streda 5. marca 2014

Tammara Webber - Easy?

Originálny názov: Contours of the heart: Easy
Autor: Tammara Webber
Séria: Contours of the heart
Žáner: YA, romance, contemporary
Dátum vydania: CZ vyšlo
Počet strán: 308
Hodnotenie GR: 4,22

Fun 2/5
Love 4/5
Boyfriend 4/5
Tears 1/5

Anotácia:
Keď Jacqueline nasleduje svojho dlhoročného priateľa na univerzitu podľa jeho výberu, posledná vec, ktorú očakáva je rozchod dva mesiace po začiatku druhého ročníku. Po dvoch týždňoch plných šoku sa prebudí v novej realite: je slobodná, chodí na štátnu univerzitu miesto konzervatória, okruh jej blízkych priateľov  ju teraz ignoruje, a po prvýkrát v živote prepadá z predmetu.
Jacqueline odchádza z večierku skôr, keď ju napadne chalan z toho istého študentského spolku ako jej bývalý. Zachráni ju neznámy muž, ktorý je zhodou okolností v správny čas na správnom mieste, a ona nechce nič iné, len zabudnúť na útok a tú noc. Ale jej záchranca, Lucas, chodí na ekonomické prednášky spolu s ňou, sedí v poslednom rade a neustále si kreslí do bloku a zíza na ňu. Jacquelinine kamarátky ho zhodnotia ako za perfektný materiál na nezáväznú známosť, ktorá jej pomôže zabudnúť na ex-priateľa.
Keď sa z útočníka stane stalker, Jacqueline má na výber: priznať porážku a zrútiť sa alebo začať bojovať. Lucas je stále voči nej ochranársky, ale zároveň skrýva vlastné tajomstvá. Zdanie môže klamať a ani veriť hocikomu nie je ľahké.

Zdroj: goodreads.com


Môj názor (upozorňujem na spojlery):
Často mám také návaly toho, čo idem čítať. Presnejšie, aký druh. Napríklad - dievčatá hrajúce americký futbal, letná láska, potetovaný chalani,  či niečo fantasy. Keď som si Easy vybrala, pochytila ma vlna zakázanej lásky - učiteľ a študentka. GR mi vyhľadal najlepšie knihy takého typu a prekvapujúco bolo Easy na poprednej priečke. Tak prečo si to neprečítať, keď je na obálke potetovaný "šracko" ?

Takéto knihy by mali písať častejšie. Začiatok ma hneď pochytil, keď miesto typického úvodu tam bolo viac drama momentov. Nečítala som veľa kníh, kde sa dievča snažil niekto znásilniť, no celé dielo bolo o jednej romantickej láske.
Hrdinka sa mi páčila a prekvapujúco mi ani neliezla na nervy. V podstate som ju mala rada a prežívala som všetko s ňou. Miestami mi vadilo, keď nehovorila veci, ktoré by som ja v sebe neudržala, ale bola v podstate milá či tichá, no na kvalite knihy to určite neubralo.
Jacqueline je podľa mňa tá typická hrdinka z každej YA knihy. Nie je výbušná, nevyspí sa s každým, je milá, rada pomôže atď atď. Preto sa mi veľmi páčili jej kamarátky. Lenže aj tie mali typické vlastnosti kamarátok z kníh. Viete, tie nápomocné, ktoré učia hlavnú hrdinku ako na chalanov a podobne.
Lucas sa dostáva do knihy už hneď na začiatku a dokonca aj mne trvalo, kým mi došlo, kto vlastne je. Neustále som si v mysli prehrávala svoje teórie o tom, že Landon (doučovateľ) bude nejaký Jacquelin priateľ s výhodami (if u know what I mean hihi), ktorý ju nejako odkopne alebo si ona uvedomí, že v skutočnosti miluje Lucasa. Preto som jej internetovú lásku pravdupovediac nenávidela. Team Lucas!

"Choosing to be with you isn’t a difficult decision, Jaqueline,"
"It’s easy. Incredibly easy.

Dej je  podľa mňa celkom reálny, keďže si naozaj dokážem predstaviť dnešných študentov, hlavne chlapcov. Neudržia svojho kamaráta v nohaviciach , zlý krotitelia haha. Nenudilo ma ani prostredie, ktoré sa veľmi nemenilo a prakticky celú knihu bolo rovnaké.
Je to novodobé, čo potvrdzujú aj Lucasove tetovania či motorečka. Och takého chalana by som brala. Vlastne, kto nie? Tetovania, motorka, vlastné bývanie, starší, vzdelaný, zachránil by ma... celú knihu som Jacqueline závidela a pýtala sa, kde aj ja takého zhrabnem.
Lucas má veľa tajomstiev, čo mňa osobne možno ešte viac priťahovalo. Tá sladká nevedomosť. Čím hlbší vzťah mal spolu s Jacqueline, tým viac som však chcela vedieť všetko o ňom. Možno v polovici knihy odhaľujeme jedno tajomstvo, ktoré ich vzťah sťaží. Mne sa vtedy Lucas začal páčiť ešte viac a zvyšok knihy som hltala stránku za stránkou, kým som neodhalila viac a viac... čoho sa dočkáme tiež, lenže to nevyjde bez následkov.
Doslova som jásala (nič proti hlavnej hrdinke, ale naozaj sa mi to páčilo), keď sa Lucas neudržal a vybuchol. Milujem dramatické scénky takého typu. Je pozoruhodné, ako dlho dokázala autorka tajiť všetko o Lucasovi takmer až do konca knihy. A zároveň ako dlho dokázala Jacqueline tajiť takmer znásilnenie.
Koniec krásny a hrozný. Hrozný, pretože som nechcela, aby bol koniec.
Stavila by som sa, že ak by v knihe nebol Lucas, nepáčila by sa mi tak veľmi, aj keď dej bol zaujímavý.
Knihu vám vrelo odporúčam a prepáčte možno za chabú recenziu, ale čítala som to už pred dvomi mesiacmi a píšem to až teraz. Dúfam, že vám toto moje zhodnotenie stačí. :)... a prečítate si to. Naozaj je to skvelé a to zistíte už po prvých riadkoch čítania.



Info: 
Autorka chystá prequel na túto knihu s názvom Breakable. Titul vyjde v anglicky hovoriacich krajinách 6.5 2014.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať