štvrtok 11. februára 2016

Did you know? (4) Fairy Tales 1


4
Fairy Tales (alebo jednoducho - Disneyovky)

Rapunzel
  • Je niekoľko verzií Tangled. Disney rozprávka (2010)  je len voľné pre-rozprávanie Grimmovského príbehu Rapuznel (1812). Ten je adaptáciou rozprávky od Friedricha Schulza (1790). Jeho verzia je založená na príbehu Persinette od Charlotte-Rose de Caumont de La Force (1698), ktorý bol ovplyvnený rozprávkou Petrosinella od Giambattistu Basile (1634).
  • Príbeh Rapunzel má veľa podobností s perzskou povesťou z 10. storočia o Rudābe zahrnutou v epickej básni Shahnameh od Ferdowsi (ho?).
  • Rapunzel je nemecký názov pre rastlinu Zvonečník. Po anglicky tiež Rampion. (čítali ste Cress??!!!!)
  • Originálny príbeh sa začína osamelým párom, ktorý túži po dieťati. Žijú vedľa záhrady patriacej zlej čarodejnici Dame Gothel. Tehotná manželka raz v záhrade zahliadne Zvonečník a neskutočne po ňom zatúži. Jej muž sa teda vkradne do záhrady a rastlinu ukradne. Keďže žene veľmi chutí, muž sa vydá po ďalší kus, lenže ho prichytí Dame Gothel. Muž prosí o milosť až čarodejnicu obmäkčí a tá vymyslí trest. Dovolí mužovi zobrať si Zvončníka koľko len chce, ale keď sa im narodí dieťa, vzdajú sa ho a dajú ho jej. Muž súhlasí. Dame Gothel ju pomenuje Rapunzel po rastline a stará sa o ňu ako o svoju. Keď dievča dovŕši 12 rokov, čarodejnica ju zavrie do veže bez dvier či schodov, len s jedným oknom, cez ktoré sa po vlasoch Dame Gothel vyšplhá hore. Jeden deň sa túla princ po lese, keď začuje krásny spev. Dovedie ho ku veži, kde však nie je žiaden vchod. A tak sa tam stále vracia a počúva, až kým raz neuvidí čarodejnicu, ako sa šplhá dnu. Keď Gothel odíde, princ zavolá a požiada, aby Rapunzel spustila vlasy. Vyškriabe sa dnu, zoznámi sa s Rapunzel a nakoniec ju požiada o ruku. Ona súhlasí. Princ ju chodí po nociach navštevovať, stále jej donesie kus látky na rebrík a spoločne plánujú útek. Raz sa však Rapunzel preriekne o princovi pred Gothel. Tá sa nahnevá, odstrihne Rapunzel vlasy a vykáže ju do púšte, nech sa stará sama o seba. Keď sa princ vráti, čarodejnica mu zhodí vlasy, no keď vyšplhá a zbadá Gothel, ktorá mu hneď povie, čo sa stalo, zo zúfalstva skočí z veže. Tŕne dolu pri veži ho oslepia. A tak sa princ mesiace túla po okolí, až kým nezačuje jej spev, ktorý ho dovedie až k nej, kde žije spolu s dvojičkami, ktoré porodila. Keď sa vrhnú jeden druhému do náručia, jej slzy mu vyliečia zrak a on celú rodinu vezme do jeho kráľovstva.
  • Rapunzel je prvá Disney princezná s nadprirodzenými schopnosťami.
  • Flynn sa mal pôvodne volať Bastian
  • Rapunzel a Flynn sa objavili vo Frozen pred Elsinou korunováciou.
  • Na konci rozprávky si môžete všimnúť, že kráľ zostarol, ale kráľovná nie. Zrejme kvôli kvetine.
  • Rozprávka Tangled sa vráti ako seriál

Kráska a Zviera
  • Tradičná francúzska rozprávka napísaná autorkou Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve a publikovaná v roku 1740
  • Príbeh bol skrátený a upravený Jeanne-Marie Leprince de Beaumont v roku 1756. Táto verzia je najpopulárnejšia.
  • Podľa výskumníkov tento príbeh vznikol pred vyše 4000 rokmi.
  • Verzia od Beaumontovej je podobná Disney rozprávke. Chudobný obchodník sa dozvie, že jeho lode predsa len dorazili a tak sa vydá do mesta. Sľúbi, že svojim dcéram donesie darčeky, Belle však túži len po jednoduchej ruži. Obchodník sa dozvie, že mu jeho lode zhabali, aby zaplatili jeho dlhy a tak sa naprázdno vracia domov. V búrke narazí na akýsi zámok. Dvere sa samy otvoria a pozvú ho dnu. Obchodník sa naje, prečká búrku, no keď na druhý deň odchádza zbadá krásnu ružu a spomenie si na Belle. Ružu odtrhne. V tom sa zjaví majiteľ zámku, ktorý ho chce zabiť. Obchodník ho presvedčí, aby ho nechal aspoň odniesť ružu dcére a vráti sa. Lenže, keď sa Belle dozvie, že kvôli nej otec zomrie, vydá sa do zámku namiesto neho. Kráska vedie so Zvieraťom vášnivé diskusie a on ju každý večer žiada o ruku. Belle odmieta. Po mesiacoch sa Kráske začne cnieť a tak poprosí Zviera, aby ju nechal ísť navštíviť rodinu. Povolí to, no s tým, že sa musí presne o týždeň vrátiť. Kráska sa teda ocitne doma, no keď jej sestry zbadajú, ako dobre si na zámku žije, začnú jej závidieť. Donútia ju ostať doma o deň dlhšie. Kráska sa cíti vinne a tak sa pozrie do čarovného zrkadla, ktoré jej Zviera dalo. Zbadá ho polomŕtveho od žiaľu na zemi. Vďaka čarovnému prsteňu, ktorý jej taktiež dal sa k nemu rýchlo vráti. Plačúc nad ním mu vyzná lásku, a keď sa ho dotknú jej slzy, Zviera sa premení na krásneho princa. Ten prizná Belle, že ho premenila víla, ktorú nechcel počas búrky pustiť do zámku a len pravá láska ho mohla zmení späť.
  • Originálna verzia od Villeneuve zahŕňa fakty, ktoré Beaumontová zamlčala. Zviera bol princ, ktorému zomrel otec, keď bol veľmi mladý a len jeho mama viedla kráľovstvo a vojny. Kráľovná princa nechala v rukách zlej víly, ktorá sa o neho mala starať, no keď vyrástol, chcela ho zviesť. Princ odmietol, a tak ho premenila na zviera. Kráska v skutočnosti nie je obchodníková dcéra. Zlá víla sa ju snažila zabiť, aby si mohla vziať jej otca, kráľa, a tak bola Belle umiestnená do obyčajnej rodiny obchodníka na miesto jeho mŕtvej dcéry, aby bola chránená. (čítali ste A Court of Throns and Roses?!!!)

  • Disney rozprávky (+ Pixar) Kráska a Zviera, Hore (Up, 2009) a Príbeh hračiek 3 (Toy Story 3; 2010) sú jediné animované filmy kedy nominované na Oscaroch za najlepší film roka.
  • Väčšina obrazov v Disney verzii sú nedetailné kópie obrazov od známych maliarov ako Francisco de Goya či Rembrandt.
  • Tanec Princa a Belle na konci je v skutočnosti znovu použitá animácia, ktorá sa pôvodne objavila v Spiacej Kráske
  • Jackie Chan nadaboval Zviera pre čínsku verziu (aj spieval)

Mulan
  • Mulan alebo Hua Mulan je legendárna čínska bojovníčka, ktorá bola prvýkrát spomenutá v balade Ballad of Mulan.
  • Balada bola niekoľkokrát prepísaná do rôznych básnických zbierok. Neskôr sa postava Mulan objavila v historickom románe Sui-Tang Romance napísanom Chu Renhuom v 17. storočí.
  • Pôvodná báseň sa začína mladým dievčaťom strachujúcim sa o svojich najbližších, keďže bol povolaní jeden muž z každej rodiny do vojny. Jej otec je už starý a slabý a jej malý brat je ešte len dieťa. A tak sa Mulan prezlečie za chlapa a nahradí vo vojne otca. Po dvanástich rokoch bojov sa armáda vracia a vojaci sú odmenení. Mulan však žiada len koňa, ktorý by ju odviezol domov. Tam ju víta rodina, celá šťastná z jej návratu. Mulan si ešte raz oblečie staré oblečenie a navštívi svojich druhov z vojny. Tí sú prekvapení a nechce sa im veriť, že za tie roky si nevšimli, že je v skutočnosti žena.
  • Román The Sui-Tang Romance poskytuje niekoľko zápletiek navyše. Mulan žije pod vládou Khana, ktorý sa rozhodne spoločne s Tangovou dynastiou viesť vojnu na podmanenie si celej Číny. Práve preto sa Mulanin otec obáva, že bude povolaný do vojny, keďže má len dve dcéry a chlapca ešte v perinke. Mulan sa teda prezlečie za chlapca a nahradí svojho otca. Je však zadržaná nepriateľským vojskom a dotiahnutá na vypočúvanie ku kráľovej dcére, bojovníčke Xianniang. Tá Mulan pôvodne chce rekruitovať ako chlapa, keď sa však dozvie, že je žena, stanú sa z nich sestry. Kráľ, Otec Xianniang je však nakoniec porazený a odsúdený, avšak dve sestry sa vzdajú v snahe nahradiť ho a podstúpiť jeho trest. Tento akt lásky k rodičovi vyhrá milosť u cisára a princezná aj Mulan sú dokonca obdarené peniazmi pre zaistenie Mulaniných rodičov a princezninej svadby s generálom Luo Chéngom. Keď sa však Mulan vráti, je devastovaná novinkami o jej rodine. Jej otec je dávno mŕtvy a matka sa znovu vydala. Ako by to nebolo málo, Khan si ju zavolal do paláca, aby sa stala jeho konkubínou. Nech sa tomuto osudu vyhne, rozhodne sa spáchať samovraždu. Predtým však poprosí sestru, aby odovzdala list od Xianniang jej snúbencovi Luovi Chéngovi. Sestra sa teda prezlečie za chlapa, aby doručila list, lenže jej prevlek je odhalený. V generálovi to prebudí záujem a city.
  • Má dve najznámejšie adaptácie: Mulan (1998) a Hua Mulan (2009, Čína).
  • Rovnako ako sa dočkala filmovej adaptácie Popoluška, tento rok nás čaká Herkules a Kniha džunglí, budúci to nebude len Kráska a Zviera, ale aj Mulan (2017/2018). Obsadenie ešte nie je známe.
  • Mulan je prvý film od Disneyho, ktorý sa otvorene zaoberá vojnou.
  • Posledný Disney animovaný film s muzikálnymi prvkami. Ďalší vyšiel až o dekádu neskôr (Princezná a žabiak).
  • Mulan je jediná Disney princezná, ktorá v skutočnosti nie je vôbec urodzená - ani pokrvne ani manželstvom.

Dúfam, že sa vám článok páčil. Fakt mi trvalo dosť dlho preložiť všetko a okresať príbehy, nech nemajú milión riadkov. Určite to nie je posledný článok, keďže je ešte veľa rozprávok, nechcela som však hodiť všetko len tu, lebo by to bolo nekonečné.
Ktorá je vaša obľúbená Disney princezná? Ktorá vaša obľúbená Disney rozprávka?
Moja je Mulan! A ešte stále čakám na nejaký knižný retelling práve Mulan (poznáte niečo??).

8 komentárov:

  1. Ja som Rapuntzel odmalička poznala ako Šalátočku, práve kvôli tomu pôvodnému príbehu, lebo ako malá som mala taký kufrík s rozprávkami a nikdy mi nešlo do hlavy, prečo tie adaptácie nemajú nič spoločné so šalátom :D :D
    Moja obľúbená je práve Kráska a Netvor a som strašne zvedavá na adaptáciu s Emmou Watson, ona sa mi do úlohy Belly neskutočne hodí.
    Inak úplne super článok, toľko zaujímavostí som sa dozvedela. Ja som si napríklad Flynna a Rapuntzel nikdy nevšimla na tej korunovácii, ale už som o tom počula. A napríklad vôbec som nevidela Mulan. Videla som všetky disneyovky s princeznami, ale Mulan nie. Budem to musieť napraviť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och Šalátočka :D už neviem, ktoré je najhoršie meno :D Šalátočka, Rapunzel alebo Locika :D
      Na to sa teším aj ja! Síce milujem Mulan, ale Kráska a Zviera či Netvor či hocikto je hneď na druhom mieste :D A teším sa na Emmu hlavne!
      Ďakujem ďakujem :D A Mulan si musíš pozrieť!!! Ako si nemohla vidieť Mulan a všetko hej??? :D Musíš to napraviť! :D

      Odstrániť
  2. Zaujímavý článok. Niektoré veci som vôbe netušila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekne napísaný článok a dozvedela som sa aj niečo nové.
    Mne sa vždy páčila Jasmina z rozprávky Aladin a mám rada aj Krásku a Netvora.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hezké.
    U Krásky a zvířete jsi zapomněla na českoněmeckou verzi zpracování "Panna a netvor" (hudbu tomu dělal Petr Hapka), Mulan se přiznám, jsem ještě neviděla, ale asi se na to mrknu, měla jsem ji v plánu už dlouho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no dávala som len také čo mi padli do oka :D neviem či som toto vôbec videla niekde :D


      oooch ale to je veľmi zlé! to sa musí zmeniť! :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať