nedeľa 23. novembra 2014

E. Lockhart - We Were Liars

Originálny názov: We Were Liars
Autor: Emily Lockhart
Dátum vydania: eng 2014
Vydavateľstvo: Hot Key books

Počet strán: 227
Hodnotenie GR: 3,89

Fun  2/5
Love  3,5/5
Boyfriend  1/5
Tears  2,5/5

Anotácia: 
Sme klamári.
Sme krásni, privilegovaní a žijeme život bezstarostného luxusu.
Sme rozbití a zlomení.
Príbeh lásky a romantiky. 
Príbeh tragédie.
Čo sú lži?
Čo je pravda?

Môj názor:
Ani neviem, ako som toto dielo objavila, no upútalo ma už dávnejšie (čiže keď to vyšlo). Dlho som čítanie odkladala a sledovala kopu kladných recenzií a hodnotení. Ľudia nad knihou jasali a tak som sa to po dlhom čase rozhodla prečítať.

Už som písala článok o tom, ako dokáže anotácia nalákať na knihu. A táto anotácia k takým určite patrí, keďže je tajomná a pútavá. V podstate nehovorí o ničom, takže som po jej prečítaní naozaj nevedela, čo od knihy očakávať. Predstavovala som si niečo úplne iné, než mi kniha ponúkla.
Ide v podstate o dokonalú rodinu, ktorá sa každé leto stretáva na ich ostrove. Lenže jedno leto sa niečo stane a všetko sa zmení. Čo sa stalo? Nevieme. Čítame len spomienky hlavnej hrdinky, ktorá sa to snaží vyriešiť a opäť si spomenúť.
Kniha začala veľmi chaoticky. Hlavná hrdinka Cadence nám predstavuje jej rodinu Sinclairovcov a spomína na letá s jej bratrancom Johnnym, sesternicou Mirren a rodinným priateľom Gatom. Zároveň sa nám snaží ozrejmiť, čo sa stalo počas leta 15.
Kapitoly boli tak chaoticky písané, že som takmer ničomu nechápala. A nedalo sa tomu ani pochopiť, keďže som nevedela, o čom sa jedná. Až postupne, ako kniha plynula, som si všetko spájala. No aj to bolo zložité, keďže som sa dosť často strácala v čase, pretože autorka skákala z minulosti do inej minulosti a do prítomnosti turbo rýchlosťou a ja som mala problém si uvedomiť, kedy sa o čom hovorí.
Mala som veľmi vysoké očakávania od knihy, keďže ju každý tak ospevoval a ani neviem, či táto kniha moje očakávania naplnila. Bolo to plné chaosu, tajomstiev a postáv, z ktorých si ani jedna nezískala moje srdce. Ani jedna. Priznávam sa, že ma to spočiatku nejako neupútalo, no tento román je písaný takým štýlom, ktorému sa nedá odolať. Nevedela som skrátka prestať. Mám pocit, že aj keby som čítala o enormnej hlúposti, tak by som sa nevedela od knihy odtrhnúť.
Ako som spomínala, ani jedna postava ma neupútala a to možno môže aj za to, že som zozačiatku knihou nebola taká nadšená. Teda dá sa skôr povedať, že som tie postavy vyslovene neznášala. Od hlavnej, cez partiu klamárov až po zvyšok rodiny.
Chvíľu som si myslela, že Cadence bude taká nezávislá hrdinka, ktorá si postaví hlavu a nikto ju o ničom inom nepresvedčí, no vôbec to tak nebolo. Nebola odvážna či tvrdohlavá, alebo drzá. Teda aspoň mne tak nepripadala. Miestami sa zdala byť taký rebel, no v skutočnosti bola otravne slabá.
Gat, teda ten hlavný chalan bol podľa mňa rovnaký ako Cadence. Možno preto sa aj k sebe perfektne hodili, no ich vzťah mi vadil. Gat mohol urobiť aj to najhoršie, Cadence by k nemu aj tak pricupkala ako naivka. Naozaj ma nijak nezaujal. Mirren a Johnny na tom boli podobne ako Cadence a Gate či zvyšok rodiny. Skutočne sa mi ešte nestalo, že by sa v knihe nenašla ani jedna postava, ktorú by som mala aspoň trochu rada.  
No aj napriek všetkému si ma kniha získala práve dejom, ktorý bol pútavý a originálny. To som si však uvedomila až keď som dočítala, pretože až vtedy vás čaká veľké odhalenie tajomstiev, ktoré kniha schováva. A priznám sa, že som to naozaj nečakala. Všetko možné ma počas čítania napadalo, ale to, čo sa naozaj stalo by ma nenapadlo asi nikdy. Autorka to vymyslela skvelo a až keď nám to celé odhalila, až vtedy som si ťukala do čela, ako som si to mohla nevšimnúť.
Ak vás teda bavia letné knihy, young adult, hlavne kopa tajomného a takéto záhady, určite vám knihu odporúčam. Je dosť krátka a s jej pútavosťou ju prečítate aj za deň. Mne sa to podarilo za dve noci. Áno, noci. Vtedy najradšej čítam. Začala som o pol noci a nevedela som sa prinútiť prestať až kým neboli tri hodiny ráno a mne bolo treba vstávať do školy. Je to neskutočne návyková kniha, ktorá si ma získala dokonca aj napriek postavám. To vysvetlenie za to naozaj stojí.

2 komentáre:

  1. Tak to som na knihu fakt zvedavá, Odkedy som čítala recenziu u Petry, chystám sa na to, ale nejako sa mi na poličke množia neprečítané knihy a nemám na to čas :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som sa na to neskutočne tešila :D ako čakala som od toho viac, ale ta zase nejake gigantické sklamanie to nebolo :D
      a nápodobne, lenže ja nie že nemám čas, ja proste nemám náladu čítať (A)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať