nedeľa 6. januára 2019

Môj rok 2018

Už dlhšie som premýšľala nad tým, že budem písať aj osobnejšie články. Kedysi som tu mala takú rubriku Denník, kde som bežne rozprávala o svojom živote, no už dlho som do tej rubriky nič nenapísala. A tak mi napadlo spísať tento článok, kde zhrniem svoj rok, pretože prekvapujúco to bol jeden z mojich najlepších rokov. 

Ak ma sledujete nejaký ten piatok, tak viete, že som minulý zimný semester strávila v Holandsku na Erasme. Síce ak sa pozeráme na rok 2018, tak som v Holandsku bola len v januári, no bol to jeden neskutočný zážitok, ktorý mi zmenil pohľad na svet, na školu a život. Donútilo ma robiť toho viac a hlavne nebáť sa cestovať. Ak váhate či ísť alebo neísť na Erasmus, tak nad tým ani neuvažujte a choďte. Síce je to veľa papierovačiek a vybavovačiek, no jednoznačne sa to oplatí.
Tento rok sa zo mňa stala bakalárka! Po nekonečnom písaní bakalárskej práce, ktorú by som úprimne najradšej celú prepísala a vylepšila, a po urputnom drvení sa na štátnice, sa zo mňa stala bakalárka. Síce je to úplne zbytočný titul a za tie tri roky som sa veľa toho na tej škole nenaučila, no je to podstatný míľnik na univerzite. A taktiež sa zo mňa stala lektorka! Síce som o sebe veľmi pochybovala (a ešte stále sa mi to stane), hlavne teda som pochybovala o svojej angličtine, no povedala by som, že celkom mi to ide a po troch mesiacoch som sa už do toho fakt dostala. Baví ma to, hlavne keď učím takých ľudí, s ktorými sa máme stále o čom rozprávať. No a ani mať konečne nejaký príjem nie je zlé. Kto vie, ako dlho mi to vydrží, no som rada, že konečne robím niečo s jazykom a nemusím sa drieť za smiešny plat ako v istom kníhkupectve.
Práve vďaka Erasmu som si uvedomila, aké ľahké je cestovanie a ako ma Slovensko obmedzilo a spohodlnilo natoľko, že som sa len tak neodvážila nikdy nikam ísť. V Holandsku sme s kamarátkou len tak bez prípravy šli do rôznych miest a nebáli sme sa, že sa stratíme, pretože predsa vieme po anglicky a máme internet aj GPS. Rovnako sme si urobili výlet do Bruselu len na pár hodín. Takéto spontánne jednodňové výlety sú fakt skvelé a jednoznačne ich odporúčam. Každopádne, po návrate domov mi to chýbalo, a tak sme sa so spolužiakmi vybrali na jednodňový výlet do Budapešti. A potom v lete s kamarátkou zase do Tatier, kam som ani nechcela ísť, ale nakoniec neľutujem. Bola to snáď moja prvá túra, kedy sa ešte dokonca riadne rozlialo, zmrzli sme, zmokli sme, ale bol to poriadny zážitok, na ktorý nezabudnem.
Celé leto bolo skrátka jedinečné. Kamarátka (stále tá istá, ktorá ma trpela v Holandsku, na výletoch, tak aj celé leto <3), ostala takmer celé leto v Košiciach, takže sme neustále niečo podnikali. Boli sme na Grape, môj vôbec prvý festival a bolo to proste super! Hlavne teda to, že som videla Alt-J tak z druhej rady. Boli sme v Tatrách, čo som už spomínala, šli sme na bowling, mini-golf, do botanickej, sedeli sme v parku na deke a popíjali pivo a tak ďalej. Na začiatku leta som dokonca prvýkrát bola v mojom vysnenom Taliansku, buchla sa tam tak do všetkých čašníkov a celé leto sa učila taliančinu (k čomu by som sa už mala vrátiť!). No a na konci leta som spoznala istú osobu...
Skoro som zabudla na najpodstatnejšiu vec. Vyjde mi predsa kniha! Niekedy na začiatku roka mi Erik (editor) oznámil, že CooBoo vydá moju knihu, síce sa mi pomenil dátum vydania tak trikrát, no konečne mám obálku, anotáciu, knihu nájdete aj na GR, ale dátum vydania zatiaľ nie, no ale môžete aspoň netrpezlivo očakávať nejaké novinky.
Celkovo rok 2018 mi zmenil veľa vzťahov. Alebo priniesol iné vzťahy a podobne. V lete sme sa s kolegyňami náramne bavili a mám dojem, že som ich spoznala ešte lepšie, než inokedy, so spomínanou kamarátkou som mala skvelé leto, tak trochu sa mi zmenil vzťah so sestrou, ktorá sa odsťahovala, a tak sa už konečne nehádame a namiesto toho normálne rozprávame, no a nakoniec, spoznala som istú osobu, vďaka ktorej som akosi šťastnejšia, a ktorá ma zatiaľ zamestnáva dosť na to, aby som nemala čas na blog, instagram či čítanie. Vlastne celkovo vďaka tejto osobe, práci a škole nemám čas na nič a je to zvláštne byť tak zaneprázdnená a skrátka mať pocit, že niečo so svojim životom aj robím. 
Takže, keby ste chceli vedieť, mám sa fakt dobre, aj keď boli také veľmi zlé obdobia plné trápenia, depresie a sĺz. Ale bol to jeden neskutočný rok a dúfam, že rok 2019 bude lepší alebo aspoň rovnako dobrý. 

A čo vy? Aký ste mali rok? S čím sa chcete pochváliť? Čo ste dokázali? Kde ste boli? Koho ste stretli? 


4 komentáre:

  1. Vyzerá to na skvelý rok :) Chcem by som oceniť mimochodom krásne grafické spracovanie celého článku. Vyzerá to všetko veľmi čisto a profesionálne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to bol teda nabitý rok. S tým Erazmom viem o čom píšeš. Ja som vďaka nemu bola v Anglicku, síce už pred sto rokmi ako na stredoškolskej stáži a bolo to niečo tak...neuveriteľné, nové. Proste iné. Mentalita, uvoľnené správanie sa obyvateľov (Brighton) a pravidelné výlety po hradoch, Canterburry, Londýn etc. Od vtedy mám akoby s prepáčením mrle v riti a furt by som niekam cestovala. :-D Tak keď už nič iné, aspoň mi to posilnilo záľubu v cestovaní.
    Som tu síce dajme tomu, že prvý krát, ale páči sa mi čo tu vidím. :-D Ďalšie doména putujúca do záložiek.

    Apropos gratulujem ku knihe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne presne! Človek strávi pár mesiacov v nejakej inej krajine a odrazu už sa mu nechce ostať doma a chce samé výlety :D Och ale išla by som do Británie, tam som ešte nebola O:) :D

      A ďakujem :))

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať