nedeľa 27. mája 2018

Populárna fantasy ako grafický román || Zaklínač: Skleněný dům

Ak ste ešte o Zaklínačovi nepočuli, tak ide o poľskú fantasy sériu, ktorá sleduje zaklínača Geralta. Zaklínači sú vlastne lovci netvorov, ktorí boli zmutovaní, vďaka čomu získali rôzne magické schopnosti, a prešli tvrdým výcvikom, vďaka ktorému sú skvelí v boji. Na motívy tejto série vznikla populárna hra The Witcher a v Poľsku vznikol aj seriál Wiedźmin. A v roku 2014 sa dočkala séria aj grafického spracovania.
Príbeh sa odohráva kdesi v magickom lese. Tesne pred ním Geralt na svojej ceste narazí na rybára, ktorý mu rozpráva o svojej žene, ktorú stratil, keď prechádzali tajomným a nebezpečným lesom. Stalo sa z nej monštrum, ktoré naňho dennodenne dozerá. Keď sa Geralt vydá opäť na cestu, tentoraz spolu s rybárom, v lese narazia na tajomný dom.
Očakávala som od príbehu možno niečo viac, no určite to nebolo zlé. Niektoré veci mi nedávali zmysel, celé to bolo akési príliš rýchle a nič ma neprekvapilo. Na jednu stranu sa mi páčil svet, postavy a tie zvláštne príšery, o ktorých som ešte nepočula, ale na druhú stranu by to možno bolo zaujímavejšie, keby to malo o pár strán viac alebo to bolo písané rovno ako poviedka a nie grafický román.

Keďže to nepísal samotný Sapkowski, ktorého som ešte nečítala, neviem posúdiť aké to bolo v porovnaní s originálnou sériou, no celkovo sa mi to písanie nesmierne páčilo. Podľa toho čo som počula, aké je to ironické a vtipné, tak to autor zachoval, pretože som sa fakt nasmiala pri tých ironických poznámkach, čo je môj najobľúbenejší typ humoru. Celkovo mi to fakt pasovalo ku postavám, aj to že nadávali a vlastne všetko, čo rozprávali. Ani nepotrebujete vidieť odkiaľ smerujú bublinky, hneď viete, kto to povedal, čo je jedno veľké plus. 

- vtip a irónia
- celkovo písanie bolo skvelé
- zaujímavé postavy
- rovnako zaujímavý a temný príbeh

- niektoré veci nedávali zmysel
- príliš rýchlo to všetko ubehlo
- nič svetoborné
- tie ilustrácie neboli zlé, ale rozhodne som videla lepšie

Ak máte radi túto sériu, tak jednoznačne odporúčam pokračovať aj s grafickými románmi. A ak ste pôvodnú sériu ešte nečítali, nevadí. Tento grafický román totiž predstavuje len taký útržok zo života Geralta, nejde do hĺbky, nerieši svet a ani postavu a jej problémy a tajomstvá. Stojí to ako samostatný príbeh, ktorý si môžete prečítať bez pôvodnej série, ale povedala by som, že ak o nej niečo viete, tak ho viete viac oceniť a viete, o čo ide a čo sa deje. Celkovo to nebol dokonalý a nezabudnuteľný čitateľský zážitok, ale dalo sa to prečítať, zaujalo to, pobavilo. Je to taký priemer, ktorý neurazí ani neprekvapí.
Originálny názov: The Witcher: House of Glass
Autor: Paul Tobin, Joe Querio
Séria: Zaklínač (komix)
Diel v sérii: prvý
Dátum vydania: cz 2015, eng 8/2014
Vydavateľstvo: Crew s.r.o.
Počet strán: 120
Hodnotenie GR: 3,81

Zábava 4/5
Láska 0/5
Priateľ 5/5
Plač 0/5

Anotácia: 
Zaklínač Geralt potkává rybáře, jehož mrtvá a vražedně nebezpečná žena ovládá tajemný dům se zdánlivě nekonečným množstvím prázdných pokojů. Zdá se, že to je jen další práce pro zaklínače... jenže dům skrývá za každým rohem nějaké nové děsivé překvapení a tajemství.
 

Za knihu veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu Pre Školy. Ak si ju chcete tiež prečítať a kúpiť, tak klik SEM.
      

2 komentáre:

  1. Ja som hlavnú sériu čítala a dosť sa mi páčila, toto vyzerá ako fajn oddychovka, takže by som sa k nej raz aj rada dostala. :D (Doteraz som ani nevedela, že to vyšlo, ups). Inak chystáš sa od Sapkowskeho niečo čítať?:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano :) chcem si konečne prečítať celú sériu Zaklínača, len si na to musím nájsť čas :)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať