nedeľa 26. novembra 2017

Pilot, letuška, sex a tajomstvá || Turbulence

Knihu som objavila vďaka Knižným maniačkam a ich Instagramu. Zapáčila sa mi teda hlavne obálka, keďže anotácia mi nič nepovedala, a tak som jej dala šancu, no akosi ma vôbec nezaujala a dokonca som si myslela, že to bude totálna hlúposť, no keď som videla všetky tie pozitívne ohlasy, rozhodla som sa jej dať druhú šancu a som za to rada. 


Gillian je letuška a zároveň aj upratovačka v jednom z mnohých hotelov v New Yorku. A to akosi zabudla povedať rodičom, ktorí si myslia, že ešte stále pracuje v novinách a žije v peknej štvrti. Po jednom z mnohých letov sa však Gillian dozvie, že jej dlhoročný priateľ ju celý ten čas podvádzal, a aby naňho zabudla, jej najlepšia kamarátka ju donúti ísť na večierok, kde si má zohnať chlapa na jednorázovku. Čo Gillian netuší, že z jednorázovky sa stane čosi viac.
Jake je pilot. Veľmi dobrý pilot s veľmi zlým správaním, hlavne po tom, čo jeho aerolinku odkúpi Elite Airways, po čom Jake rozhodne netúžil. Svoj hnev a ľahostajnosť voči novej aerolinke dáva jasne najavo. Ignoruje pravidlá, pasažierov nezdraví, nehovorí zaužívané frázy a svoju frustráciu vybíja jednorázovkami v každom meste, kam priletí. Až do chvíle, keď stretne Gillian, na ktorú odrazu nevie prestať myslieť. 
Z anotácie som veľmi netušila o čom príbeh je , takže som nevedela, čo mám očakávať, keď som sa do knihy pustila a najprv som si aj myslela, že to bude hlúposť, tak som s tým sekla, no po niekoľkých dňoch som knihe dala opäť šancu a neskutočne ma zaujala. 
Autorka využila hneď niekoľko prvkov, ktoré vás zaujmú. Hrdinka je letuška, zároveň píše príspevky na svoj blog a kedysi pracovala v novinách. Hrdina je pilot, čo podľa mňa úplne stačí vedieť. Myslela som si, že celý príbeh bude len o tom, ako si to budú rozdávať, na konci bude nejaká tá dráma a nakoniec spolu aj tak skončia, no autorka túto bežnú štruktúru trochu vylepšila, takže som sa od knihy nevedela odtrhnúť. 
Hneď v úvode, keď sa hrdinovia stretnú vymyslela dokonalo vtipnú scénu, pri ktorej som sa cítila trápne za hrdinku, pokračovalo to nejakými erotickými scénami a potom sa striedala jedna dráma za druhou. Síce tam boli aj také tiché pasáže, pri ktorých sa nič poriadne nedialo, no na rozdiel od mnohých iných erotických románov, tu sa teda toho dialo oveľa viac hlavne vďaka tomu, že autorka vytvorila pre obe postavy zaujímavé histórie, ktoré postupne odhaľovala.

Autorka síce už napísala nejaké tie novelky a knihy, no jej písanie nebolo ničím zvláštne. Bolo tam len veľmi málo vtipov či hlbokých myšlienok, ktoré by som si musela hneď a zaraz zaznačiť. No musím uznať, že písať vie, neopakovala slová, rozhovory zneli prirodzene a aj ich vnútorné monológy. Tiež bola kniha veľmi návyková, na to, že má cez štyristo strán, sa čítala veľmi ľahko a rýchlo.
Inak je písaná z dvoch pohľadov - Gillian a Jakea, čomu sa väčšinou snažím vyhýbať, pretože mi toto rozdeľovanie naozaj ide na nervy, no tým, že autorka vytvorila obom hrdinom nejaké tajomstvá a históriu, tak mi to nevadilo a bavilo ma to.

Ide o knihu zo súčasnosti, ktorá sa odohráva v New Yorku, aspoň jej väčšina. Keďže sú hrdinovia pilot a letuška, veľa pasáži je zasadených do rôznych miest nie len v Spojených štátoch, ale aj v Európe a rôzne po svete. No ide len o kratučké scény, väčšinou sa len spomenie, že tam boli. 

Veľmi sa mi páčilo, že Gillian bola konečne postava, ktorá mala aj nejaké vlastné problémy, keďže vo väčšine takýchto romantík, ktoré som naposledy čítala mal stále len ten chlap nejaké tajomstvá a hrdinka sa ich snažila odhaliť. Gillian má toho teda kopu. Rodičia sú sklamaní, že narozdiel od jej súrodencov, ktorí vyštudovali kadejaké úžasné veci, ona šla na obyčajnú výšku a rozhodla sa pracovať v novinách. Gillian im práve preto ani nepovedala, že ju vyhodili a ani čitateľ sa nedozvie, prečo ju vlastne vyhodili, až kým nedôjde na koniec knihy, čo sa mi veľmi páčilo, pretože to bola jedna z vecí, čo ma nútila ďalej čítať. Gillian sa zároveň snaží vysporiadať so svojim ex-priateľom, ktorý ju celý čas podvádzal a dokonca si myslel, že to nie je nič zlé, no naňho rýchlo zabudne, keď spozná Jakea. 
Síce to nebola zlá hrdinka a mnohokrát sa mi aj páčila, no miestami bola hlúpa, hlavne keď Jakeovi hneď odpustila, ale zase ona od neho chcela, aby jej neublížil a sama zašla vždy tak ďaleko, že Jake nemal inú možnosť. Od začiatku jej opakoval, že ide len o sex a ona nie a nie to pochopiť.
Jakea som hneď odsúdila ako toho tajomného sexoša s kopou tajomstiev a problémov, no ako sa ukázalo, vôbec nebol ten bežný drzý hrdina, po ktorom túžia všetky ženy. Mal svoje tajomstvá a práve kvôli ním sa choval ako hlupák. Páčilo sa mi, že sme odhalili skôr jeho históriu ako Gillianinu, pretože to bola opäť zmena oproti ostatným erotickým románom. 
Čo sa týka ich vzťahu, páčilo sa mi, že Jake nebol z Gillian hneď celý paf a ani ona z neho. Chcelo to nejaký čas, kým si uvedomili, že možno tam je niečo viac, no mali príliš veľa tajomstiev na to, aby to fungovalo. Nebolo to celé presladené. Tiež sa mi páčilo, že hoc ich vzťah bol celý o sexe, autorka ho stále nerozpisovala. Stačilo niekoľko kľúčových pasáží a zvyšok sa len nejak spomenul. Bolo vidno že postavy mali medzi sebou dobrú chémiu, takže čitateľ mohol už od začiatku dúfať, že si hrdinovia uvedomia, že spolu jednoducho musia skončiť.

Najväčším plusom je jednoznačne to, že Jake je pilot, pretože piloti sú sexi a ja mám teraz chuť ísť na najbližšie letisko a stáť tam, kým  okolo mňa neprejde nejaký pilotko. 
Obálka je úplne dokonalá, keby som ju mala len tak v spoločnosti vystavenú všetkým na obdiv, nikto by ma neodsudzoval, že čo to čítam.
Páčilo sa mi tiež, že sa stále niečo dialo a nikdy som sa nenudila.

Hoc mám rad, keď knihy skončia otvorene, tu sa mi to veľmi nepáčilo. Autorka podľa mňa nechala veľa veci nedoriešených - napríklad Jakeovu rodinu, jeho meno a hlavne vzťah s bratom. Chýbalo mi aj nejaké ukončenie s Gillianiným bývalým.
Ten koniec bol trochu sklamanie. Autorka to trochu nerealisticky prehnala a už keď som si myslela, že to aspoň využije na dobré zakončenie, tak odrazu preskočila niekoľko dní či možno aj týždňov, venovala hrdinom dve strany na vyznanie lásky, počas ktorých vôbec nič nevyriešili a bol odrazu koniec.
A ten úvod tiež nebol boh vie čo. Keď som ju začala čítať, tak trochu z nej bolo cítiť amaterizmus, teda hlavne z toho úvodu, pretože mi to pripomínalo presne tie amatérske erotiky, ktoré si prečítate hoc aj na wande v podobe erotických poviedok. No nakoniec to nabralo dobrý smer.


Ak máte radi erotické romantiky, tak toto je určite niečo pre vás. Síce je tam dosť sexu, no stále som čítala knihy, kde ho bolo ešte viac, inak sa kniha zameriava aj na príbeh a nie len na  tie erotické pasáže, takže sa jednoznačne oplatí prečítať si ju. A ak stále váhate, tak je tam pilot, takže už kvôli nemu si to musíte prečítať. A kvôli obálke kúpiť.

Originálny názov: Turbulence
Autor: Whitney G.
Séria: Turbulence
Diel v sérii: 1
Dátum vydania: eng 8/2016, cz 9/2017
Vydavateľstvo: CreateSpace, Baronet
Počet strán: 434
Hodnotenie GR: 4,3

Zábava 2/5
Láska 3,5/5
Priateľ 4/5
Plač 0/5

Anotácia: 
He and I met under a cloud of clichés:
Boy meets girl. Boy charms girl. Boy fucks girl.
Our story was supposed to end right after the orgasms, right after we went our separate ways.
But then we saw each other again…
And neither of us could walk away.
Our rules were simple.
Our passion was scandalous.
Our hearts were supposed to be safe…
But when you find something so all-consuming—something so intoxicating and inescapable, you’ll risk everything you’ve ever had, even if you’re destined to crash and burn.
   


4 komentáre:

  1. Vyzerá to zaujímavo, celkom si ma na to naladila. Možno si to kúpim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělá recenze! O knize jsem neslyšela, ale skara vypadá to na příjemnou oddychovku! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) jop, je taka oddychova, takze ked nebudes mat co citat, odporucam :)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať