pondelok 6. februára 2017

Leigh Bardugo - Six of Crows


Originálny názov: Six of Crows
Autor: Leigh Bardugo
Séria: Six of Crows
Diel v sérii: prvý
Dátum vydania: 9/2015, (sk 9/2017)
Vydavateľstvo: Henry Holt and Company (Slovart)
Počet strán: 465
Hodnotenie GR: 4,45

Fun 4,5/5
Love  4/5
Boyfriend  5/5
Tears  3/5

Anotácia: 
Kaz Brekker, jeden z najobávanejších kriminálnikov v celom Ketterdame, dostal ponuku, ktorá by mu priniesla toľko bohatstva, o akom nikdy nesníval. Na to, aby ho získal, musí vykonať nemožný kúsok:
Vlúpať sa do známeho Ľadového Dvora
(vojenskej pevnosti, ktorej brány neboli nikdy prelomené) 
Zachrániť zajatca
(ktorý môže rozpútať magickú skazu na celý svet)
Prežiť dostatočne dlho na to, aby si prevzal odmenu
(a minul ju)
Kaz na to všetko potrebuje partiu dostatočne zúfalú na to, aby sa na takú samovražednú misiu dala a tiež dostatočne nebezpečnú, aby prácu vykonala. Presne vie, koho si vyberie - šesť desivých štvancov, ktorých Ketterdam ponúka. Spoločne môžu byť nezastaviteľný, ak sa, samozrejme, nepovraždia navzájom.

Tak dlho som o tejto knihe počúvala chvály, už v novembri som si ju chcela prečítať, keď som na ňu dostala neskutočnú chuť, ale potom som si spomenula, že som nakázala mamke, aby mi ju kúpila na Vianoce, ale konečne som sa k nej dostala! A bola geniálna. A potrebujem ďalší diel. A musíte si ju všetci prečítať. Viete prečo? Čítajte ďalej a dozviete sa.

When everyone knows you´re a monster, you needn´t waste time doing every monstrous thing.


Čo sa stane, keď dáte dokopy šesť absolútne rozdielnych mladých ľudí, prisľúbite im peniaze za odmenu a pošlete ich na samovražednú misiu? Keď Kaz, kriminálnika známeho po celom Ketterdame, o ktorom sa šíria povery a strašidelné príbehy uzavrie dohodu, ktorá mu vynesie veľké peniaze, zoženie si tím dosť zúfalý na to, aby sa na nebezpečnú misiu vydal. Nina, Inej, Jesper, Matthias a Wyland sa pripoja ku Kazovi a spoločne sa vydajú vyslobodiť zajatca z jedného z najstráženejších väzení vôbec.
Od Leigh Barudo som ešte nič nečítala, takže som nevedela, čo očakávať. Vedela som, že je to ospevovaná autorka, že ju ľudia milujú, ale viac som sa ňou nezaoberala. Teraz sa jej chcem pokloniť, že vymyslela taký geniálny príbeh, svet a postavy, až si chcem celú knihu prečítať odznova.
Leigh píše neskutočne vtipne a pútavo, čo sa odráža na tom, že mám v knihe 14 záložiek a čítala som ju do 6 rána. Skrátka som sa nevedela odtrhnúť a pokojne by som vymenila svoj drahocenný spánok do koša, keby som mohla čítať Six of Crows stále dookola. Bola som skrátka ohúrená, cítila som všetky možné emócie, od radosť, cez túžbu až po hnev, vykrikovala som a plakala. Viete, že kniha je dobrá, keď nieste ani len v polovici a už revete ako malé decko.
Neskutočne sa mi páčil svet, ktorý autorka vytvorila, aj keď som z neho bola trochu zmetená. Ani som nevedela, že jej druhá séria je z toho istého sveta. Trochu som bola skeptická a bála sa, že kvôli tomu nebude nič vysvetlené, ale Leigh to urobila fakt skvelo.
Netlačila na čitateľa detailami, príbeh pekne plynul, a tak sa mi postupne všetko odhaľovalo. Aj keď, musím sa priznať, že stále sú veci, ktoré nechápem a na to, aké typy Grisha existujú by som potrebovala poriadny plánik s vysvetlením, lebo som bola úplne stratená. Ale inak ma ten svet naozaj ohúril, páčilo sa mi, že Ketterdam bol ako Londýn počas priemyselnej revolúcie, a že celá krajina mala názvy, akoby som sa nachádzala v Holandsku. Bolo skvelé, že bola každá krajina taká iná, Fjerda ako Škandinávia, Shu Han ako ďaleký východ, Novyi Zem a Ravka ako nejaká Ukrajina či Rusko. Tie názvy ma úplne dostali a aj to, že do toho Leigh zakomponovala aj cudzí jazyk, je pravda, že ho nepoužíva často, ale je tam! Bolo to úplne iné High Fantasy, než tie, ktoré poznám, keďže som mala pocit, že som v nejakom 18. storočí a nie v stredoveku.

Jesper could never tell how much of what Kaz got away with was smarts and planning and how much was dumb luck.

Úplne najväčším plusom knihy sú však postavy, ktoré boli neskutočne odlišné, čo sa často v knihách nestáva a hoc milujem Sarah J. Maas, ani ona toto nedokáže. Presne si viem predstaviť všetkých šiestich a viem vám povedať, ako veľmi iní sú, ako veľmi ich zbožňujem a ako veľmi nenávidím, že sú takí mladí. Je vtipné, že postavy považujem za najsilnejší článok knihy, ale s nimi zároveň prichádzajú jediné dva zápory, ktoré mám.
Nenávidím fakt, že majú hrdinovia medzi 15 a 17 rokov. Skrátka mi to nesedí! Ja viem, že je to fantasy a hej, zažili si veľa, ale skrátka keď máš 16, tak sa takto nesprávaš. Ak by mali všetci hoc len o tri roky viac, hneď by to bolo niečo iné, takže budem predstierať, že neviem, akí sú v skutočnosti starí.
Druhým mínusom je to, že hoc všetkých šiestich milujem a neviem si predstaviť, že by tam jeden z nich nebol, alebo by som o ňom nepoznala celú históriu, Leigh si na seba vzala až príliš. Mala hlavnú dejovú líniu, čo bolo vtrhnutie do Ľadového dvora a popritom riešila príbehy všetkých šiestich hrdinov. Vysvetľovala, aké sú medzi nimi vzťahy, prečo to robia a ako sa dostali tam, kde boli, čo ma fakt zaujímalo, až som bola prekvapená, že ma nenudí to čítať, ale bolo toho priveľa! A práve kvôli tomu utrpel koniec celej knihy. Nerozvíjala vzťahy dostatočne, pretože sa venovala raz tomu, raz tomu a raz tomu, až som nejako nepocítila na konci nič.
A naspäť k tomu pozitívnemu. Viete, čo sa mi neskutočne páčilo? Že aj napriek tomu, aká dominantná postava bol Kaz, Leigh vedela vytvoriť ďalších päť takých, ktoré by čitateľa nenudili a zamiloval sa do nich. Všetci boli niečím výnimoční a dostatočne zaujímaví na to, aby sa Kazovi vyrovnali. Pred chvíľou som hľadala obrázky do recenzie a dostala som taký päťminútový záchvat smiechu, keď som si spomenula na film Usual Suspects, ak ste ho videli, určite viete, na čo narážam, keď všetci zločinci stoja zoradení pred sklom a každý ma vysloviť vetu, aby svedok určil, kto zločin spáchal. Viete, keď to točili, herci sa tak smiali, že do filmu použili najvtipnejšiu verziu, aj keď mali byť pôvodne úplne vážni. Presne tak som si predstavila všetkých šiestich. Ako stoja nastúpení, rehocú sa jeden na druhom, ale všetci vieme, že nie sú také neviniatka.
Jesper bol neskutočný zlatík. Označovaný za Ostrostrelca. Páčil sa mi od prvej sekundy, čo sa v knihe objavil, pretože bol taký vtipný a naivný a myslel si, že o všetkom vie, ale vôbec to tak nebolo. Robil všetko, čo mu bolo povedané, chvíľu sa posťažoval, ale to bolo všetko. Jeho dôvody, prečo sa do tej šialenej misie dal, boli najreálnejšie, v pohode by sa dali aplikovať do skutočného sveta. Bolo vtipné sledovať, ako podpichuje Wylana, najzlatšieho člena šestice. Ten sa k ním vôbec nehodil a to bolo na tom to zábavné.
Ani som nečakala, že sa mi Nina tak zapáči, ale stalo sa. Nina je Grisha, dokáže ľuďom zastaviť srdce jediným pohybom ruky. Páčilo sa mi na nej snáď úplne všetko. Zo začiatku mi pripadala byť taká "dáma v nesnázich", ale čoskoro sa prejavila a nebolo možné nemilovať ju. Rada jedla (keď jej Kaz povedal, aby zbalila podstatné veci, tak vzala karamelky), strieľala dokonalo vtipné poznámky a jej handrkovanie s Matthiasom boli jedne z navjtipnejších pasáži v knihe. Ich vzťah Leigh dokázala tak prekrásne vykresliť, že sa nedalo nemilovať ich, keď boli spolu, aj keď sa práve chceli pozabíjať.
Matthias bol ten typický hlavný hrdina z každej knihy. Viete, ten drsný, mrzutý, svalnatý chlapík, do ktorého sa hneď každá zamiluje. Zabralo to. Milujem ho. Hoc by som ho niekedy najradšej ovalila kameňom po hlave a to jeho slepé presvedčenie ma priam týralo, páčilo sa mi, ako autorka opísala jeho vnútorný boj, verila som každému slovu a prežívala to s ním. Nevedela som či ho ľutovať, alebo nenávidieť, tak som robila všetko. Strašne by som si prečítala knihu o ňom a o tom, ako sa spoznali s Ninou, pretože mi to, čo bolo spomenuté tu nestačilo!
Mám pocit, že Inej bolo venované malé množstvo priestoru, čo ani nemusí byť pravda, a môže sa mi to zdať len preto, že jej postava nebola až taká výrazná ako Nina, ale mne to vôbec nevadilo. Páčilo sa mi, že ju každý oslovoval Prízrak, pretože ním aj bola a milujem také nebojácne hrdinky, ktoré nepotrebujú zachraňovanie. Najprv som nevedela, čo od nej očakávať, ale keď som začala vnímať jej vzťah s Kazom, dozvedela som sa jej históriu a jej sny, prirástla mi k srdcu. Hlavne sa mi však na nej páčilo to, že som si ju predstavovala, ako z hry Assassins Creed a nemala od toho ani ďaleko. Bola nemilosrdná vrahyňa, aj keď si to možno dvakrát neužívala. Jediné, čo mi tak trochu chýbalo, bolo viac z jej najtemnejšej histórie, pretože by ma fakt zaujímalo, ako ju poznamenalo to, kde bola.
Kaz... čo o ňom. Stačila mi jediná strana, aby som sa doňho zamilovala. Neskutočne sa mi páčilo, že bol konečne iná mužská postava, než o akých stále čítam. Bol hnusný, bol kripel, bol inteligentný a nemlátil sa len tak hlava nehlava, presne vedel, kam udrieť, aby to bolelo najviac. Úplne mi niekoho pripomínal, ale ani za nič si neviem spomenúť koho, rovnako chladného, kto využíval tajomstvá ako základ svojho úspechu. Načo násilie, keď vydieranie, bolo oveľa silnejšou zbraňou. Je tiež pravda, že ma možno naňho namotali všetky tie dokonalé fanarty (a jeho vlasy, pretože MILUJEM, keď majú chlapi vyholené strany a na vrchu dlhšie vlasy). Ale Kaz bol skrátka také odreagovanie. Taký čerstvý vzduch. Jednoznačne bol najvtipnejšou časťou knihy, takmer vždy, keď niečo povedal som sa smiala, aj keď to možno ani nemal byť vtip, ja som si nemohla pomôcť. Jeho chlad, arogancia a sarkazmus ma dostali.

He´d heard Brekker´s name in prison, and the words associated with him - criminal prodigy, ruthless, amoral. They called him Dirtyhands because there was no sin he would not commit for the right price.

Ak by som vám túto knihu mala predať, tak vám jednoducho poviem, že je to dokonalý fantasy mix Sherlocka Holmesa (toho s Robertom Downeym) a Dannyho parťákov. Čo viac, treba dodať? Oba filmy sú geniálne a to, že je to navyše fantasy, je len jedno gigantické plus. Neviem, ako som žila, kým som túto knihu neprečítala, pretože to bola fantastická jazda a neviem sa dočkať pokračovania! Okrem toho, poznáte ten pocit, keď čítate knihu a odrazu je tam pasáž, o ktorej viete, že na ňu nikdy nezabudnete? Jednu takú mam pri Upírskej akadémii, ďalšiu pri Tróne zo skla a tá tretia sa ocitla práve v Six of Crows. Zatiaľ vám môžem povedať, že je to moja najobľúbenejšia kniha za tento rok, aj keď je len február. Takže kupujte, čítajte, plačte so mnou!

No mourners. No funerals.


2 komentáre:

  1. No dobre, už keď si ju začala čítat a mala si to na gr vedela som ze si ju musim kupit a tak som si ju kupila. Teraz po tejto recenzie sa do nej asi rovno pustim. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D muhehehhe :D som zvedavá, čo na ňu povieš :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať