štvrtok 9. novembra 2017

Jeden deň v Bruseli

Ahojte! Nedávno sme si s kamarátkou urobili výlet do Bruselu na šesť hodín, a tak mi napadlo urobiť článok, čo si treba pozrieť, alebo čo stíhate pozrieť, keď ste tam práve na takto krátko.
Zakladám tým aj novú rubriku, takže očakávajte aj mestá ako Amsterdam, Utrecht, Haag, Leiden, Dubrovník a dokonca aj Košice.
V úvode vám odporúčam, aby ste si predtým, než vycestujete stiahli do mobilu aplikáciu Sygic alebo hocijakú inú, ktorá funguje aj offline, takže nebudete potrebovať internet, ktorý vám len zbytočne zožerie baterku a potom ste počas cestovania v prdeli, lebo nemáte bez mobilu čo robiť. To je len taká moja rada. Takáto navigácia v mobile je oveľa lepšia, než mapa, pretože si tam len zadáte kam chcete ísť, GPSkom nájdete svoju pozíciu a idete.
Všetky miesta sú ľahko dostupné ak pôjdete peši, aby ste nemuseli zbytočne míňať peniaze na autobus či zháňať tú správnu linku.

Ak sa rozhodnete Brusel navštíviť, určite nevynechajte tento park nazývaný aj Jubilejný park či Park päťdesiateho výročia. Je to obrovský park, v ktorom nájdete víťazný oblúk postavený na začiatku 20. storočia, ktorý z jednej strany ohraničuje Kráľovské vojenské múzeum a z tej druhej Cinquantenaire múzeum a AutoWorld múzeum.
Hlavne teraz na jeseň tam bolo krásne, keďže boli stromy nádherne oranžové a kopa ľudí tam len tak sedela na lavičkách a obedovala, keďže hneď vedľa parku je Európska štvrť, kde sa nachádzajú všetky možné budovy Európskej únie.

Ak ste v Bruseli, bol by hriech nenavštíviť Európsky parlament. Brusel je považovaný za hlavné mesto Európskej únie, keďže sa v ňom nachádzajú jedne z najdôležitejších inštitúcií, ako sú - Európska komisia, Rada Európskej únie a Európsky parlament. Na uliciach je preto stále rušno, aspoň v deň, keď sme tam boli my, bol nejaký NATO samit ministrov obrany a tiež protesty Kataláncov, takže ste všade mohli vidieť vojakov so samopalmi.


Kráľovský palác v Bruseli je jedno z miest, ktoré jednoducho musíte vidieť. Kráľovská rodina v ňom síce nežije, no jednoznačne sa oplatí pozrieť aj na toto miesto. Palác je lemovaný zozadu malým lesíkom, kým spredu má menšiu záhradu a od Bruselského parku ho oddeľuje rozsiahle námestie. 
Podľa mňa je tento palác jednoznačne krajší ako ten v Haagu či Amsterdame, škoda len, že sme nemali viac času na to, aby sme si ho prezreli.

 Toto námestie je asi to najkrajšie, čo v Bruseli nájdete. Tvorí historické centrum Bruselu a jeho najväčšou dominantou je gotická radnica z 15. storočia s vežou, na ktorej je umiestnená socha sv. Michala. Oproti stojí Múzeum mesta Brusel, nachádza sa tam aj múzeum belgického piva a v budovách nájdete rôzne obchody s belgickou čokoládou, ktorú si jednoducho musíte kúpiť, keď ste už  v tom Belgicku. Toto námestia bolo v roku 1998 zaradené na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. 
Grand Place je najturistickejšie miesto v Bruseli, takže sa pripravte, že tam narazíte na kopu turistov a dá vám zabrať, kým sa odfotíte pred nejakou budovou, lebo vám do záberu skočí hŕba Aziatov, ako aj nám. Ale je to jednoznačne miesto, ktoré nesmiete vynechať, ak Brusel navštívite. 

 Neďaleko námestia Grand Place nájdete túto známu bronzovú sošku močiaceho chlapca, ktorú zhotovil Hiëronymus Duquesnoy starší na začiatku 17. storočia. Soška má v skutočnosti veľmi bohatú históriu, keďže ju počas svojej existencie niekoľkokrát ukradli. Po poslednej krádeži, kedy bola socha zlomená a nájdená v kanáli Charleroi bola opravená a premiestnená do Múzea mesta Brusel. Na jej mieste stojí napodobenina, ktorú cez týždeň prezliekajú do niekoľkých kostýmov. Na základe tejto sochy vznikli ďalšie, ako sú Jeanneke Pis, čo je čúrajúce dievča a Het Zinneke, čo je čúrajúci pes.
Socha sa nachádza na takom nepatrnom mieste a je taká malá, že keby som nevedela kam idem, a čo idem pozrieť, tak prejdem okolo a ani ma nezaujme. Je to ako Mona Líza, ktorá je tiež populárna len pre svoje krádeže a nie pre to, ako je namaľovaná. Je to len maličký obraz, tak ako je Manneken maličká socha. Ale keďže je to symbol Bruselu, nemôžete z neho odísť a nevidieť toto dielo. Či už repliku na ulici alebo skutočnú sochu v múzeu.

 
 Je to románska stavba z 11. storočia, ktorá bola neskôr prestavaná v gotickom štýle a v roku 1962 získala status katedrály, ktorá je zasvätená dvom patrónom mesta - svätému Michalovi a svätej Gudule, ktorej ostatky boli uložené práve do tohto chrámu. 
Katedrála je veľmi podobná Parížskemu Notre Damu a je z nej nádherne vidieť na mesto. Nie je ďaleko od námestia Grand Place, stojí takmer hneď vedľa hlavnej vlakovej stanice a Bruselského parku, pred ktorým sa nachádza kráľovský palác.

Ak ste v Belgicku, bol by len hriech nedať si najtypickejšie jedlo, ktoré ponúkajú. Waffle a hranolky. Upozorňujem, že waffle vás môžu vyjsť aj ako jeden obed niekde v reštaurácii, záleží to teda od toho, čo si na ňu dáte. Najlepšia je podľa mňa len s práškom alebo niečím jednoduchým ako šľahačka, lebo už keď som mala nutelu, bolo jej toľko, že som ani nevedela tú wafflu zjesť. Ďalšie rada - ak už si na ňu dáte všetko, čo je v ponuke, určite si ju dajte niekde, kde pri jedení môžete sedieť, lebo je nemožné zjesť jednu wafflu z umelého tanierika, na ktorej sú veci nakopené ako darčeky pod stromčekom, keď stojíte a máte len maličkú umelo-hmotnú vidličku.
Nezabudnite si tiež dať belgické hranolky, ktoré sú fakt skvelé. Hlavne ak je tam cibuľa! Nečakala som, že hranolky s cibuľou budú také skvelé. 

 Najväčší hriech však je byť v Belgicku a nemať Belgické pivo. Pivo v Belgicku je veľmi populárne už od 12. storočia a dnes tam majú okolo 180 pivovarov a okolo 1600 rôznych druhov. Takmer každý typ piva má vlastný pohár či nejakú inú nádobu, pretože používanie správneho pohára vraj zlepší chuť piva.
Pivo je prvá vec, ktorú urobte, keď tam prídete. My sme nemali čas a nakoniec sme si len museli kúpiť fľašky a vypiť ich doma, a to sme do Bruselu išli hlavne na pivo. Ale dávajte si pozor, pretože Belgické pivá sú silné, niektoré majú aj 8%!
Boli ste už v Bruseli? Ak nie, chceli by ste tam ísť? Ak áno, čo by ste tam najviac chceli vidieť? 



2 komentáre:

  1. V Bruselu jsem byl asi 2-3 dny. Ani tak jsem nestíhal vše, co jsem chtěl. Za mě je nejlepší MiniEurope. Člověk tam načerpá mnoho inspirace, kam je příště. Taky jsem napsal článek o Bruselu: http://jijuvblog.cz/brusel-brugy-gent-necekane-krasne/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jop veľa veci sa tam dá vidieť a prese tú MiniEuropu sme nevideli :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať