pondelok 24. marca 2014

Filmová podoba týždňa (3)

Z dielne Niklausa



Názov: Pýcha a predsudok / Pride and Prejudice 
Predloha: Pýcha a predsudok - Jane Austen
Režisér: Joe Wright
IMDb hodnotenie: 7,8 (nominované na 4 Oscarov) 
ČSFD hodnotenie: 82%
Obsah: Klasický príbeh lásky a nenávisti hovorí o osudoch piatich krásnych sestier Bennetových, ktoré ich matka (Brenda Blethyn) vedie pevnou rukou k životnému názoru, podľa ktorého je žena šťastná len vtedy, keď sa bohato vydá. Jediná Elizabeth (Keira Knightley) sa tomuto modelu zatiaľ úspečne vzpiera, plne podporovaná detinským otcom (Donald Sutherland). Keď sa v blízkom zámočku zabýva slobodný a hlavne bohatý pán Bingley, všetci Bennetovci, na čele s matkou zavetria šancu na výhodný sobáš. Najstaršia dcéra Jane (Rosamund Pike), citlivé a krásne dievča pánovi Bingleymu okamžite podľahne. Mladšia Elizabeth sa pozdáva jeho priateľovi pánovi Darcymu (Matthew Macfayden), ktorý však vyzerá ako veľký snob a naviac mu podľa všetkého prsty v kríze, ktorá neskôr naruší vzťah Jane a pána Bingleyho. Je možné jedného človeka rovnako vášnivo nenávidieť a milovať?



Môj názor (spojlers alert):
Toto je jeden z mojich obľúbených romantických filmov. Prečo? Och, lebo je to jednoducho vynikajúce. Príbeh bol predlohou pre väčšinu súčasných romantických diel (viď príklad Denník Bridget Jones a mnoho iných). 
Jane Austen je jedna z najznámejších britských autoriek 18-19 storočia. Podarilo sa jej presadiť medzi mužmi a som za to veľmi rada, lebo inak by som nikdy nespoznala toto dielo. Chvíľu som si myslela, aká blbosť to bude a prečo to idem pozerať, no skončilo to tak, že som takmer revala, achkala a vzdychala a prišla na to, že chcem muža ako je pán Darcy. Je pyšný, vzdelaný, sčítaný, zdvorilý, odťažitý, tichý a SEXY!! Kam sa hrabe Christian Grey (ok až tak doslova to nemyslím haha). 
Kvôli filmu som si dokonca aj kúpila knihu a momentálne ju čítam. Je to síce iné, aj tak však skvelé. Nezhoduje sa to len v drobnostiach. Veci, ktoré boli podané v knihe sú podané aj vo filme, no na inom mieste či v iných podmienkach. 
Asi najviac ma lákala pozrieť si film Keira Knightley, keďže ju zbožňujem. Tá hrá snáď v každom historickom filme. Síce sa dokáže niekedy tváriť kus retardovane, inak je skvelá herečka a milujem jej hlas, rovnako ako aj Matthewov. Možno sa mi dokonca páčilo niekoľko scén z filmu viac, než z knihy. Keď vyznal Darcy Lizzy prvýkrát lásku. Vo filme to spracovali tak geniálne, že som nemohla pochopiť, ako ho mohla odmietnuť. Dážď, takmer bozk, krik, hádka... ach.
Film vás donúti začať milovať všetko, čo ste na romantických filmoch nemali radi. Pretože toto nie sú romantické klišé, toto je počiatok všetkého. A odlúčenie Darcyho a Elizabeth vám nepríde ani také utrpenie, no keď sa dajú dokopy jásate a tlieskate a plačete. 
Nechýba tam ani ten vtip z knihy, ktorý ja osobne nikdy nepochopím na prvý krát haha. Menšie hádky a napätie medzi hlavnými hrdinami. Keira a Matt majú skvelú chémiu medzi sebou. Funguje im to.
Vďaka filmu som si kúpila knihu, ako som už spomínala. Vďaka filmu som sa zaľúbila do klavíru, respektíve do soundtrackov. Najkrajší je Liz on top of the world. Vďaka filmu som sa zaľúbila do sochy. Áno, počujete (čítate :D) správne. Nikdy sa mi nestalo, že by som sa zamilovala do nejakého umeleckého diela, lenže tá socha sa mi neskutočne páči a hneď som si o nej musela všetko vyhľadať. 
Britský prízvuk milujem, preto sa mi tento film páčil ešte viac. Príroda a tie zámky či domy, všetko vyzeralo realisticky až priam geniálne a ťahá ma to ísť tam na výlet a všetko si pozrieť. S niektorými zábermi sa tak vyhrali, že som len vzdychala, aká to je nádhera. Napríklad keď Eliza sedí na hojdačke, alebo beží v daždi preč, či keď ide navštíviť sestru, tiež koniec je krásny, keď prichádza Darcy zavčas ráno v šere, Eliza a Darcy stoja oproti sebe a ona ho drží za ruku, či záber na sochu. Režisér, kameramani či kto sa s tým zaoberá sa s tým naozaj vyhral dosýta. 
Film mal aj vynikajúce herecké obsadenie. Zbožňujem, keď dokážem rozoznať väčšinu postáv vo filme a tu sa to stalo. Takmer všetkých som už niekde videla. Všetci hrali skvelo a nemohla som na nikoho povedať, že je hrozný. 
V tomto diele sa nenachádza ani jedna vec, ktorá by sa mi nepáčila. Ja a 18-19 storočie nie sme veľmi kamaráti, no vďaka Jane Austenovej sa milujeme. Celý film zdokonalili soundtracky, obsadenie, prostredie a úplne všetko. Oplatí sa to pozrieť.
Vedeli ste, že film má dva konce? Jeden je americké a druhý britský. Americký je ten typický happy end s bozkom na konci. Darcy a Elizabeth sú vonku, sedia na nejakom kameni a on sa jej pýta, ako ju má volať.  A nakoniec kiss. V britskej verzii bol koniec taký, ako je vlastne aj obálka filmu. Darcy vyzná lásku znovu, Lizzie pobozká jeho ruku, slniečko svieti, THE END. Žiaden bozk. Jane nenapísala bozk, pretože to v tej dobe bolo... nemiestne. Vo filme by preto možno ani nemal byť, aby to ostalo autentické, lenže priznajme si, kto by nechcel záverečný bozk? Celý film po tom túžime!
Odporúčam si to pozrieť a potom to pozerať dookola a dookola až kým nebudete poznať naspamäť text haha.

trailer: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať