nedeľa 4. októbra 2020

Deti sa vraždia a my to čítame || séria Hry o život


Séria Hunger Games od Suzanne Collins je fenoménom, ktorý si získal svet už pred dvanástimi rokmi, keď vyšiel prvý diel. Knihy boli neskôr sfilmované a ich adaptácie sa považujú za jedny z najlepších a najvernejších knižných adaptácií. Už v decembri nás čaká vydanie novej knihy z tohto sveta s názvom Balada o hadoch a vtáčatkách, ktorá vyjde vo vydavateľstvo CooBoo, tak ako vyšla aj reedícia pôvodnej trilógie s novými obálkami. Poďme si teda priblížiť túto sériu a zistiť, čo nás čaká v novej knihe.

Mini recenzie

Hry o život

    Keď som to čítala po prvýkrát pred 8. rokmi, milovala som túto knihu. Bola zaujímavá, jedinečná a krvilačná. Vtedy som ju zbožňovala kvôli postavám a tomu, že sa proste ľahko čítala a nevedela som sa od nej odtrhnúť.
    Teraz? Teraz to bolo iné. Videla som v nej niečo iné. Už som ju nebrala ako zaujímavú krvilačnú knihu, ale nadčasový príbeh, kde sa vraždia deti kvôli zlému systému. Systému, ktorý odráža politiku mnohých skutočných krajín.
    Je to dokonalo napísaná kniha? Nie. Môže konkurovať iným dnešným YA knihám? Skôr nie. No na rok, kedy bola vydaná, je to naozaj nadčasový príbeh a práve preto nevadí, že je písaná jednoducho a rýchlo, že chýbajú poriadne opisy a láska je taká povrchná. Zaujme vás to. Budete prekvapení a zhrození, no bude sa vám to páčiť.
    Ja ju jednoznačne odporúčam, pretože je to pre mňa taká prelomová kniha. Jedna z prvých dystópii, jedna z prvých YA kníh, ktoré boli poriadne sfilmované, jedna z prvých YA kníh, ktoré riešia viac, než len "och, tento týpek sa na mňa na hodine pozeral zle a trochu sa na slnku blyští". Prečítajte si to.

Skúška ohňom

    Je to skvelý príbeh. Odtrhujeme sa tu už od toho jednoduchého deja s Hrami o život a dostávame sa do sveta plného politiky, revolúcie a smrti. Aj napriek tomu, že sa v jednotke vraždili deti, toto je o čosi krvavejšie a drastickejšie. Ako decko som to čítala s tým, že som sa vžívala do hlavnej postavy a chcela len vidieť nejaké ľúbostné a akčné scény, ako dospelák si uvedomujem, o čom to naozaj je. Spomínala som to aj v recenzii na prvý diel a poviem to znovu - je to jeden nadčasový príbeh, ktorý sa oplatí prečítať hocikedy a hocikde.
    Ak však mám byť úprimná, prvá polovica knihy bola za mňa trochu slabšia, hlavne kvôli tomu, že sa nič také nedialo. Síce sú tam scény potrebné pre príbeh, mňa skrátka nebavili. No druhá polovica zrazu nabrala spád a už sa z tohto pomyselného vlaku nedalo vystúpiť. Akcia, zrada, plány... bolo tam všetko, čo v takomto príbehu chcete. Autorka to proste vie so slovami. Vie vás upútať a vysvetliť vám svet a príbeh zopár slovami, a vám ani nechýbajú tie dlhánske opisy, ktoré nájdete teraz v každej druhej knihe.
    Síce je z knihy cítiť rok, kedy vyšla, je to stále ten nadčasový príbeh, ktorý sa oplatí prečítať. A druhý diel je dokonca ešte lepší, ako ten prvý a nie je to len taká výplň ako sú druhé diely v trilógiach zvyčajne. Jednoznačne odporúčam, ak ste sa do tejto série ešte nepustili, aj keď predpokladám, že ste to už skoro všetci čítali.

Drozdajka

    Pri čítaní Drozdajky som zistila jedno - z prvého čítania si nepamätám absolútne nič. Mala som len taký celkový obraz a základné body, no nepamätala som si, aké je to skutočne krvavé, drastické a kruté, aké podtóny má kniha a rovnako aj myšlienky schované medzi riadkami.
    Toto je iná kniha. Už to nie je ľahké čítanie pre mladých, ale stáva sa tu z toho presne to, čo očakávam v Balade. A mnoho vecí vám už hlavná postava priamo nepovie, musíte si to vyvodiť sami zo všetkých tých náznakov, ktoré dostala aj ona. Katniss už nie je tá hlúpučká postava, ktorej nik nič nepovie, ale berie život do svojich rúk. Všetky postavy majú svoju úlohu a konajú presne tak, ako by mali. Jednoducho to nie je tá ľahká alebo detská kniha, za akú ju možno ľudia majú.
    Ako som to hovorila už niekoľkokrát v predošlých recenziách, je to úplne iný zážitok čítať túto sériu ako dospelý človek, pretože odrazu vidím niečo úplne iné. A v Drozdajke je to ešte výraznejšie. Nevidím to už len ako tú super akčnú sériu, kde milujem Peetu a nezaujíma ma nič iné, len aby boli spolu. Pozastavujem sa nad drastickými scénami a presne vidím, že toto sa naozaj môže stať alebo sa už aj stalo.
    Táto séria stojí jednoznačne za prečítanie. Nie je pre každého, ak nemáte radi násilie, tak knihy ani neotvárajte, no je to taká moderná klasika, ktorá bude aktuálna aj o ďalších dvanásť rokov.
    

Prečo si sériu prečítať?
  • Aj keď sa láska a milostný trojuholník rieši, nie je to stredobodom série. Romantická dejová línia je v pozadí, podstatný je príbeh o Hrách a rebélii.
  • Je to nadčasový príbeh, ktorý bude aktuálny skoro v každej krajine a v každom období.
  • Má skvelú audioknihu! Nahrala ju Tatiana Maslany a je naozaj super.
  • Je to písané jednoducho, rýchlo, ale drasticky.
  • Kniha je pre mladých aj dospelých. Mladí v tom uvidia romantiku a akciu, dospelí politické podtóny. Naozaj nemá vyhraneného čitateľa.
  • Je to už taká klasika alebo kultovka.
  • Ide o jednu z prvých populárnych dystópií, takže obsahuje všetko to podstatné, čo od dystópie očakávate.
  • Autorka má naozaj talent. Vie vám povedať aj tie najzložitejšie veci veľmi jednoducho. Niekedy až máte dojem, že ste priamo v príbehu.
  • A má skvelé filmové adaptácie, ktoré stoja za pozretie. Ale najprv si prečítajte knihy!

Čitatelia na Goodreads povedali
"Drsná, strhujúce, úchvatné... To že ma to držalo pri čítaní do pol druhej ráno, aj keď som bola neuveriteľne unavená, hovorí za všetko." - Sašenka

"Prečítať si THG po toľkých rokoch bol naozaj zážitok. Možno aj preto, že to bola tak trochu studená sprcha a ako keby som si až teraz naozaj a úprimne uvedomila, ako som milovala knihu, kde sa zabíjala skupina detí. Po tých rokoch však myslím, že je to skvelý koncept, len naň pozerám už trochu inak." - Mara

"Hry o život sú príbehom, ktorý dostane hádam každého. Podľa mňa je tam všetko, čo by mala dobrá kniha mať: napätie, láska a hlavne sa mi páčil ten smutný koniec." - Simona Beňová

"Včera večer som dočítala a bola, a aj som, úplne vo vytržení. Je to ako keby som sa znovu zamilovala." - Kristy Drážovská

"Nechápem, kde vzala autorka nápad. Je to úžasne zvrátený svet, do ktorého dúfajme, že sa v živote nedostaneme! Kniha sa číta sama od seba, nedokážete sa od nej odtrhnúť, originálne postavy, dej a príbeh vás nalákajú na čítanie aj v skoré ráno a nikdy nebudete mať dosť." - Evelin

"Neskutočná kniha. Jedinečný nápad, postavy a prostredie. Kniha jednoznačne patrí medzi moje top a doteraz sa len spamätávam." - Zuzana Zet Ľudvíková

Balada o hadoch a vtáčatkách

Anotácia

Kultová séria Hry o život je späť!

Vráťte sa do Panemu šesťdesiat štyri rokov pred udalosťami z bestsellerovej série HRY O ŽIVOT.
Osemnásťročný Coriolanus Snow čaká len na to, ako zahviezdi v Hrách o život. Tento rok bude totiž iný. Tento rok bude mentorom jedného z vyvolených. Tvrdo drel, aby dokázal naplno využiť svoj šarm, vedomosti a zručnosti a doviesť svojho vyvoleného k víťazstvu.
Lenže šťastena mu nepraje. Jeho vyvolenou je dievčina z dvanásteho obvodu, tá najodpornejšia spodina v celom Paneme. Ich osudy sú odteraz nerozlučiteľne prepletené, každé Coriolanovo rozhodnutie ich môže vyniesť na stupienok víťazov alebo úplne potopiť. V aréne to bude súboj na život a na smrť. Mimo arény sa v Coriolanovi prebúdzajú city... a tak sa musí rozhodnúť, či bude dodržiavať pravidlá, aj keď mu jeho pud sebazáchovy radí niečo úplne iné.

Informácie

Knihe bol posunutý dátum vydania, takže sa jej dočkáme 4.12.2020 s obálkou, ktorá bude ladiť s novou edíciou Hier o život. Nejde teda o pôvodnú obálku, ktorú môžete vidieť všade, a s ktorou kniha vychádza aj v Česku. Bude to takmer šesťsto stranový paperback, ktorý preložila blogerka a prekladateľka Luu - Ivana Cingelová. Na Goodreads ma kniha zatiaľ hodnotenie 3,82, hlavne teda kvôli pomalému tempu. V mnohých recenziách je totiž spomenuté, že nejde o typický akčný príbeh, aký poznáme z Hier o život, ale o filozofickú a politickú knihu, ktorá nám podáva odpovede na nezodpovedané otázky z Hier.

Čitatelia na Goodreads povedali o knihe

"Fascinuje ma pohľad na to, ako Hry o život vznikali. Desí ma pohľad na to, ako zaobchádzali s vyvolenými a v podstate s každým mimo Sídla. Tu nie je hlavnou postavou prototyp YA hrdinky, ktorá zachráni svet a popritom očistí meno svojej rodiny, štyrikrát sa zamiluje, päťkrát odmiluje. Pubertálny prezident Snow nie je vôbec hlavným hrdinom tohto románu, jeho POV z tejto knihy robí niečo iné, niečo viac." - Erik Fazekaš

"Prequel k Hrám o život nie sú Hry o život. Zabudnite na to už teraz a ušetrite si sklamanie, pretože akcie v aréne je z tej 500 stranovej bichli asi 100 strán. Čo je zvyšok? Filozofovanie o podstate vojny, ľudskej povahy, vplyve prostredia. Zafarbené NÁDHERNE egoistickým a pokryteckým rozprávačom. Je to prakticky kniha pre dospelých, ktorú YA robí zrejme len vek rozprávača, medzi riadkami je toho skrytého naozaj veľa, Collinsová je šikovná spisovateľka." - Luu / Ivana Cingelová


Zdroje:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať