sobota 18. novembra 2017

Knižné Vianoce || nápady na darčeky

Nedávno pridala Emma z Emmmabooks na YouTube video s nápadmi na darčeky pre knihomoľov, a tak mi napadlo, prečo neurobiť aj článok. Rok a pol som odporúčala v kníhkupectve knihy, ktoré som nečítala tváriac sa, že som macher, tak prečo túto svoju superschopnosť nevyužiť aj tu. 
A vopred sa ospravedlňujem za stereotypizovanie, ja viem, že aj dievčatá čítajú knihy pre chlapcov a naopak.

Neviem ako je to u vás, no moji rodičia absolútne nečítajú, no čo som si všimla počas času, ktorý som strávila v Panta Rhei, rodičia chcú väčšinou to isté. Ženy oddychové romantiky alebo nejaké ezoterické knihy, zatiaľ čo muži brali všemožné kriminálky, politické knihy ba historické. Ale myslím si, že je aj veľa žien, ktoré si rady prečítajú detektívky, keďže fakt veľakrát som odporúčala práve im nejaké dobré krimi a to ich ja nečítam.

Elena Ferrante vám už určite musí byť všetkým známa. Jej séria Neapolská sága bola tento rok veľmi populárna a aj vypredaná. Najnovšie sa u nás vydala jej ďalšia kniha Temná dcéra a s ňou vydavateľstvo Inaque.sk nekončí. Ak vaša mamka rada číta, tak toto je kniha možno práve pre ňu, keďže jej hlavnou hrdinkou je 47 ročná matka dvoch dcér. A ak vás táto kniha nezaujala, tak sa určite pozrite na Neapolskú ságu. Adi z caroknih napísala skvelé recenzie na všetky štyri časti, ktoré si určite prečítajte, ak sa neviete rozhodnúť. Martinus dokonca ponúka aj plátenú tašku Ferrante, ktorá ani nie je taká drahá, tak môžete kúpiť knihu a tú skryť rovno do tej tašky!

Ďalej tu máme Danielle Steel, ktorá ponúka takú tú typickú romantiku, ktorú bežne vidíte na Dome. Práve túto autorku kupovali ženy na dennom poriadku spolu so Slovenkou Táňou Keleovou-Vasilkovou. Najnovšia kniha od Danielle Steel sa volá Čaro a v nej autorka prenesie čitateľov do Paríža, kde budú môcť sledovať sedem rôznych príbehov. Ak má vaša mamka rada romantiky a napríklad aj tie historické, tak sa určite pozrite na knihy od Jany Pronskej alebo rovno kúpte jej novinku Kumánska princezná, a ak má k tomu navyše rada aj kúsok fantasy, tak viem presne, čo hľadáte - Cudzinku od Diany Gabaldon!

Z historických kníh už tak typicky poviem, že za prečítanie stojí Mengeleho dievča či Stalinova dcéra, ale keďže je možné, že práve tieto dve knihy už má vaša mamka prečítané, tak odporúčam Irenine deti, ktorá vyšla na jeseň tohto roku. Kniha je podobná príbehu Oscara Schindlera, keďže aj tu figuruje postava, ktorá zachránila ľudí pred vyhladzovacími tábormi. V tomto prípade sú to deti, ktoré Irena Sendlerová najprv pašovala z geta a potom ukrývala pred Nemcami.

A skočím ešte späť na romantiky, tentoraz pre tie mamky, ktoré sa nestránia aj erotike. Teda ak sa im páčila séria Päťdesiat odtieňov sivej, tak jej povedzte, že existujú aj lepšie erotiky a kúpte jej niečo od autoriek ako sú Christina Lauren, Sylvia Day, Alessandra Torre či Samantha Young. Ja osobne odporúčam knihu Hrdina práve od poslednej menovanej autorky, ktorá je asi jedna z najlepších erotických románov, ktoré som čítala a tých teda bolo mnoho. V tejto knihe totiž skutočne ide aj o príbeh a nie len sex, hlavná hrdinka je celkom inteligentná a hlavný hrdina je jej šéf, takže je to o to lepšie. Ak chcete nejakú novinku, tak Šéf od Vi Keeland tiež nie je na zahodenie. Vi Keeland je v USA veľmi populárna autorka práve takýchto kníh, aj keď mne akosi nesadla. Téma šéfa a jeho pracovníčky je akosi populárna. V tejto knihe sa hrdinka snaží dostať z hrozného rande, v čom jej pomôže neznámy, ale samozrejme dokonalý chlap, ktorého záhadne začne stretávať, až kým sa z neho nestane jej šéf. 

Čo sa týka otcov, tak tu mi napadajú len samé krimi. Takmer každý druhý chlap, ktorý číta, číta práve Dominika Dána, takže sa určite pozrite na jeho najnovšiu knihu s názvom Cigaretka na dva ťahy, ktorá vychádza už v decembri. Ak váš otec Dána číta, tak je to skvelý darček, hlavne ho donúťte, aby si knihu nekupoval, nech tak môžete urobiť vy.
Určite sa oplatí prečítať si aj Jozefa Kariku, ktorého si plánujem prečítať aj ja, čo trilery nečítam. Nedávno pokrstil novinku Čierny rok: Vojna mafie, no ja vám odporúčam Trhlinu, ktorú čítala moja sestra a veľmi sa jej páčila. Aj ja sa na ňu vrhnem hneď, ako budem mať príležitosť, pretože znie fakt zaujímavo.
Ak chcete nejakých severských autorov, tak za prečítanie stoja Erik Axl Sund, Stieg Larsson, Samuel Bjørn, Lars Kepler, Jo Nesbo (ktorého kniha Snehuliak bola sfilmovaná), Camilla LäckbergováHenning Mankell či Jørn Lier Horst. A určite sa pozrite aj na knihu Vražda v Orient Exprese od Agathy Christie, ktorá je síce už riadne stará, no teraz niekedy vyšiel film, takže sa opäť dostala do povedomia. 

Veľa mužov tiež pýtalo mafiánske a politické knihy, v ktorých sa ja síce nevyznám, no populárne bolo Vlastnou hlavou od Mareka Vagoviča, čo je kniha zo zákulisia Smeru a hlavne o Ficovi. Ďalej odporúčam knihu Pablo Escobar od Marka Bowdena, ktorá sa bude určite páčiť všetkým, ktorí pozerajú Narcos. Inak ak váš rodič rád číta reportážne knihy a podobne, tak určite sa môžete spoľahnúť na vydavateľstvo Absynt. V týchto knihách sa veľmi nevyznám, no v kníhkupectve vám určite niekto poradí, čo je dobré, a čo nie. 
Začnem od tých najmladších, ktorých môžete obdarovať Denníkom odvážneho bojka, Annou zo zeleného domu, Zvieracími záchranármi, Tromi pátračmi, Tigrím tímom či hocičím od Roalda Dahla. Podľa mňa však je najlepšia voľba ilustrovaný Harry Potter, ktorého by určite chcel nie len váš mladší súrodenec, ale aj ten starší. Škoda len, že ešte nepreložili ilustrovanú edíciu Fantastické zvery a ich výskyt, pretože to by bol ten dokonalý darček na Vianoce.
  
Pre tíndežerky by to určite chcelo nejakú romantiku. Čo sa týka romantík zo skutočného a novodobého sveta, tak pre 12-16 ročné dievčatá ja vždy odporúčam Džínsový denník, pretože na ňom som vyrastala. Čo som si všimla v Pante bolo, že keď rodičia kupovali deťom knihy a zmienila som, že napríklad tá a tá je o šikane a tá je zase o depresii alebo niečom inom, tak ihneď pokrútili hlavou a vybrali hoc aj hlúposť, len aby ich dieťa nevidelo hrôzy tohto sveta. Ale ja vám tak či tak odporúčam napríklad Hľadá sa Audrey od Sophie Kinsella, ktorá je práve o šikane a o tom, ako sa s ňou hlavná hrdinka snaží vyrovnať. Veľmi milá je aj séria Všetkým chalanom od Jenny Han a zlaté knihy píše aj Kasie West. Už v decembri od nej vychádza Zabuchnutá v knižnici, kde hlavná hrdinka uviazne na víkend v knižnici s chlapcom zo školy, s ktorým doteraz ani neprehovorila. Kniha je celkovo veľmi milá, aj keď má vážnejší podtón, ale je krátka a dá sa ňou len rýchlo preletieť.

Pokiaľ ide o fantasy, sci-fi či dystópie, ktoré nie sú príliš krvavé ani erotické, tak určite odporúčam Nástroje smrteľníkov od Cassandry Clare. Ďalej napríklad aj sériu Strieborná kniha snov od Kerstin Gier, ktorú viete celú kúpiť v nádhernom boxe, rovnako v boxe viete kúpiť aj Kroniky Narnie. Od Kerstin Gier sa oplatí prečítať aj jej druhú sériu Drahokamy. Inak odporúčam aj Mesačné kroniky, ktoré bohužiaľ kúpite len v češtine, no je to jedna z najlepších sérií, aké som čítala a mnoho Slovákov (ktorí nie sú blogeri, samozrejme) ju ani nepozná.

No a čo sa týka tých starších dievčat a romantiky, tak tu toho je veľa. Opäť odporúčam Samanthu Young, ale tentoraz aj Elle Kennedy, ktorá píše skvelé romantické-erotické romány z prostredia vysokej školy, ako aj Cora Carmack. Určite odporúčam aj Colleen Hoover, ktorá je veľmi populárna a jej knihy fakt stoja za to (ignorujme len tie otrasné obálky). Inak pre staršie dievčatá odporúčam aj Mŕtve dievča neklame, Charlieho malé tajomstvá či Hovor!, čo sú knihy s temnejšími témami, no naozaj skvelé.

Fantasy kníh pre staršie dievčatá je neúrekom. Ja jednoznačne odporúčam Trón zo skla, ktorý už určite všetci poznajú (akurát koncom novembra vychádza piaty diel), no okrem toho aj Na dvore z tŕňov a ruží, čo je podľa mňa skôr zamerané na vzťahy, než na príbeh a hlavne je tam sex. Dosť sexu. Najviac však odporúčam Vraniu šestku od Leigh Bardugo, čo je jedna z mojich najobľúbenejších kníh, ktorú si určite musíte všetci prečítať. Šesť zločincov, podobné Dannyho jedenástke a Sherlockovi, skvelé postavy, úžasný svet, kopa vtipu. Odporúčam!

Čo sa týka chlapcov, tak tu viem poradiť len pár kúskov. Jednoznačne všetko od Ricka Riordana, ktorý vydal série ako Percy Jackson, Bohovia Olympu, Apolónov súd či Magnus Chase. Určite si chlapci musia prečítať aj Ready Player One od Ernesta Clina či knihy od Eoina Colfera. Ja však odporúčam Patricka Nessa, od ktorého na Slovensku už vyšli tri knihy - Niečo viac, Sedem minút po polnoci a My ostatní tu len tak žijeme. Inak určite sa nikdy netrafíte zle, keď kúpite hocičo World of Warcraft či Zaklínača, ktorý je vždy dobrá voľba. Dokonca môžete trochu zmeniť štýl, ak váš súrodenec už prečítal všetky diely Zaklínača, môžete mu kúpiť grafický román, ktorý začali vydávať. A už pre tých ostrieľanejších určite odporúčam Brandona Sandersona

Trochu obmením svoje odporúčania, pretože vám nejdem radiť knihy. Knihomoľom môžete totiž dať len tie knihy, o ktoré vás požiadajú, pretože nikdy neviete, čo už čítali alebo čo ani náhodou nechcú čítať. Preto vám poradím skvelé knižné darčeky, ktoré však nie sú knihy.

Funko-pop postavičky sú asi to najlepšie, čo môžete knihomoľovi dať. Problémom je len to, že okrem takých tých Funko postavičiek podľa populárnych kníh, ktoré sa stali známe hlavne kvôli filmom/seriálom/hrám, normálne knižné nájdete len ťažko. Na bežných stránkach však určite nájdete postavy z Harryho Pottera, Zaklínača, Pána prsteňov či Piesne ľadu a ohňa. Ale pravý knihomoľ je aj pravý závislák na seriály a filmy, takže mu určite nebudú vadiť postavičky zo Stranger Things, The Walking Dead, Marvel filmov, Star Wars či Disney rozprávok. Stačí len vedieť, čo má váš knihomoľ rád.

Redbubble a Society6 sú najlepšie stránky pre knihomoľov, pretože tam nájdete úplne všetko. Hrnčeky, termosky, plagáty, vankúše, nášivky, zošity, nálepky (ak mi niekto niečo chce podarovať, chcem si onálepkovať notebook heh), tričká, obaly na mobil, tašky a kopu iných vecí. Fakt neviem, koľko je poštovné, no niekedy majú na Society6 dobré zľavy a vtedy sa fakt oplatí nakupovať. 

Skvelým darčekom by bol aj knižný box. Síce sa trochu klepnete po vrecku, pretože vás väčšinou vyjde poštovné rovnako draho ako celý box, ale niektoré sa proste oplatia. Najpopulárnejšie sú OwlCrate a Fairyloot, hlavne Fairyloot má podľa mňa dokonalé vecičky v tých svojich boxoch. Ale dobré sú aj Illumicrate, hlavne keď majú box na nejakú tému, Whimsify, LitJoyCrate, BookBoxClub, MooneBox, ShelfLoveCrate, TheYAChronicles a mnoho iných. Ak zájdete na stránku Cratejoy, tam nájdete kopu boxov, aj také, v ktorých nie sú knihy, ale len nejaké knižné vecičky, ale niektoré boxy (napr. Fairyloot) tam nie sú. No viete si tam nastaviť odkiaľ má box prísť, aby ste neplatili zase neviem aké vysoké poštovné. Problémom však je, že niektoré boxy sú také populárne, že všetky vypredajú za pár hodín a nebudete mať nič. Podľa mňa by bolo pekné urobiť si aj vlastný box, kúpte nejakú knihu alebo len zvlášť knižné vecičky, nastrkajte ich do krabice a vualá! Niekto by fakt mal začať robiť takéto boxy na Slovensku.

Záložky by boli skvelým darčekom už k nejakej knihe, ktorú si knihomoľ vybral, nech má nejaké to prekvapenie. Nehovorím teraz o záložkách z Panta Rhei či neviem kade, ale o tých, ktoré taktiež nájdete na Etsy či Instagrame. Veľa umelcov totiž tvorí vlastné záložky, kreslí knižné postavy či už najvierohodnejšie ako sa dá, alebo ako z kreslenej rozprávky. Môžete si tiež vybrať či chcete magnetickú záložku alebo papierovú, či zaliatu. Záložky sú vždy milý doplnok, ktorým nič nepokazíte. 

Ja by som sa potešila aj knižným sviečkam, keďže tie tiež nie sú lacná záležitosť. Viem, že niektorí výrobcovia ponúkajú aj mesačné boxy, no podľa mňa celkom stačí jedna či dve sviečky podľa vlastného výberu. Najčastejšie ich nájdete na Etsy alebo stačí prelustrovať Instagram, kde tých výrobcov nájdete mnoho. Asi najznámejší sú InTheWickOfTime, MerakiCandles, QuackerCandle či BurningFiction. Môžete ich kúpiť v sklenených nádobách alebo plastových (?), ktoré sú lacnejšie. Všetky sviečky majú nejaký názov, či už ide o knižnú postavu, miesto, svet alebo hocijakú drobnosť. Podľa toho je vybratá aj vôňa.

A nakoniec to sú ponožky, pretože každý knihomoľ sa chce cítiť pohodlne, keď celé hodiny len číta. Ešte som nenašla poriadnu stránku, ktorá by bola zameraná len na knižné ponožky, no nejaké predáva napríklad Martinus. Krásne ponožky má obchod HappySocks, odkiaľ by som asi vykúpila úplne všetko, keby som bola milionárka, ale navštíviť by ste mali aj Fusakle, kde nájdete dokonalé slovenské vzory, ak ste správny patriot. V Primarku tiež práve majú Harry Potter kolekciu, no inak knižné ponožky treba hľadať.
Inšpirovala som vás? Čo plánujete kúpiť rodine na Vianoce? A čo chcete dostať vy?


4 komentáre:

  1. Veľmi pekne návrhy na darčeky 😊 Ja dávam väčšinou nejakú kozmetiku a k tomu vždy niečo čo toho človeka poteší. Ako teraz napr. švagrina má rada kávu a tak som jej kúpila mlynček na kávu aj s kávou 😉

    Suesanqa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja tiez som stale davala kozmetiku, ale tohto roku mam kopu originalnych napadov :D

      Odstrániť
  2. Super tipy. Já jsem začala kupovat na Vánoce jenom knížky. Jediný kdo z toho není příliš nadšený je můj bratr, ale jelikož musí dělat čtenářský deník je za knížku nakonec rád. :D
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja mozem knihy davat len mojej sestre, lebo nikto iny v rodine necita :D a tento rok pre zmenu ani jej knihu nedam :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať