pondelok 17. marca 2014

Issue 3: Film vs Kniha

Dnešná téma? Knihy a ich filmové spracovania. K tomu mám pravdepodobne veľa slov, keď som na to musela urobiť článok haha.

Vedeli ste, že takmer všetky filmy sú založené na knižných príbehoch? Viete, ako malé decko som si také veci neuvedomovala a obdivovala som všetkých, ktorí sa na tvorbe mojich obľúbených filmoch podieľali. Teraz? Fajn, mám rada filmy, ale rada by som naozaj poznala skutočne skvelé filmy, ktoré NEBOLI založené na rôznych knižných dielach. 

Napríklad moje obľúbené filmy? Dangerous Beauty je podľa knihy The Honest Courtesan, The Prestige podľa rovnomennej knihy od autora Christophera Priesta, ďalšie ako Hunger Games, Harry Potter, Lord of the Rings + Hobbit, The Perks of Being Wallflower, Pride and Prejudice a Millenium ani nemusím spomínať, všetci vieme, odkiaľ pochádzajú tieto diela. 
Neviem či k tomu mám pridať aj diela ako sú The Wolf of Wall Street a The Pianist, keďže ich predlohou boli knihy opísané podľa skutočných udalostí

No nie len tieto filmy boli adaptácie na knihy. Čo tak si spomenúť, tie najznámejšie ako napríklad: Forrest Gump, The Godfather, Fight Club, The Green Mile, Requiem for a Dream a mnoho ďalších. Dokonca aj najlepšie hodnotený film na IMDB The Shawshank Redemption je podľa krátkeho príbehu od Stephena Kinga. O rôznych spracovaniach hororov ani nehovorím. Klasické: Psycho, American Psycho, Carrie, The Silence of the Lambs či The Shining.

 

 Ale otázkou stále ostáva - sú filmové spracovania lepšie než samotná kniha? 
Podľa mňa je to len rečnícka otázka a odpoveď neexistuje. 

Ak si vezmeme napríklad takého Forresta Gumpa z roku 1994. Ten film je vysielaný každý jeden rok, akoby to bolo určené v ústave. Skrátka je to jeden dokonalý a sakramentský dlhý film. Chcem si prečítať knihu? Nie. Neláka ma to.
A porovnám to s napríklad takým Harrym Potterom. Spolu s Pánom Prsteňov sú to podľa mňa jedne z
dvoch najepickejších fantasy filmových spracovaní modernej doby. Viete si predstaviť čo i len knihy bez filmov? Pretože ja osobne nie. Knihy som začala čítať až na základe filmov a to tiež bolo pri piatom filme, keď som sa rozhodla čítať sériu. Neviem si predstaviť, že by som nevidela všetkých osem dielov HP a 3 diely LOTR. Toľko grafiky je v tom, koľko si ani moja vlastná myseľ nedokázala predstaviť, všetku tú nádheru, ktorú sa im podarilo vytvoriť. Možno to neboli presné kópie kníh, no aj tak ich považujem za skvelé.
Poslednou dobou začalo byť obľúbené vo filmovej brandži sfilmovať všetky možné bestsellery, ktoré sa nájdu. Neviem či to mám považovať za dobré, alebo zlé. Pretože je dosť možné, že som väčšinu tých kníh čítala a sú to naozaj moje obľúbené knihy. Ale filmy nie sú bohvie čo a doslova mi to trhá srdce, keď vidím, ako niektorí režiséri a všetci okolo, dokážu pokaziť také geniálne dielo. 
Tu môžem uviesť príklad Nástroje smrteľníkov. Séria úžasná, film jedná veľká katastrofa. Nebudem možno ani spomínať Upírsku akadémiu, ktorú sa bojím zhliadnuť. Je to moja úplne najviac obľúbená séria aká existuje a neskutočne sa bojím, že to je rovnaká katastrofa ako TMI. 
Nie všetko, je ale zle. Hry o život sú napríklad skvelé. Režisér pojal filmové spracovanie inteligentne, keď to tak mám povedať. Veci, ktoré si hrdinka väčšinou počas hier myslí a vysvetľuje si, nám objasňuje moderátor. Dej nebeží rýchlo a okrem drobných chybičiek dokážu chápať film aj tí, ktorí knihu nečítali. 

Čo z toho vyplýva? Čítajte knihy! Pozerajte filmy! Čítam Pýchu a predsudok a v polovici knihy som sa rozhodla, že si opäť pozriem rovnomenný film z roku 2005 s Keirou Knightley! Je to rovnako skvelé ako kniha a pomáha mi to ľahšie si to všetko predstaviť. Ľahšie sa zaľúbiť do hrdinov a do deja. (hlavne do pána Darcyho haha). 
Pre niekoho môžu nahradiť filmy knihy, pre iných sú knihy posvätné a filmové adaptácie kritizujú, iní majú radi obe. Ja uprednostňujem obe, pretože niekedy je kniha naozaj stvorená na filmové spracovanie a to je ešte zaujímavejšie než samotné dielo autora. 

Dúfam, že sa vám článok páčil
xoxo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať