sobota 26. septembra 2020

5 najočakávanejších kníh || september - december 2020


Škola, práca a život mi dali posledné dva roky zabrať, a tak som na čítanie nemala toľko času ani chuť, no odkedy som uzavrela túto kapitolu svojho života, neviem kde začať skôr. Tak som vám pripravila krátky zoznam svojich najočakávanejších kníh do konca roka. Či už slovenských vydaní, alebo zahraničných. Tak dúfam, že budeme čakať na tieto skvosty spolu.
Mojich desať rande naslepo od Ashley Elston vychádza vo vydavateľstve CooBoo už onedlho, no kniha je perfektná práve na Vianoce, kedy ju hodlám čítať aj ja. Príbeh znie zaujímavo a podľa recenzií na Goodreads od blogerov, ktorí už mali možnosť čítať túto jednohubku, je to naozaj milá, vtipná a oddychová kniha. Preložila to Luu, tak ako ja ďalšiu knihu v tomto článku, takže už len to vám povie, že vás čaká dobrý preklad a dobrá kniha. Celkovo to znie ako niečo od Kasie West alebo Morgan Matson, no namiesto leta je to super na zimu, takže už viete, čo si želať pod stromček.

Čo o knihe povedala prekladateľka:
Táto kniha je v podstate ako ten moment, keď máte chuť na nejaký oddychový film, niečo si zapnete a ono to PRESNE splní vaše očakávania. (Luu)

Iné recenzie na Goodreads:

Ja tomuto ani nemôžem dať menej ako 5 hviezdiečiek. Toto bolo dokonalé. Neuveriteľne sladké a oddychové a príjemné. (Naty)
Vtipná, milá, oddychová, cute teen romantika. Nič viac, nič menej. Ale ja som sa veľmi bavila. (Sašenka

 

Ready Player One od Ernesta Clina už musíte všetci poznať. Prvý diel, ktorý vyšiel už takmer pred desiatimi rokmi sa dočkal aj filmového spracovania z rúk Spielberga. Ide teda o sci-fi príbeh, ktorý sa odohráva v budúcnosti, kde ľudia žijú vo virtuálnej realite nazývanej OASIS. Pracujú, študujú tam a môžu byť kým chcú. OASIS je naozaj taká oáza a je to najlepšia časť celej knihy. Nápad s OASIS je skrátka perfektný a lepšie už sú snáď len všetky referencie a odkazy na osemdesiate a deväťdesiate roky. Vzhľadom na to, že sa kniha ukončila dosť ukončene ma naozaj zaujíma, čo sa bude diať v druhom diele a či vôbec budeme mať tie isté postavy. Anotácia zatiaľ nie je, aj keď to vychádza už v novembri, takže o tom veľa nevieme, no jednoznačne sa teším a som zvedavá. A ak ste nečítali ešte prvý diel, tak to musíte zmeniť! Nespoliehajte sa na film, kniha je určite lepšia.


Recenzie čitateľov na Goodreads:
Určite odporúčam. Keď sa tak zamyslím, neviem či som čítala sci-fi, ktoré by sa mi páčilo viacej. (Adi/Čaro kníh
Ready Player One je jednoducho dobrý príbeh s výborným námetom, určený prakticky ktorejkoľvek vekovej skupine. (Neliss)

Kto by nepoznal Sarah J. Maas a jej novinku, ktorá už v zahraničí vyšla, no u nás sa dočkáme slovenského vydania už (alebo až?) v novembri. Každopádne, táto kniha pre mňa predstavuje veľa otáznikov. S nadšením u čitateľov sa až tak nestretla a rovnako ani s pochopením vydavateľstiev, že ide o dospelácku fantasy a nie YA. Aj napriek tomu, že teraz cítim k autorke menšiu averziu a už dávno nie som jej oddaný fanúšik ako to bolo, keď som čítala Trón zo skla a hltala každé jej slovo, sa na túto knihu teším a dúfam, že ma úplne nesklame.

A čo na knihu povedali čitatelia na Goodreads?
Ako pri každej knihe od Maas, dalo by sa tam toho veľa vyškrtať a napísať inak, ale táto teta proste tak píše a to sa nezmení, a ja jej aj napriek tomu hltám každé slovko. (Naty
Sarah J Maas som nikdy nedokázala uprieť jedno – bez ohľadu na to, o čom písala, vždy ma dokázala zaujať a vtiahnuť do svojho príbehu. (Martina Urbanová)

 

Novinka od V.E. Schwab je mojou najočakávanejšou knihou roka. Čakám na ňu, odkedy ju autorka prvýkrát spomenula na Instagrame. Ten príbeh je skrátka niečo pre mňa a ja len dúfam, že ma to nakoniec nesklame. Vo voľnom preklade sa kniha volá Neviditeľný život Addie LaRue a príbeh sleduje práve toto dievča z Francúzska, ktoré uzavrie dohodu, aby žilo naveky. Na oplátku na ňu zabudne každý, koho poznala. Príbeh sa tiahne cez tri storočia a ak sa nemýlim, spomína sa tam aj diabol (možno dokonca aj ako romantická polovička). Celkovo to znie perfektne práve na jeseň!
V.E. Schwab už určite poznáte, v mojej hlave je známa hlavne vďaka svojim jedinečným príbehom, ktoré sa naozaj odlišujú od ostatných kníh na trhu. Vždy príde s niečím originálnym. Ja som zatiaľ mala možnosť čítať len A Darker Shade of Magic, čo bola za mňa taká priemerná kniha, práve preto sa bojím, že ma táto novinka sklame, no vkladám do nej všetky svoje nádeje, pretože ten príbeh znie dokonalo. A ja sa už neviem dočkať. Ešte aj tá obálka je krásna! Mimochodom, na Bookdepository.com majú práve hardback v zľave. Asi si ho predobjednám...

Autorka povedala o knihe (voľný preklad):
Pri poslednom čítaní tejto knihy, tohto príbehu, ktorý som tvorila skoro desať rokov, myslím len na to, že som doňho vložila svoje srdce a dušu, zuby a krv a kosti. (V.E. Schwab)
Čitatelia na Goodreads povedali (voľný preklad):
Vau. Táto kniha. Táto. Kniha. Ako vôbec opísať toto majstrovské dielo? (Helena of Eretz
Kniha The Invisible Life of Addie LaRue sa mi naozaj páčila a bezpochyby bude na mojom zozname  najlepších kníh roku 2020. (Melanie)

 

Dátum vydania sa síce posunul, no to nevadí, stále sa teším na novinku od Suzanne Collins zo sveta Hier o život. Príbeh bude sledovať prezidenta Snowa zamlada a podľa prekladateľky a editora nejde o ten akčný a napínavý YA príbeh aký bol v sérii Hry o život. Je to skôr taká politická, filozofická a hlavne pomalá kniha. Ja sa tak či tak teším, pretože s Marou (Knižné nebo) akurát robíme maratón čítania Hier o život, takže som čoraz viac pohltená týmto svetom a príbehom. Som naozaj zvedavá na túto knihu a ak sa na ňu chystáte aj vy, ja určite odporúčam znovu si prečítať aj Hry o život, nech ste v obraze, ak ste ich čítali naposledy pred ôsmimi rokmi ako ja.

Prekladateľka povedala o knihe:
Je to prakticky kniha pre dospelých, ktorú YA robí zrejme len vek rozprávača, medzi riadkami je toho skrytého naozaj veľa Collinsová je šikovná spisovateľka. Je to inteligentná kniha a dajte na moje slová - Američania nič z toho neuvidia, lebo tam NIE JE DIVERZITA! (Luu)

Šéfredaktor Albatros Media Slovakia povedal:

Tu nie je hlavnou postavou prototyp YA hrdinky, ktorá zachráni svet a popritom očistí meno svojej rodiny, štyrkrát sa zamiluje, päťkrát odmiluje. Pubertálny prezident Snow nie je vôbec hlavným hrdinom tohto románu, jeho POV z tejto knihy robí niečo iné, ničo viac. (Erik Fazekaš

A na ktorú knihu, ktorá vychádza ešte tento rok sa tešíte najviac vy?
Ktorá z týchto piatich vás najviac zaujala?

Ak vás niektorá kniha zaujala, kúpiť si ju môžete tu:
www.martinus.sk


Zdroje:

2 komentáre:

  1. Dakujem za tipy, niektore tituly ma zaujali. Inak skvely napad nahovorit takto clanok, mas prijemny hlas a dobre sa ta pocuva.
    www.pattrissien.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať