sobota 8. marca 2014

Richelle Mead - Ohnivé srdce

Originálny názov: Bloodlines: The Fiery Heart
Autor: Richelle Mead
Séria: Pokrvné putá
Diel v sérii: štvrtý
Žáner: YA, fantasy
Dátum vydania: CZ vyšlo
Počet strán: 352
Hodnotenie GR: 4,45

Fun 5/5
Love ∞/5
Boyfriend ∞/5
Tears 3/5

Anotácia:
Připadaly vám předchozí tři díly jako klid před bouří? Tak ta bouře právě nastává!
Alchymistka Sydney Sageová už velmi dlouho balancovala mezi tím, co jí bylo odjakživa vštěpováno jako její povinnost, a mezi tím, co sama cítila. A teď se v jediném okamžiku, na který fanoušci Richelle Mead nikdy nezapomenou, odhodlá k rozhodnutí tak odvážnému, že jím překvapí i sama sebe...
Ani pak ale nemá vyhráno. Jako by nestačilo, že musí proplouvat mezi důsledky činu, kterým obrátila svůj život vzhůru nohama! Do toho se navíc snaží sblížit se svou sestrou Zoe, i když jí nikdy nemůže svěřit své největší tajemství. Nadále spolupracuje s legendárním Marcusem, díky němuž úplně změnila svůj názor na alchymisty. A v neposlední řadě se Sydney snaží uplatnit své neobyčejné magické schopnosti – pokud se jí totiž podaří to, co má v úmyslu, zničí vědomě vše, k čemu byla zrozena a vychovávána...
Bylo by toho vrchovatě i pro holku, která nemusí vést dvojí život a tajit před většinou světa vše, co považuje za důležité. Včetně lásky. Protože teď se totiž hraje o všechno.
Zdroj: dominoknihy.cz 



Môj názor (upozorňujem na spojlery):
Konečne som sa dočkala. Po dlhom čakaní na Indigové kúzlo nasledovalo o dosť kratšie čakanie na Ohnivé srdce a už je prečítané.

"Nebudu lhát: když vejdete do místnosti a uvidíte svou přítelkyni, jak si čte knížku o jménech detí, je to o infarkt."

Anotácia sľúbila konečne akciu, ak nám prišli prvé diely až príliš pokojné, tak som bola v očakávaní, kedy sa konečne niečo udeje. Lenže ako sa kniha tiahla, jediné čo mi spôsobovalo ako takú satisfakciu bola láska medzi Adrianom a Sydney.Všetky ich rozhovory, bozky, dotyky, všetko. Veľmi som sa bavila, keď títo dvaja medzi sebou viedli nejaký rozhovor, pretože ma tu takmer neustále rozosmialo alebo som sa len usmievala ako retardovaná. Ich plány na útek boli naozaj premyslené a vtipné. Milujem ak sa v knihách nachádza niečo také medzi zamilovanými hrdinami. Ak majú niečo spoločné, čo si hovoria (príklad: Na vine sú hviezdy - "Okay", "Okay").

“Escape plan number seventeen," I told her. "Run away and open a juice stand in Fresno."
"Why Fresno?"
"Sounds like the kind of place people drink a lot of juice.”

Sydney už viac nie je taká ako predtým. Necháva sa unášať vášňou a odhaľuje nám tak viac zo seba. Po prvých troch častiach bola táto prvá, kedy som Sydney naozaj milovala po celý čas a neprestala som s tým. Povie si čo chce, je otvorenejšia a ako už som spomínala tak aj vášnivejšia.
A Adrian? Na konci tretieho dielu som si myslela, že Richelle z neho urobí mäkkého zaľúbenca a Adrian tým trochu stratí svoj vtip a šarm. To sa ale neudialo. Adrian je naďalej vtipný a mnohokrát som sa pristihla, že miesto čítania snívam nad Adrianom. 
Počas prvej polovice knihy som sa tak trochu nudila, preto som to čítala aj tak dlho. Priznám sa, nechcelo sami. Dosť dlho sa to točilo len o jednej veci a bol to obyčajný stereotyp. Škola, profesorka, škola, Adrian, škola, profesorka, škola, Sydney atď atď. Vďaka bohu, že Richelle zakomponovala aj kapitoly z Adrianovho pohľadu, inak by som sa nudila natoľko, že by som to čítala snáď ešte ďalšie týždne. 
Konečne sa však ale ocitáme aj na iných miestach. Napríklad, keď si Adrian urobí výlet do Texasu.
Dozvedáme sa, čo presne sa deje s Adrianom počas používania éteru. 
Dokonca spoznávame aj nové postavy a opäť stretávame Dimitriho a Rose. Z neznámych dôvodov ma spomenutie Dimitriho v knihe už nijako neláka, akurát mi chýbajú vtipy Rose. 
Sydney sa začne venovať viac svojim schopnostiam a zistí, že Marcusov tetovací atrament sa dá vytvoriť. Dej sa konečne nejako pohol a mne až bilo srdce, keď som si neustále pripomínala, že to určite zle dopadne. Alchymistka, ktorá sa snaží vytvoriť tetovanie proti alchymistom, to nevyviazne bez zranenia. Lenže nič sa neudialo.
Zoe mi tak liezla na nervy, ako ešte nikto. Som taká šťastná, že nemám mladšiu sestru. haha. Najviac ma to decko nahnevalo, keď prišiel Sydney a Zoe navštíviť ich otecko. Ten by sa pokojne mohol porovnávať s kráľom Joffreym z Game of Thrones. Zoe prezradí na Sydney zopár vecí a ich otec ju začne upodozrievať. Už vtedy ma napadlo, že takto to začína. Že čoskoro sa všetko pokazí. 
Nasledoval rozhovor so starým kamarátom, z čoho som mala zimomriavky a už som sa viac od knihy nevedela odtrhnúť.
Autorka opäť zmenila prostredie, keď si Adrian, Neil a Sydney urobili výlet do Pensylvánie na kráľovsky dvor, kvôli výskumu. Stretávame Lissu, Soňu a milovaného Christiana. Lenže to nie je všetko. Čo sa stane, keď sa Adrian zmenený láskou vráti na dvor, kde kedysi žil? Kde má všetkých kamarátov, z ktorými chodil do klubov a užíval si so ženami? Samozrejme, spoznáme Adrianovych kamarátov. Možno sa objavili aj vo VA, nepamätám si.
Týchto zopár kapitol v Pensylvánii bolo prelomových a najkrajších z celej série. Upíri spolu s alchymistkou  urobili významný objav, Sydney a Adrian zažili drsnú hádku, drama a strach so Sydney, niekto možno prišiel na ich zakázanú lásku a významný posun v ich vzťahu. 

"Netvař se tak. Všechno bude dobré. Střed vydrží."
"Jak to víš?"
"Protože ten střed jsme my."

Vraciame sa do Palm Springs a tu nastáva ticho pred búrkou. 
Keď Sydney oslavovala narodeniny, mala som zvláštny pocit, že niečo je zle. A mala som pravdu...
Koniec bol... na zaplakanie. Nečakala som to. Teda čakala. Bola som si istá, že to skončí takto, keď som čítala anotáciu. Veď prakticky samy nám povedali, čo sa udeje. Konečne nejaká akcia a zlom v sérii. Lenže som nečakala, ako sa to stane. A dohnalo ma to až k slzám. A viete, čo je najhoršie? Že pokračovanie - Strieborné tiene (Silver shadows) vyjdu len v anglicky hovoriacich krajinách 29.7.2014. Predpokladám, že preklad bude buď koncom roka alebo až v roku 2015. A tiež predpokladám, že to nevydržím, preto si to kúpim po anglicky.
Táto časť skončila zo všetkých najhoršie a mali pravdu. Doteraz to bolo len ticho pred búrkou. Tá búrka nastala teraz a my musíme čakať  tak dlho, kým sa dozvieme ako to všetko bude pokračovať.  
Túto knihu vrelo odporúčam! Ba čo knihu, celú sériu! Aj keď sa možno budete nudiť na začiatku, v polovici naozaj nastane akýsi zvrat. Ak by som mohla, zmenila by som prechádzajúce recenzie na túto sériu a ku druhej a tretej knihe určite dala hodnotenie - štyri. Toto si zaslúži rovných  päť diamantíkov a je jedno aké nudné to bolo na začiatku, pretože koniec to jednodznačne vyrovnal. Celý koniec je jedno veľké prekvapenie a dokonca sa ešte zasmejete na hláškach Sydney, čo sa často nedeje.



me after finishing it:




The Fiery heart - final trailer + Silver shadows preview






2 komentáre:

  1. Mňa tento diel dosť sklamal. Najviac sa mi páčil koniec. Ale myslím si, že to ma len Richelle pripravovala na to, čo príde v päťke :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som si pri čítani tohto dielu uvedomila, že aké nudné bolo Indigové kúzlo, lebo tam proste nič nebolo :D toto malo aspoň uplne superko duperko skvelý koniec :D a mám taký pocit že piata časť bude najlepšia zo všetkých :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať