sobota 16. januára 2016

Recommendations: Epic love-story

Normálne som sa nevedela rozhodnúť, čo vám v tomto článku odporúčať, keďže mi napadli rovno až dve veci. Takže idem napísať oba články, aj keď ten druhý bude na niečo iné, než na knihy. Ja viem, ja viem, volá sa to BOOK Recommendations, ale môžem predsa odporúčať aj seriály a filmy, nie? heh.

Okej.
Tento článok bude na tému najväčšie knižné romance. Alebo epické love-story. Ako chcete.
Áno, môžem tu dať kopu kníh, veď epickí sú aj Rose s Dimkom, Celaena s hocikým, Tris a Four a podobne... Ale nechcem také. Chcem niečo reálne. A keďže neverím na lásku a vo veľa knihách som príliš skeptická na to, aby som bola hotová z toho, ako sa milujú, bude to pre mňa fakt výber z tých najlepších.
Pre mňa je totiž epická love-story, keď buď spolu hrdinovia neskončia, alebo trpia tri-štvrtinu knihy a čitatelia spolu s nimi. Takže hor sa na to.

Začnem s niečím novým, kvôli čomu mi vôbec tento článok napadol.

F*ck Love
(Tarryn Fisher)

moje hodnotenie: 4,5*
love: 5/5
boyfriend: 4,5/5

Prečo?
Pretože najlepšia láska je taká, ktorá sa ani nemala stať. Takto to povedala Tarryn a mala pravdu. Aká láska je reálnejšia, než tá, pre ktorú ste si toho museli vytrpieť tak veľa?
Úplne som sa zaľúbila do skutočnosti celého príbehu, postáv, ich vzťahu. Páčilo sa mi, ako sa k sebe správali a nesprávali. Trpela som spolu s nimi aj kvôli nim. Prežívala som to celé, akoby sa to dialo mne. Takže táto kniha tu naozaj patrí.



S láskou Rosie
(Cecelia Ahern)

moje hodnotenie: 4*
love: 4/5
boyfriend: 3,5/5

Prečo?
Neviem ani, pri čom som viac trpela. Pri F*ck Love alebo pri tomto? Najprv som videla film a už tam som mala slzy na krajíčku, nariekala a ochkala. Potrebovala som, aby si obaja konečne uvedomili, čo k sebe cítia a boli spolu. Ale kniha? KNIHA??!! To bolo niečo úplne iné. Ubíjajúce. Bolo to tak smutné a romantické zároveň...


Medený jazdec
(Paullina Simons)

moje hodnotenie: 5*
love: 4/5
boyfriend: 4,5/5

Prečo?
Lebo je to jedna z najlepších kníh vôbec, duh. A čo je potom epická láska ak nie toto? Ak nie mladá dievčinka a vojak? Ak nie mladá dievčinka, ktorá sa zamiluje do priateľa jej sestry? Ak nie zamilovaný párik uprostred Druhej svetovej vojny? Ak nie zamilovaný párik, ktorý nemôže byť spolu, lebo on je priateľ jej sestry, vojak, zúri II. svetová vojna a oni sú v Leningrade obliehanom Nemcami??? Stačilo vám? Chápete? A zatiaľ tu dávam len prvý diel, lebo ďalšie dva som nečítala. Aká epická bude ešte ich láska dokonca série?

Pýcha a predsudok
(Jane Austen)

moje hodnotenie: 5*
love: 5/5
boyfriend: 10/5

Prečo?
Lebo je to Jane Austen a Pýcha a predusdok, duh. Okej, toto fakt nebudem písať stále. Ale jednoducho to je zatiaľ jediná klasika, ak sa nemýlim, ktorú som prečítala... a celú. A bola som z nej hotová. Hrdinovia sú dokonalí. Darcy je taký vzor pre dnešných bad-boyov. A Elizabeth je vtipná, múdra a tvrdohlavá. A nechcem tu písať recenziu, len keď dáte také dve osoby dokopy, nič iné ako epickú love-story nemôžete očakávať.


Breathe, Annie, Breathe
(Miranda Kenneally)

moje hodnotenie: 4*
love: 4/5
boyfriend: 5/5
recenzia

Prečo?
Lebo toto je niečo úplne iné než som tu dala. Nie je to o utrpení, nie je to klasika, je to proste obyčajný romantický príbeh, ktorý ma dostal. Miranda ma dostala. Je to jej najlepšia kniha a dlho aj bude. Hrdinka, totálny športový antitalent, cvičí na maratón, ktorý pobeží za svojho mŕtveho frajera. Tento príbeh ma neskutočne dostal. Rovnako aj postavy a taká zlatá love-story medzi hlavnými hrdinami. Nie je najepickejšia, ale je to také iné, krásne, milé a hlboké. Áno, hlboké.

Teraz sem dám niečo, na čo sa len chystám, no videla som filmy (a práve preto si knihy chcem prečítať).

Jana Eyrová
(Charlotte Brontë)

moje hodnotenie príbehu: 5*
love: 4/5
boyfriend: 4/5
GR

Prečo?
Keď som videla najprv film so sexy Fassbendrom, nevedela som, čo si o tom myslieť. Teda v úvode filmu. Pozerala som na to a nechápala, čo sa to deje, čo to je. Je to horor? Je to nejaká presladená romantika? Čo to je? No bolo to ukrutne temné, smutné a strašidelné. Hneď som sa zamilovala do postáv a do príbehu. Videla som aj BBC verziu, ktorá bola rovnako geniálna. A prečo je ich love-story epická? Lebo ona je on a ona je ona. On je desivý Rochester a ona je nežná a naivná Jane. Absolútne sa k sebe nehodia a ich láska sa ani nemala proste stať. Hlavne kvôli jeho tajomstvu. Celý čas som mala také všelijaké pocity z ich vzťahu, až kým sa to všetko nepokazilo. Vtedy som si uvedomila, ako veľmi chcem, aby spolu boli. Ako veľmi sa dopĺňajú. Ako veľmi sa potrebujú. No Rochester ju na konci už fakt potreboval... if u know what I mean.

Odviate vetrom
(Margaret Mitchell)

moje hodnotenie príbehu: 5*
love: 5/5
boyfriend: 10/5
GR

Prečo?
LEBO TEN KONIEC!!!!!!!!!!!
To je podľa mňa úplne postačujúce odôvodnenie. Štyri hodiny pozerať film pre ten koniec. ŠTYRI HODINY. Najepickejšia love-story vôbec! Pretože spolu prekonali občiansku vojnu, ona prežila hladomor, on na ňu pokojne čakal, zachraňoval jej život a miloval ju, kým ona bola slepá. V živote som nezažila takú dokonalú postavu, ktorú by som tak veľmi neznášala.
Keby ma od knihy neodrádzalo tých tisíc strán, už ju mám dávno prečítanú, ale určite sa do nej pustím akonáhle ju budem mať v ruke.

2 komentáre:

  1. Na knihu S Láskou Rosie som zatiaľ nepočula veľmi dobré ohlasy, takže som sa ju rozhodla nečítať. Ale priznám sa, že po tom, čo som videla film, ma už ani nelákala. Film bol super, len nerada čítam knihy až po nich. Možno keby to bolo opačne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako ono to nie je dokonalá kniha, ale je pekná :) kniha je dosť rozdielna inak :D aj ja som čítala knihu až po filme a film milujem :)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať