nedeľa 31. augusta 2014

J.K. Rowling - Harry Potter a tajomná komnata

Originálny názov: Harry Potter and the Chamber of secrets
Autor: J.K. Rowling
Séria: Harry Potter
Diel v sérii: druhý
Dátum vydania: sj - 2001
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 358
Hodnotenie GR: 4,29

Fun  4/5
Love  5/5
Boyfriend  -/5
Tears  1/5

Anotácia: 
Dursleyovci boli v to leto takí odporní, že Harry Potter sa už nevedel dočkať, kedy sa vráti do čarodejníckej školy. Jedného dňa sa v jeho izbe objavilo čudné, zlomyseľné stvorenie. Volalo sa Dobby a tvrdilo, že ak sa Harry vráti na Rokfort, hrozí mu smrteľné nebezpečenstvo. 
A neklamalo. Keď Harry nastúpil do druhého ročníka, začali sa na škole diať tajuplné a hrôzostrašné veci. Niekto, lepšie povedané niečo, začalo napádať rokfortských študentov a premieňať ich na kameň. Žeby bol za tým Draco Malfoy, Harryho úhlavný nepriateľ? Alebo to má na svedomí ten, koho najviac na rokforte podozrievajú - samotný Harry Potter?
 
Môj názor:
"Je len a len na nás, Harry, aby sme dokázali, čo v nás naozaj je, na našich schopnostiach až tak nezáleží."
Keď som bola malá, považovala som knihy za stratu času. Sestra každé Bianoce dostávala nový diel Harryho Pottera a ja som nechápala, čo na tom tak zbožňuje. Išla som do kina na film a poslušne som si čakala na pokračovanie. O pár rokov som objavila aj ja čaro kníh, no do tejto série som sa nepúšťala. Zdalo sa mi to stále byť nudné. Lenže až niekedy medzi piatym a šiestym filmom som sa rozhodla prečítať si predsa len aj knihy, a keďže mi vtedy prvé dva diely prišli ako pre malé deti, začala som trojkou.
Tak veľmi to ľutujem.
Po toľkých rokoch som sa konečne dokopala k prečítaniu si prvých dvoch dielov tejto dokonalej série a teraz vám prinášam recenziu na druhý diel, Harry Potter a Tajomná komnata.

Vždy som porovnávala knihy s filmami a vždy aj budem. Práve kvôli filmu som si neustále myslela, že druhá kniha z tejto série je najslabšia. Mám rada všetky diely, no tento sa mi zrejme páčil najmenej. Tento názor som však po prečítaní knihy hneď aj zmenila.
Je to dokonalé.
Nikdy nepochopím akú veľkú predstavivosť má Rowlingová, keď dokázala vymyslieť niečo také. Takýto čarodejnícky svet so svojimi pravidlami, zákonmi, vlastným športom, školou a kopou ďalších vecí, a dokázala to zavŕšiť originálnym príbehom.
Keď som raz dávno čítala ostatné diely, neustále som premýšľala nad tým, ako to musela mať autorka premyslené už od začiatku, keď jej to celé zapadá ako puzzle. Od prvého dielu až po posledný do seba všetko pasuje. Harryho chytenie zlatej strely v jednotke či zničenie Riddlovho denníka v dvojke sa vyskytnú v posledných dieloch a dosť zavážia. Nie len tieto fakty, ale aj mnohé iné ma neustále presviedčajú o genialite autorky. Zároveň si však môžete všimnúť, že až po druhom diely Rowlingová začala celý diel komplikovať, takže ešte tu máme možnosť čítať akúsi rozprávku, ktorá sa onedlho skončí.
Každá kniha má svoje čaro a svoj vlastný príbeh, inak to nebolo ani tu. Harry sa konečne vracia domov, na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku, kde sa ani tento rok neobíde bez problémov. Na škole totiž striehne akási príšera, ktorá nič ne-tušiacich študentov mení na sochy.  Ako inak, aj tentoraz je tu Harry a jeho dvaja kamaráti - Ron a Hermiona, ktorí sa snažia prísť na kĺb tejto záhade.
Bolo mučenie čítať toto dielo s tým, že viem, čo sa stane, čo sa deje a kto čo urobil. Možno som sa tak pripravila o záživnejšie čítanie, no ani bez prekvapení sa nejednalo o slabú knihu. Naopak. Bolo to skvelé.
Ťažko sa od knihy odtrhovalo.
Rozhovory boli vtipné a dôležité, nestalo sa mi, že by som sa nudila. Každá postava bola natoľko prepracovaná, že by som ich dokázala opísať ako skutočné osoby. Mali reálne povahy a práve to sa mi na nich najviac páčilo. Nepripadali mi umelo vytvorené a náhodne podľa vhodnosti dopasované do scén.
Narozdiel od prvého dielu som si tu konečne zamilovala Hermionu naplno. Konečne to nebola tá otravná bifľoška, ale patrila do partie.
Ron si moje srdce získal najväčšmi rovnako aj jeho milovaní súrodenci Fred a George. Všetci traja zo seba potili jednu hlášku za druhou a ja som sa práve vďaka ním zasmiala. Nikdy mi ich vtipy neprišli nútené, vždy boli ledabolo prehodené medzi rečou.
Koniec som očakávala, samozrejme, no aj tak som pri niektorých pasážach tajila dych.
Môžete poznať celý dej naspamäť, vedieť hlášky a rôzne citáty, nikdy vás táto kniha, rovno celá séria neomrzí. Je to klasika, ktorú by si mal každý prečítať a nemali by ľpieť len na filmoch, pretože je to rozhodne niečo iné.
A tak tu pred všetkými mením svoj názor na druhý diel a oznamujem vám, že táto séria nemá najslabší článok. Každá kniha je rovnako dokonalá a oplatí sa ich prečítať a vlastniť.

 
Film vs kniha: Film som vždy považovala za slabší, no po zhliadnutí EXTENDED (predĺženej) verzie a prečítaní knihy mám úplne iný názor. Možno neviete, prvý a druhý diel boli pod taktovkou iného režiséra než zvyšok série. A práve tento režisér sa knihou nechal riadne ovplyvniť. Prvé dva diely sa zo všetkých najviac podobajú knihám, no aj napriek tomu, aby ste videli čo najviac vašich obľúbených pasáži si musíte pozrieť predĺžené verzie. No práve tento režisér robil z filmov akúsi detskú rozprávku, čo mi absolútne nevadí, no ďalšie filmy oceňujem viac, pretože skrývajú v sebe tajomno a už ani Dumbledore nevyzerá ako čarodejník z nejakej krajiny zázrakov.
Preto sa mi druhý film nikdy nepáčil, nečítala som totižto knihu a prišla som omnoho podstatných vecí, vďaka čomu som niektoré fakty nepochopila. Po prečítaní a pozretí predĺženej verzie môžem spokojne povedať, že film je rovnako skvelý, ale ten predĺžený, ktorý zachytáva kopu na vlas podobných scén z knihy. Nie len scén, ale aj rozhovorov. Nájdete tam mnoho citátov a hlášok práve z knihy.
 
Obálka: dokonalosť sama o sebe a klasika. Nedávno som však videla nádherné nové paperbacky, ktoré ma ukrutne lákajú a páčia sa mi oveľa viac než pôvodne obálky. Snáď to niekde zoženiem za schopnú sumu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať