sobota 9. januára 2021

Keď sa stretne Vrania šestka a X-Men || Krvavá dedička

Krvavá dedička je pripravovaná kniha vydavateľstva CooBoo, ktorej sa dočkáte už tento mesiac. Ja som mala možnosť prečítať si knihu skôr a poviem vám, že sa máte na čo tešiť! Je to totiž fantasy, aké sme tu mali pred rokmi, no prichádzajú nové trendy a na kratšie a akčné fantasy knihy s menej opismi sa zanevrelo. Krvavá dedička vás vráti presne do tých čias, keď ešte len začal vychádzať Trón zo skla, či Griša. A ku Griši to budem prirovnávať až do konca tohto článku.

Obyčajné klišé, ale so skvelým zvratom

Príbeh sleduje dve postavy, Ramsona a Anu. Kým Ana je princezná na úteku, ktorá sa schováva a snaží sa očistiť svoje meno, Ramson je zločinec, ktorému sa meno už očistiť nedá. Táto dvojka uzavrie pakt a spolu sa vydajú na cestu kráľovstvom plnom mágie, rôznych bytostí a problematickej politiky. Znie to ako každá druhá fantasy - máme tu "bad-boya", teda zlého chlapca s minulosťou, dievča, ktoré je zhodou okolností mocná princezná, nejaký ten zloduch a kopa kopa klišé. No aj napriek týmto klišé, je kniha v porovnaní s ostatnými originálna. Autorka príde stále s nejakým novým spracovaním už otrepaného prvku, čo vám náramne zlepší zážitok z čítania. Veľakrát totiž neviete čo čakať, hlavne teda kvôli tomu, že toto nie je tá sladká fantasy zameraná na romantiku, a tak postavám veci nevychádzajú, vy ako čitatelia trpíte a neviete sa od knihy odtrhnúť. Ak aj niečo v tejto knihe čakáte a viete, že sa to stane, autorka to stále prekrúti a spracuje úplne inak, než zvyčajne, čiže aj také obyčajné klišé, sa vám odrazu zdá byť originálne.

Príbeh to bol vcelku slušný, no bol jednoduchý. Tak ako to pri prvých dieloch býva (alebo skôr bývavalo), ide o jednoduchú zápletku, Ana chce nájsť pravdu a vrátiť sa domov, Ramson chce nájsť pravdu a vrátiť sa na svoje miesto tiež. Nečakajte ešte (predpokladám, že v dvojke to dostaneme) žiadne zložité politikárčenie alebo vojnu. Autorka to však so slovami vie, preto vám taká komplikovaná zápletka ani nebude chýbať, a nebudú vám vadiť ani drobné príbehové nedostatky, čaká vás totiž kopa akcie a scén, pri ktorých budete nonstop na ihlách. Vždy, keď som si myslela, že najhoršie už prišlo, autorka ma prekvapila a prišlo ešte niečo horšie, takže som pri čítaní trpela, ale užívala si to utrpenie.

Je to kniha plná zrady a krvi. Naozaj to nie je pre každého, hlavne ak fantasy nečítate alebo nemáte radi krv. Existuje dôvod, prečo sa to vola práve "Krvavá dedička", takže vás vopred upozorňujem. Okrem toho sa v knihe stretnete s mnohými bojovými scénami a nejednou smrťou, autorka sa nebojí svoje postavy poriadne pomučiť a pozabíjať. Nehovoriac o tom, že ide o temný príbeh, v ktorom hrá dôležitú úlohu otroctvo. 

Svet inšpirovaný Ruskom

A čo sa týka sveta, ktorý autorka vymyslela, zatiaľ vám o ňom veľa povedať neviem. Nedostali sme tu ten typický info-dump pre prvých sto strán, ako väčšinou, autorka totiž ukazuje svoj svet takou nenútenou formou, kde vám sem tam niečo spomenie alebo vysvetlí, napríklad aj formou retrospektívy, keď hlavní hrdinovia spomínajú. Vy sa tak dozvedáte odkiaľ pochádzajú, ako sa tam žije a ako svet vyzerá. Viac sa dozvedáte z ich putovanie kráľovstvom, ktoré je inšpirované Ruskom, a preto veľmi pripomína Grišasvet. Celkovo má mapa veľmi podobné rozloženie, a kráľovstvá sú rovnako inšpirované rôznymi skutočnými krajinami alebo kultúrami. Podobná je tu trochu aj mágia, ktorá síce nie je rozdelená do rádov, no nájdete tu ľudí, ktorí ovládajú telo, počasie, elementy a kadečo možné. Mne to trochu pripomínalo X-Men, pretože každá postava prišla s nejakou novou schopnosťou a niektoré boli neskutočne zaujímavé, aj keď by sa to na prvý pohľad nezdalo.

Tu podobnosti s Grišou končia, keďže politika sveta a celkovo príbeh je o niečom úplne inom, hoc postavy by sa dali prirovnať ku Kazovi a Nine. Ramson je totiž podvodník, zlodej, klamár a ja vôbec ani netuším, ako vlastne vyzerá. Autorka totiž nemá potrebu dookola opakovať, že má namakanú hruď a neviem akej farby oči, skôr vám predstavuje jeho osobnosť. Rovnako je to aj s Anou. Tým, že vám autorka ponúka retrospektívny pohľad na ich minulosť, pomáha tak budovať ich osobnosť, a celkovo to vedie k nejakému posunu. Vidíte, kde postavy začali a ako sa počas svojho putovania zmenili, čo je naozaj skvelé. Hlavne to teda vidno pri Ramsnovi. Na druhú stranu musím povedať, že Ana mi niekedy šla naozaj na nervy, lebo konala zbrkle a nepremyslene, čo mi niekedy pripadalo, akoby to autorka urobila naschvál, len aby mala nejakú reakciu alebo teda akciu.

Čo sa mi však na postavách páčilo najviac, bol ich vzťah, pretože po dlhom čase je to fantasy, v ktorom sa postavy do seba nezaľúbia v prvej kapitole a nevyzliekajú pohľadom v tej druhej. Konečne som nečítala sex scény s orgazmami, ktoré vyvolávajú lavíny či výbuchy svetla, dostala som totiž dve postavy, ktoré sa nemajú radi a postupne si k sebe hľadajú cestu komunikáciou a nie nahými telami. Je tu tá správna dávka podpichovania, podporovania a pohľadov, ktoré z vás urobia také nešťastné klbko nariekania túžiace po tom, aby sa už konečne pobozkali! A kto vie či sa naozaj pobozkajú, hm. To zistíte, keď dôjdete nakoniec. Takže tak.

Taktiež musím priznať, že sú veci, ktoré sa mi nepáčili, no pevne verím, že sa v druhom diele už zlepšia. Napríklad, mne osobne ten návrat do minulosti niekedy vadil. Tým, že je kniha plná akcie, číta sa neskutočne rýchlo a je taká pútavá, že som nie-raz čítala do tretej rána, prekážalo mi, že zrazu musím čítať spomienku postavy, ktorá ma len brzdí v čítaní. Zrušilo to také kúzlo, ktoré nado mnou kniha mala. Zároveň budem dúfať, že všetky tie klišé autorka trochu okreše, pretože ich bolo naozaj dosť a hoc boli spracované originálne, niektoré veci boli na mňa skrátka príliš očividné. Nehovoriac o tom, že celý príbeh je vlastne postavený na zvratoch, ktoré nečakáte, pretože si postavy niečo naplánujú a nakoniec sa to stále pokašle, čo je super, keďže ste potom nonstop šokovaní, no po čase ma to omrzelo a chcela som už, nech tie postavy niečo dokážu a ja viem, prečo sa o nich vo svete hovorí to, čo sa hovorí.

Skvelý úvod do novej série

Celkovo si myslím, že to bol slušný, alebo si rovno dovolím povedať, že to bol skvelý úvod do novej série. Kniha mala svoje chybičky, na ktorých sa ale dá popracovať a verím, že ďalšie diely budú len lepšie a lepšie. Úprimne si myslím, že vás kniha bude baviť a nebudete sa od nej vedieť odtrhnúť tak ako som nedokázala ani ja. Ťažko ju položiť, keď čakáte, kedy sa postavy konečne pobozkajú alebo, keď sú nonstop v ohrození a vy skrátka musíte vedieť, či to prežijú! Knihu vrelo odporúčam, bežte si ju kúpiť, nech sa dočkám pokračovania, ktoré ešte nevyšlo ani v USA, no podľa prekladateľky (ktorú by ste mali pre viac info o jej prekladoch a prekladateľských zaujímavostiach sledovať na IG) sa bude volať Červená tigrica. A sledujte na IG aj mňa, pretože pre vás chystáme spolu s CooBoo prekvapenie.


Pre koho je táto kniha?

  • milovníci YA fantasy
  • fanúšikovia Grišasveta
  • ak máte radi prvok "od nenávisti k láske" alebo "slow-burn" romantiku
  • milovníci temnejších a krvavejších kníh
  • ak máte radi príbeh o Anastázii

Plusy

  • vzťah postáv
  • krásne písanie
  • skvelý preklad
  • veľmi pútavý príbeh, od ktorého sa neodtrhnete
  • prerozprávanie Anastázie
  • samé zvraty

Mínusy

  • málo vysvetlený príbeh a svet
  • niekedy mätúce (čo pramení z predchádzajúceho bodu)
  • plné klišé a miestami predvídateľné


Autor/ka: Amélie Wen Zhao
Originálny názov: Blood Heir
Séria a diel: Blood Heir, 1
Počet strán: 440
Vydavateľstvo: CooBoo
GR hodnotenie: 3,86
Moje hodnotenie: 4
Kúpiť si ju môžete aj tu: Albatrosmedia.sk (s kódom DEDICKA mate 25% zľavu a poštovné zdarma)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať