo hrať, romantická línia nič moc a škoda tých nedovysvetlených vecí. 
6/10

Jumanji: Welcome to the Jungle
Úprimne som si myslela, že to bude totálna kravina ako všetko, v čom Dwayne Johnson hrá. On hrá presne v takých istých filmoch, ktoré môžu niektorí milovať, no ja ich nenávidím. Teda prídu mi byť strašne trápne a neskutočný cringe. A nie žeby toto bol nejaký dokonalý film, ale dal sa pozerať, bol zaujímavý a dokonca som sa pár krát zasmiala.
Určite viete, čo je Jumanji, bol to taký starý film a Jumanji bola stolná hra, ktorá bola skutočná, všetko sa odohrávalo naozaj. Tentoraz sme sa posunuli a v tomto filme je Jumanji počítačová hra, do ktorej vojdu štyria stredoškoláci, ktorí sa premenia na charaktery v hre.
6,5/10

28 Week Later
Och. Môj. Bože. Ja som si stále myslela, že 28 Days Later a 28 Weeks Later sú len také nejaké somariny so zombíkmi, ktoré vôbec nie sú dobré. Ako som sa len mýlila. 28 Days Later som už asi aj v niektorom zhrnutí spomínala, a tentoraz som si pozrela pokračovanie. Nie je to však priame pokračovanie, takže ani nepotrebujete vidieť prvý diel, oba filmy sú dosť samostatné. 
Kým v prvom filme sledujeme ako chlapík vyjde z nemocnice, netuší čo sa deje a zistí, že celá Británia je posiata zombíkmi, tu sledujeme, ako Američania nákazu zastavili, zbavili sa mŕtvych a začali osídľovanie malého úseku Londýna. A áno, stane sa presne to čo si myslíte, že sa stane. Jasné, že sa toto znovu osídľovanie nezaobíde bez problémov. Síce to malo také nereálne prvky na rozdiel od prvého dielu, bolo to rovnako úžasné a jednoznačne jeden z najlepších zombie filmov, aké som videla. Originálne podanie, so skvelými hercami.
7,5/10

Back to the Future II
Neviem či tento film vôbec musím nejako predstavovať. Je to klasika z 80tych rokov, ktorú moja mamka zbožňuje, tak som sa ju rozhodla konečne pozrieť. Jednotka bola nič moc, ani neviem už, kedy som ju videla, no čakala som viac, ale dvojka, tá bola super! Veľmi sa mi páčilo, ako sa to prepletalo s jednotkou, bolo to oveľa zaujímavejšie a skrátka podľa mňa lepšie.
7,5/10

Tomb Raider
Na toto som bola v kine, lebo je to predsa len Lara, Alicia, a jedna z mojich najobľúbenejších hier. A neskutočne ma ten film prekvapil, pretože som očakávala, že to bude totálna somarina, ako všetky filmy podľa hier. No naozaj sa im vydaril, podľa mňa. Síce áno, je to len taký ten akčný film, kde príbeh nie je až taký podstatný ako snaha zachrániť si život, takže tam boli aj tie nereálne prvky, keď Lara prežila aj neprežiteľné alebo bolo vidno CGI, no skrátka sa to dalo pozerať a dokonca to bolo zaujímavé a verné hre!
Celkovo to malo taký fíling ako hra, niečo, čo chýbalo v prvých dvoch filmoch Tomb Raider s Angelinou Jolie. Tam totiž šlo len o to, že Lara má prsia a robí všemožné úžasné veci, ktoré do filmu chcela zakomponovať Angelina. Tu to bolo fakt ako hra, keď Lara bojovala o život a riešila hádanky.
Príbeh je inšpirovaný práve novými hrami, kde sa vrátili do minulosti a opisujú, ako sa Lara Croft stala tou známou archeologičkou. A zároveň nám v tomto filme poskytli iný pohľad na jej život, ktorý som ešte nevidela nikde. Každopádne, Larin otec zmizol, a tak sa ho rozhodne nájsť a to je vlastne aj celý dej.
7/10

The Last of the Mohicans
Na jeden predmet nám prišla prednášať nejaká Talianka, ktorá od nás žiadala, aby sme si prečítali zopár (veľa) kapitol z Posledného Mohykána (čo som ani netušila, že je kniha... a samozrejme ich neprečítala). Tak som sa rozhodla pozrieť si film, keďže viem, že toto je opäť jeden z obľúbených mojej mamky. No ale trochu ma to tiež sklamalo, pretože som si myslela, že to je nejaký epický veľkofilm, kde proti sebe bojujú indiáni a Európania/Američania.
A v skutočnosti je to príbeh o troch indiánoch, ktorí celý film len utekajú. Jeden z nich je Daniel Day Lewis, teda Hawkeye, beloch, ktorého vychoval indián. No a oni narazia na skupinku britských vojakov, ktorí majú za úlohu dopraviť dcéry nejakého veliteľa do akejsi pevnosti. Hawkeye sa, samozrejme, zamiluje do jednej zo žien, no v ceste mu stojí zlý indián (niečo na M sa mi zdá :D), ktorý sa chce pomstiť otcovi tých dvoch žien za to, že mu vyvraždili rodinu.
Je to dosť krvavé, hudba je úplne dokonalá, asi jedne z mojich najobľúbenejších filmových soundtrackov, Daniel je úžasný, no film je celkovo zbytočne dlhý a tá láska je taká... neuveriteľná, keďže sa do seba zamilujú zo scény na scénu. Ani nehovorím, že tam je potom ešte jedna insta-láska, ktorá je zo sekundy na sekundu. Och a tiež je to dosť odlišné od knihy, fakt dosť. Nie zlý film, ale nič, čo by som si pozrela znovu.
6/10

The Phantom Thread
A keďže som sa zamilovala do Daniela, tak som sa rozhodla pozrieť všetky jeho filmy a začala som týmto, za ktorý bol tento rok nominovaný. A fakt som netušila, do čoho sa púšťam, lebo podľa trailerov to vyzeralo na nejakú romantiku/drámu o návrhárovi, no fakt to, čo som dostala som vôbec nečakala.
Daniel hraje postavu uznávaného návrhára, ktorý navrhuje napr. aj pre belgickú kráľovskú rodinu. Má rád svoj pokoj a celé dni má presne naplánované, skrátka je to neskutočný perfekcionista. Nikdy nemiloval a ženy sú preňho len akési chvíľkové múzy. A potom príde na scénu istá čašníčka, ktorú okamžite začne obliekať. Z toho sa rozvinie akýsi divný vzťah a vlastne o tom je aj celý film.
Ani vám neviem vysvetliť, ako divný a iný tento film bol. Asi som nikdy nevidela niečo tak... no iné. Nebola to romantika, nebol to thriller, ale niečo z oboch to určite malo. Bolo to tiež nesmierne dlhé a niektoré pasáže boli ukrutne nudné, no po dopozeraní sa mi nevedela zastaviť myseľ. Veľmi sa mi páčili herecké výkony a hlavne postavy, ktoré mali nesmiernu hĺbku, pretože ste ich mohli nenávidieť a milovať zároveň.
Určite odporúčam, no upozorňujem, že na tento film skrátka treba mať náladu, lebo to nie je jeden z tých, ktoré si pozriete len preto, že sa nudíte. 
7,2/10

Annihilation
No a táto somarina nakoniec... Okej, nechcem to tak zhodiť, pretože nápad sám o sebe nebol zlý, len bol veľmi zle podaný.
Ide o adaptáciu knihy, čo som ani netušila, a príbeh sa zaoberá akýmsi čudným ekosystémom, ktorý sa začal šíriť z nejakého majáku na pobreží a postupne sa rozširuje. Nikto nevie, čo to je a čo sa tam skrýva, pretože všetci, čo vošli dnu, tak zomreli, respektíve sa už nevrátili. A tak sa tam vydá aj biologička, ktorú stvárňuje Natalie Portman, spolu so zvyškom ženského výskumného tímu. Ich úlohou je zistiť, čo sa v tajomnom ekosystéme nachádza.
Fakt ma zaujal začiatok, ktorý mi hneď pripomenul film Arrival, celé to bolo také tajomné a skvelo zahrané. Ten ekosystém bol úžasný a jedinečný nápad, no potom prišiel koniec. A poviem vám, ten koniec bola najväčšia hovadina sveta a moje hodnotenie hneď kleslo o dva body. Bolo to, akoby autori filmu netušili, ako to ukončiť, alebo nevedeli prísť na normálny dôvod, prečo sa ten ekosystém zrodil. Skrátka mi ten koniec pokazil dojem z filmu. Celkovo tam boli nudné pasáže pretkané zopár akčnými scénami, čo mi až tak nevadilo, ako ten koniec.
Inak na to, aký to bol originálny nápad, tak u mňa film hneď zapadol medzi tie, na ktoré aj zabudnem čoskoro a ani si nespomeniem, čo sa tam stalo a o čom to bolo. Podľa mňa to nebol nejaký skvelý sci-fi film a na iné to rozhodne nemalo.
5/10


2 komentáre:

  1. ooohc bože, som tak rada že sa ti Illuminae páčilo :D potom napíš keď budeš čítať Geminu&Obsidio :D
    A hej, Jessica...oproti prvej sérii veľké sklamanie :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jasne ze budem pisat, vsade to bude, keď to zacnem citat :DD hej no :( dufam, ze tretia bude lepsia (ak bude :D)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať