piatok 3. novembra 2017

Crooked Kingdom || Vrania šestka pokračuje vo svojich zločinoch

Ak ste prvý diel ešte nečítali, tak túto chybu rýchlo napravte a utekajte do obchodu kúpiť si Vraniu šestku. Keď som ju dočítala, tak som okamžite potrebovala druhý diel, no keďže som neskutočne závislá na tom, aby moje drahé knižôčky vyzerali pekne a rovnako, hlavne keď ide o série, tak som musela čakať pol roka, kým vyšla tá správna edícia. A pol roka mi aj trvalo, kým som sa dokopala napísať túto recenziu, takže ju berte s rezervou.

Aj napriek tomu, že sa Kazovi a jeho partii podarilo uskutočniť neuskutočniteľné, svoju odmenu si užívať nemôžu. Teraz musia bojovať o svoje životy vo vlastnom meste, proti protivníkom ďaleko silnejším. O droge Jurda Parem odrazu vie celý svet a Kazova partia musí bojovať nie len s tými, ktorí ich podviedli, ale aj so zástupcami jednotlivých kráľovstiev prichádzajúcich do mesta, ktoré je odrazu hore nohami.
Snažila som sa vám všetko nevyzradiť, no z veľkej časti je tento môj krátky opis deja spojený aj s tým, že prešlo niekoľko mesiacov, odkedy som knihu čítala, no aj tak vám túto recenziu prinášam, pretože sa táto kniha dostala hlboko do môjho srdca ako postavami, tak aj skvelým príbehom.
Leigh Bardugo ho tak dokonalo premyslela a napísala, že sa jej podarilo vychytať každú jednu chybu, ktorá mi vadila v prvom diely a pridať všetko to, po čom som ani nevedela, že moje srdce túži. V príbehu je všetko, na čo si len pomyslíte a nikdy neuhádnete, ako to skončí. Až dokonca som nevedela, čo sa asi udeje a všetky moje dohady boli úplne zlé. Viem, že keď som knihu dočítala, mala som pocit, akoby prešli týždne, ba mesiace, pretože sa toľko vecí udialo, že človek ani nevie, ako ten čas letí a odrazu je knihy koniec.

Po tom, čo som sa nedávno vrhla aj na trilógiu Grisha sa mi až nechce veriť, že túto dokonalosť, akou je Crooked Kingdom napísala tá istá autorka, ako Grishu. Zaznačila som si niečo takmer na každej druhej strane, či už to bola hlboká myšlienka, vtip, celá zábavná konverzácia medzi hrdinami alebo nejaká skvelá scéna. A tých tam bolo neúrekom. Každý tam nájde to, po čom túži, a stotožní sa s prekrásnymi, ale aj temnými myšlienkami, či sa zasmeje na nekonečnom počte vtipov. Veľmi sa mi páčilo, ako sa Leigh dokázala prevteliť do svojich postáv, že keď som čítala rozhovor, kde neboli žiadne uvádzacie vety, hneď som vedela, ktorá postava, čo povedala. To je asi najväčší kompliment, ktorý môžem o nejakej autorke povedať. Keď máte pocit, že dialógy, ktoré čítate sú ako niečo vystrihnuté z reálnej konverzácie, v ktorej okamžite spoznáte hlasy.

Môžete si prečítať nie len recenziu na Vraniu šestku, ale už aj na prvý diel Grishe, kde donekonečna velebím Leigh Bardugo a svet, ktorý vymyslela. Páči sa mi na ňom úplne všetko. To, do akého času ho zasadila, že sa hrdinovia zabíjajú nie len mečmi, ale hlavne puškami, guľometmi a inými strelnými zbraňami. Sú tam dokonca aj tanky! Teda hlavne v prvom diely.
Na rozdiel od spomínanej Vranej šestky či Grishe, táto kniha sa odohráva výlučne v Ketterdame, z čoho som najprv mala strach, že to už nebude také dobrodružné, ale bolo to stokrát lepšie, než som si mohla predstaviť. V knihe je dokonca mapa Ketterdamu, čo bol najlepší nápad na svete, pretože si ľahko viete zistiť, kadiaľ sa hrdinovia pohybujú. Ak by Ketterdam nebol taký temný asi by som tam aj chcela bývať, pretože mi pripomína práve nejaké Holandské mesto, ale počas industrializácie či priemyselnej revolúcie.

Postavy sú to najlepšie, čo tato dilógia ponúka. Máte šesť vyvrheľov, z ktorých pohľadu knihu sledujete, takže sa máte možnosť dostať do každého hlavy a vidieť nie len dotyčného myšlienky, ale aj to, ako vníma ostatných v partii.
Kaz Brekker sa už v prvom diely stal mojim novým manželom. Veľmi sa mi páčilo, že v tomto diely o ňom autorka prezradila ešte viac, aj keď som mala pocit, že už väčšinu viem, a aj to, ako ho dokopala až na dno. Ukázala, že ani Kaz Brekker nie je nezlomný. Ako postava mal od prvého dielu podľa mňa najväčší vývoj a uvítala by som aj ďalšiu knihu s ním, len aby som mohla vidieť, kam sa až posunie.
Musím sa priznať, že Inej ma v tomto diely bavila o niečo menej, no aj napriek tomu som ju milovala, pretože bola tá silná a bojovná hrdinka, ale zároveň si vedela priznať, kedy nevyhrá, a že tiež nie je neporaziteľná.
Matthias a Nina mali podľa mňa v tomto diely oveľa menej priestoru ako v prvom, no aj napriek tomu, som si ich zamilovala ešte viac, než predtým. Nina sa pokúšala vyrovnať s tým, čo na nej zanechala Jurda Parem, zatiaľ čo Matthias sa snažil preniesť cez zradu, ktorú vykonal voči svojej krajine a vojakom. Keď prišli scény Matthiasa s Ninou, bolo to asi to najlepšie, čo kniha mohla ponúknuť - kúsok zo všetkého - vtip, romantika, smútok.
Jesper a Wylan boli oveľa zaujímavejší, než v prvom diely a to teda hlave kvôli tomu, že sme odrazu mali možnosť vidieť príbeh aj z Wylanovho pohľadu. Fakt som sa bála, že ma nebude baviť, ale nebolo ho tam príliš veľa a zároveň ak bol, tak v takých pasážach, kde si to priam pýtalo, aby bola kniha z jeho pohľadu, čo sa mi nesmierne páčilo. Ani som nečakala, že ho budem mať tak rada, ale stalo sa. V tejto knihe bolo Jespera o trochu viac, vďaka čomu sme mohli zistiť viac z jeho histórie a čo to o jeho rodine. Trochu som ho ľutovala, kvôli rôznym veciam, ktoré sa odohrali, no inak si ani neviem predstaviť, keby v knihe nebol.
Milujem všetkých šiestich a klaniam sa Leigh, že dokázala vytvoriť takéto dokonalé postavy.

Za najväčšie plus považujem jednoznačne postavy, ktoré sú také nezabudnuteľné, že ešte aj o niekoľko rokov budem presne vedieť, ako sa každá jedna volá a prečo sa mi tak páčila.
Ďalším plusom je aj svet, ktorý autorka vymyslela a to, do akého časového obdobia ho zasadila.
Veľmi sa mi páčilo aj to, že príbeh ponúka všetko, po čom len túžite. Je tam kopu akcie, nejaké tie romantické pasáže, tajomné scény, ale aj nesmierne smutné. Nikdy neviete, čo môžete očakávať a až do konca ste ako na ihlách.

Mám len dva mínusy. Tým prvým je to, že tie postavy sú jednoducho príliš mladé na to, aby dokázali toto všetko, čo mi nesmierne vadí, a tak som musela počas čítania ignorovať ich vek, lebo to bolo proste nereálne.
Tým druhým je pre mňa neuspokojivý koniec, kvôli ktorému chcem a túžim a dúfam v ďalší diel! Potrebujem ho k životu, takže sa poďme všetci modliť, aby Leigh vyslyšala moje prosby.

Kniha si jednoznačne zaslúži vašu pozornosť. Ak ste ešte túto dilógiu ani nezačali čítať, tak nechápem, na čo ešte čakáte, a ak ste sa ešte nedostali k dvojke, tak stále nechápem, na čo čakáte. Prichádzate o najlepšiu knihu, akú ste kedy čítali. Teda u mňa je to zatiaľ najlepšia kniha roka a zároveň sa okamžite zaradila medzi najobľúbenejšie vôbec.
Originálny názov: Crooked Kingdom
Séria: Six of Crows (Vrania šestka)
Diel v sérii: druhý
Dátum vydania: eng 9/2016 (sk 2018)
Vydavateľstvo: Hachette Children's Group (Slovart)
Počet strán: 560
Hodnotenie GR: 4,63

Zábava 4/5
Láska 5/5
Priateľ 100/5
Plač 5/5

Anotácia: 
Kaz Brekker a jeho partia práve uskutočnili neuskutočniteľné a také nebezpečné, že ani nedúfali v prežitie. Ale namiesto toho, aby si užívali tučnú odmenu, opäť bojujú o svoje životy. Podvedená a oslabená partia už nemá žiadne zdroje, spojencov ani nádej. Do Ketterdamu prichádzajú mocné sily z celého sveta, ktoré lovia tajomstvá nebezpečnej drogy známej ako jurda parem, a s nimi z tieňov vystupujú aj starí rivali s novými nepriateľmi, ktorí sa snažia poraziť Kaza a jeho prefíkanosť, a zároveň otestujú krehkú lojalitu medzi šesticou. V temných uliciach Ketterdamu sa rozpúta vojna - vojna za pomstu a vykúpenie - vojna, ktorá rozhodne o osude sveta Griše.  
Ďalej čítaj aj


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať