streda 26. marca 2014

Issue 4: Obal predáva

A je tu ďalší článok v tejto rubrike. 
Dnes sa budem zameriavať na obálky kníh. 

Len tak si premýšľam, ak by som nepoznala obsahy kníh, ktoré si kupujem a len tak by som prešla kníhkupectvom a vybrala si podľa obálky, čo by som si asi tak vybrala? Čo by ma zaujalo?
Ktorú knihu by ste si len podľa obálky kúpili vy?

Naozaj si myslím, že obal predáva. Je mnoho kníh, ktoré ma na prvý pohľad odradia vďaka obálke a iné zase lákajú až príliš aj napriek tomu, že nemajú dobré hodnotenie či zaujímavý obsah. 


Jednodznačne by som si kúpila Ghostgirl aj keď teraz viem, že je to skôr pre mladšie obecenstvo a nebavilo by ma to až tak. Aj Nočný tieň by som si vybrala, pretože ten vždy obdivujem v kníhkupectve, keď naň narazím. Nádherné obálky, no škoda toho vnútra. Sériu pokrvné putá ani nespomínam. Neskutočne sa mi páčia obálky a keď mi prvá časť konečne dorazila domov, študovala som ju aj pol dňa. The Duff by som si rovnako hneď všimla nie len kvôli gigantickému názvu, ktorý hneď upúta, ale aj kvôli pozadia. Mladé dievča a názov, ktorý niečo záhadné vysvetľuje. Sériu Firelight som nečítala, takže neviem či je dobrá alebo nie, no viem, že po prvý krát ma zaujala svojou obálkou a hneď som skúmala obsah. Envy sa mi taktiež zapáčilo pre svoju obálku a dúfam, že ma kniha nesklame, keďže ju doma mám. Fallen too far sa mi zapáčilo hlavne kvôli obálke, ktoré je taká sexy pre mladých, keď to mám tak povedať. Hneď ma zaujala blondínka a chalanisko a letné prostredie. Na vine sú hviezdy nemá podľa mňa obálku až takú zaujímavú ako tie ostatné, no prvýkrát som ju objavila v kníhkupectve a študovala som, čo to je. Zaujala ma, ani neviem čím. A Hush hush a Silence ani nespomínam. Čo môže byť krajšie než padlý anjel na čiernobielej obálke?
To sú len tie knihy, ktoré by som si určite vybrala len vďaka obálke, ak by som ich nepoznala. Ale nehovorím, že iné knihy pekný obal nemajú. Divergencia, ani dve najznámejšie série od Cassandry Clare nemajú obálky na zahodenie, či obyčajná kniha ako je Fangirl. Všetky knihy od Kody Keplinger majú pekné obálky, rovnako aj Catching Jordan od Mirandy Kenneally, kde sa mi hlavne páči prostredie amerického futbalu. Ani obálky celej série
Paranormalcy nezaháľajú a aj napriek tomu, že séria nie je jedna z mojich obľúbených, som rada, že ju vlastním už len kvôli peknému výzoru. Z Hunger games môžem spomenúť asi len poslednú časť - Mockingjay. A aj napriek horšiemu spracovaniu, aj Fallen má krásnu vizáž. A nejaké iné? Anna dressed in blood, The Iron Fey, pokračovanie Envy - Betrayal, Tigrová kliatba a mnoho iných.

Opäť sa priznávam, že  obal predáva. Sú aj knihy, ktoré by som si napríklad nikdy nekúpila. Hrozná obálka síce neznamená aj príšerný príbeh, no tiež neznamená, že si ju niekto hneď kúpi ak nevie, čo to je.
Čo tak Unteachable od Leah Reader? Doteraz som nepochopila, čo je to tam a ani nechcem. Tu sa zhoduje - hrôza zvonku, hrôza zvnútra. Séria Slammed nie je zlá, no obálky sa mi vôbec nepáčia. Nie sú nápadité, je to len nejaká hnedá či biela či čierna farba a koniec. Toľko fantázie dokáže byť v knihách a tak málo na nich. Jednoznačne tu môžem priradiť aj Uglies 1 a 2. Nečítala som to, môže to byť dobré, no obálka ma naozaj odradzuje. Kedysi som zbožňovala Evernight. Teraz nechápem, čo som na tom videla a na obálke už vôbec nie.
No aby som tu nehovorila len o zlých dielach ukrytých pod zlou obálkou, niečo pozitívne. Simone Elkeles ma presvedčila len jednou knihou, že je skvelá autorka a neviem sa dočkať, kedy si prečítam viac diel od nej. No videli ste obálky? Jej príbehy môžu byť geniálne a skvelé, ale prečo sú obálky také o ničom? Nezaujímavé, nezáživné...


Tak čo? Ktoré obálky sa vám páčia? Súhlasíte so mnou s tým, že obal predáva? 

xoxo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať