nedeľa 21. septembra 2014

RC: Michelle Hodkin - Kto je Mara Dyerová? || prvá kniha, ktorá ma dokázala vystrašiť

Originálny názov: The Evolution of Mara Dyer
Autor: Michelle Hodkin
Séria: Mara Dyer
Diel v sérii: druhý
Dátum vydania: eng 2012, sj 2013
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 454
Hodnotenie GR: 4,43

Fun  4/5
Love  4,5/5
Boyfriend  10/5
Tears  4/5

Anotácia: 
Jedného rána sa prebudíš v nemocničnej posteli na psychiatrii. Znova!
Tvoji rodičia si myslia, že ti preskočilo. Bratia ťa majú za šľahnutú puberťáčku. Sú na omyle! Ako vždy.
Verí ti len tvoj priateľ Noah. Lebo je taký istý ako ty.
Všetci vedia, čo sa ti stalo, ale pritom nikto netuší, či sa ti naozaj stalo.
Si si istá len vlastným menom, no i tak sa sama seba pýtaš KTO JE MARA DYEROVÁ?

     
         
"Zatriasli mojou klietkou, aby zistili, či budem hrýzť. Keď ma vypustia, presvedčia sa, že mojou odpoveďou je áno."

Môj názor:
Všetci mi vraveli, že si túto sériu musím prečítať, no ja som si akosi dávala na čas. A potom som prečítala prvý diel a veľmi som ľutovala, že som tak dlho ignorovala túto sériu. Po krutom cliffhangeri som sa konečne dostala k druhému dielu a môj zážitok z knihy bol neopísateľný.
Prečítala som prvých päť či šesť slov a sánka mi padla na zem. Knihu som po rozbalení len tak otvorila postojačky na prvej strane a po prečítaní tých piatich slov som stála na miesto zopár minút ako prikovaná. Nasledovalo niekoľko hlasných výkrikov "ČO?"a prezeranie konca jednotky.
Takto som začala.
Kniha začína okamžitým šokom. Dúfala som, aby sa toto napätie hneď aj po úvodných stranách nestratilo a moje modlitby boli vyslyšané. Od prvej strany kniha napreduje zvratom za zvratom, prekvapením za prekvapením. Počas celého čítania som bola napätá a pripravená vždy na niečo nové, čo nebudem čakať. 
Ako kniha prekvapujúco začala, tak aj pokračovala. Autorka mi predstavila nové postavy a pripomenula staré.  Zaviedla ma do nových prostredí. Poriadne sa pohrala s dejom, ktorý sa neustále akoby menil, pretože som mala každú kapitolu pocit, že sa blížim vždy k inému záveru. Práve to prispelo k postupnej gradácii knihy, čo tiež spôsobilo, že som sa ani raz nenudila. 
Autorka nám predstavila základnú dejovú líniu tohto dielu už na konci prvej knihy. Po prvých kapitolách sa však zahryzla do niečoho úplne iného a na pôvodný dej som akosi postupne zabúdala. No v žiadnom prípade to nie je mínus, pretože vďaka tomu, keď sa autorka vrátila k hlavnej téme, vždy vo mne vyvolala vlnu strachu. 
A tu sa vám priznám, že za celé moje čitateľské obdobie sa mi nestalo, aby ma kniha vystrašila alebo by som sa bála. TU sa to stalo. V úvode som sa tým nejako prehrýzla, no postupom knihy som sa desila v niektorých pasážach viac a viac, až som sa obzerala po temnom byte, či tam niekto nevítaný náhodou nestojí. 
Vrátim sa naspäť k deju. Ten nám Michelle popretkávala rôznymi doplnkami, ktorých vysvetlenie chýbalo a preto zmysel nechápem, no absolútne mi to nevadí, keďže sa v nevysvetľovaní informácii autorka vyžíva a už som si zvykla.
Ako som spomínala,  Michelle nám predstavila nové postavy, ktoré ma nijako nechytili za srdce, čo je len dobre. Ich prítomnosť som nijako zvlášť neregistrovala a miestami ma skôr otravovali. Nechcela som ich tam. Teraz však chápem. Nie všetkému, keďže pri Michelle sa nikdy nedá chápať ničomu, no niečomu áno.
A tu sa dostávame k hlavným postavám.
Mara Dyerová si ma získala hneď od začiatku tohto dielu. V prvej knihe ma nijako zvlášť nezaujala, ale tu sa to úplne zmenilo. Zbožňovala som ju a súcitila s ňou. Milujem totiž psychicky narušené hrdinky. A táto je riadne narušená. 
Autorke sa nedá veriť a práve preto som nevedela, čo si o Mare myslieť. Je Jude nažive? Nie je? Je pravda to, čo sa stalo na konci jednotky? Čo sa vlastne stalo? Séria má fakt tematické názvy mimochodom. Niekedy som už premýšľala nad tým, čo keď sa nič z toho nedeje. Ja si len myslím, že viem, čo je s Marou, viem, čo sa s ňou deje, pretože príbeh sledujem jej očami, lenže čo ak to nie je skutočné? Čo ak jej fakt šibe a ona len verí, že je to skutočnosť, zatiaľčo je všetko len jedna veľká halucinácia? Pri Michelle by som sa ani nečudovala, keby zakončila sériu slovami: "A potom som sa prebudila z nočnej mory". 
Napriek všetkému mala Mara jednu chybičku. A tou bolo ľahké podvolenie sa všetkému. Nie je to chyba vymýšľania postavy, ona taká je, čo jej aj povedal Noah, ale nesmierne mi vadilo, že si tvrdo nestála za svojim a nebila sa za to. Každému rýchlo odpustila a nechala so sebou tak trochu zametať.
Noah Shaw si získal moju lásku už v prom diely a tu si jej získal snáď ešte viac, ak sa vôbec dalo. Jeho hlášky sa trochu zredukovali, ale nie natoľko, aby som sa nesmiala aspoň raz v každej kapitole. Jeho tajomno nezmizlo a pochybujem, že niekedy vôbec odhalí úplne všetko, ale možno práve to ma na ňom nesmierne priťahuje. Že je taký tajnostkár uzavretý do seba, plný nenávisti a zároveň lásky.
V celej knihe nastala len jediná pasáž, kedy ma naozaj prekvapil a sklamal svojimi slovami a začínali ma napadať myšlienky, že je to s ním nakoniec úplne inak, než som si myslela, ale ešte na tej strane to našťastie vysvetlil. 
Veľké plus patrí autorke za to, ako postupne rozvíja svoje postavy. Nie každá autorka to totiž dokáže. Niektoré svoje postavy len zmenia rýchlosťou svetla, iné sa nedokopú ani k tomu. Tu je vidieť postupný rozvoj ako Noaha, tak aj Mary. Kým Mara bola  v jednotke malé naivné dievčatko, tu je už oveľa silnejšia hrdinka. Nadobudla jednú dôležitú vlastnosť a tou je inteligencia. Dokonca sa správa vyspelejšie.

"Nie som si celkom istý, či si vôbec dokážeš predstaviť, ako veľmi by som si ťa tu chcel položiť a robiť ti veci, pri ktorých by si kričala moje meno."

Autorkino písanie je... zaujímavé. Komplikuje celú sériu vždy novou zápletkou a nič nevysvetľuje. Ma tiež dobrý zmysel pre humor, dokáže skvelo napísať strašidelnú scénu a vydesiť diváka. Má len jednu chybu, tou sú rozhovori. Neviem či len ja som taký neinteligentný človek, ale jednoducho mi niektoré dialógy prišli absolútne nelogické, akoby postavy trepali dve na tri. Napríklad sa rozprávali o... jablku a v tom jeden z nich začal rozprávať o hokeji. 
Najdivnejšia psycho kniha, akú som doteraz čítala. Prekvapila ma toľkokrát, že sa to nedá spočítať na rukách ani nohách. Rozplakala ma veľakrát a vyvolala vo mne strach ako žiadna kniha doteraz. 
Ospravedlňujem sa, ak vám príde recenzia chaotická, ale toto dielo vo mne vyvolalo také pocity, na ktoré ani neexistujú slová. 
Ako inak, aj toto skončilo riadnym cliffhangerom, ale v prvom diely mi prišiel horší. Koniec som jednoznačne nečakala, vďaka čomu mám odrazu úplne iný obraz na celý dej. Celý čas som si myslela niečo iné a skončilo to úplne inak. Je tam aj riadny šok, no vzhľadom na to, že ja "inteligent" som si náhodou prečítala spojler, veľmi prekvapená som nebola.
Od knihy som sa nevedela odtrhnúť a chodila som s ňou aj na záchod. Prišla som zo školy, začala som čítať a skončila som o 2 ráno s tým, že som v trištvrtine knihy. Som posadnutá touto sériou, Noahom a psycho Marou. Určite si sériu prečítajte a kochajte sa nie len neuveriteľne dokonalo vymysleným príbehom, ale aj obálkou. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu iPark.

A určite si knihu zakúpte pre rovnako dych-berúci zážitok TU.


Obálka: úžasná. Na prvom diely sa mi páči asi najviac, ale aj táto je geniálna. Aj ten materiál... ach... (áno, ochkám nad materiálom! Proste si ju musíte chytiť!)
Ja a kniha: 2 dni v SJ (pomohla mi prekonať môj čitateľský blok, juchú! ďakujte jej!)
Trailers: (nepozerám väčšinou trajlere na knihy, keďže sú často o ničom, ale tieto sú úžasné!)

Musela som sem dať aj na prvý diel, lebo... prečo nie 



Ak si chceš prečítať moje reakcie počas čítania choď TU

12 komentárov:

  1. ja proste nechápem čo na tejto časti vidíte :D Páči sa mi štýl písania jej a psycho atmosféru,ktorú absolútne zničila tým vedeckým koncom -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veď to jaké super!! :D
      inak ten koniec. sčasti to zničila aj mne, lebo som čakala niečo... proste tiež niečo psycho :D

      Odstrániť
    2. Jo :D ..m§a ten koniec naštval..konečne dajaká super paranormálka a ona tomu da logicke vysvetlenie.

      Odstrániť
    3. TOOTOOOO!!! :D
      a ešte.. joj :D nechcem spojlerovať :D ale som si myslela, že sú Noah a Mara výnimoční :( if u know what i mean :D

      Odstrániť
    4. absolútne... :D .. a tak skoncila s troma hviezdičkami u mňa :D

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Ty si ju nečítala?!!!! :D nebuď ako ja a šup šup čítať :D

      Odstrániť
  3. Dvojka bola na konci oveľa lepšia ako jednotka :)) Avšak dosť ma hnevá, že preklad tretieho dielu nebude :( :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. podľa mňa nakoniec bude... alebo aspoň v to dúfam :D

      Odstrániť
  4. Pekná recenzia :) zas si ma na ňu navnadila :(( (Y) :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ešte si nečítala?? či hej a nevieš sa dočkať marky darky 3 ? :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať