pondelok 21. apríla 2014

Filmová podoba týždňa (4)

Z dielne Niklausa

 

Názov: Harry Potter a Dary Smrti / Harry Potter and the Deathly Hallows
Predloha: Harry Potter a Dary Smrti - J.K. Rowling
Režisér:
Hrajú: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman a ďalší...
IMDb hodnotenie: part 1 - 7,7
                             part 2 - 8,1
ČSFD hodnotenie: part 1 - 73%
                              part 2 - 82%
Obsah: Ako Harry zápasí s časom a zlom, aby zničil Horcruxy, odkrýva existenciu troch najmocnejších objektov v čarodejníckom svete: Dary Smrti.
Harry, Ron a Hermiona hľadajú Voledmortove zvyšné Horcruxy, aby mohli zničiť Temného Pána, zatiaľ čo v Rokforte zúri posledná veľká bitka.



Môj názor (spojlers alert): 
Tento film či skôr knižnú sériu asi ani nemusím predstavovať. Veď všetci poznáme tento fenomén. Už na prvej časti série som bola v kine a to som mala možno päť či šesť rokov. A takto prešlo desať rokov a sme tu. Sme na konci. Doteraz si pamätám, ako som na to bola v kine a plakala som pri celom druhom filme, pretože... pretože KONIEC jednej etapy môjho života. Možno veľa detí toto nezažije, no ja ešte patrím do generácie, ktorá do kina naozaj chodievala a nesťahovala si všetko doma či žila filmami a nie alkoholom a podobnými hlúposťami. Tento film zabral 10 rokov môjho života, desať rokov čakanie na pokračovanie a tŕpnutie počas filmu.

Musím sa priznať, že knihy som čítala až po šiestom filme alebo počas nakrúcania šiesteho filmu, nie som si istá. Viem, že prvých šesť dielov som neohundrala tak, ako keď som videla posledné dva filmy, respektíve siedmu časť (tu som prišla na to, že viac sa oplatí si film najprv pozrieť a až potom čítať knihu).
A tak sa vraciam práve k tomuto filmu, keďže teraz šiel v telke, tak prečo nie.
Prvý diel siedmej časti sa mi v podstate nepáčil až tak veľmi. Nehovorím, že bol hrozný či čo, len vravím, že to mohli urobiť aj lepšie. Tiež som čakala, že ho ukončia až po Gringotbanke a úniku na drakovi. Predstavovala som si, ako skočia do vody, ostanú ležať na brehu a sledujú draka ako sa rozvaľuje o niečo ďalej na lúke. Perfektný koniec ich púte. Druhá časť mohla byť venovaná výhradne len Rockfortu. Aj teraz si myslím, že tak by to bolo lepšie.
V prvej časti som často sledovala odlišnosti od knihy. Siedma kniha už pre mňa bolo niečo, čo nesmú zmeniť, pretože tam na každej strane bolo niečo dôležité. Niečo, čo ste potrebovali vedieť, aby ste pochopili či vedeli, čo sa skutočne stalo. Všetko so všetkým súviselo. Určite mi chýbali scény s Kreacherom, ktorého som nesmierne v knihe ľutovala. Možno niekto si na túto osôbku ani nespomenie, no ja nedokážem zabudnúť na to, ako sa skamarátili traja hlavný hrdinovia s Kreacherom a on im chystal veľkú večeru, kým oni boli na Ministerstve. Mali sa vrátiť a spokojne sa najesť, miesto toho to dopadlo úplne inak. Nie som si istá či som náhodou neplakala aj vtedy.
Naopak mi nevadilo, keď do Godricovej úžľabiny prišiel Harry s Hermionou vo svojej podobe. Síce to bolo neuvážené a hlúpe, no zároveň mi to dávalo väčšiu logiku,. než keď ich tá starena v knihe vedela rozoznať aj cez to všetko ukrývanie.
Druhá časť bola pre mňa jedná veľká dráma, ktorá ma doháňala k plaču takmer neustále.
Nepáčil sa mi úvod na Rokforte. Ani si neviete predstaviť, ako som sa tešila na pasáž, keď jeden z Carrowovcov napľuje na McGonagalovú a Harry ju ochráni neodpustiteľnou kliatbou. Bol to pre mňa najväčší zážitok knihy... A ONI TO TAM NEDALI. Sklamanie :( Miesto toho urobila zo žiakov vojakov, Snapov divný prehovor a McGonagalová ochránila Harryho.
Minerva však bola naozaj skvelá a som jej najväčší fanúšik. Skvelé bolo, keď vyšla von a zvolala sochy, aby ochránili hrad. Tak zlato sa potešila, že vždy to kúzlo chcela použiť. A tu sa dostávam k prvej plačpasáži. Všetci začnú strieľať z prútika do vzduchu, aby vytvorili ochranný štít okolo hradu a do toho hraje geniálna hudba, ktorá ma naozaj rozplakala. Bolo to také smutné hľadieť na posledné chvíle celého Rockfortu, akoby moje detstvo s tým odchádzalo.
Musím uznať, že aj tie niektoré pozmenené scény boli skvelé. Nasmiala som sa no aj užila si efekty či prvé bombardovanie Rockfortu, keď Neville utekal pred lapačmi či rôznymi prívržencami Voldemorta. Vtipný moment bol aj pri rozprávaní sa Lupina s Kingsleym. Lupin vysloví nejakú hlbokú myšlienku, Kingsley sa ho opýta, kto to povedal a Lupin odpovie: "Ja". Ron - Hermiona scény boli tiež výborné a nedalo sa nepousmiať nad Hermioninou prekvapenosťou zakaždým, keď Ron prišiel na niečo múdre.
Plačpasáž číslo dva - zomreli VŠETCI. Čo budem vymenovávať, síce neverím, že niekto ešte nevidel Harryho a ešte len sa na to chystá, no naozaj nemusím všetko vypisovať, keď tých mŕtvych bolo ako v dielach Georga R.R. Martina. Nie je to však len plačpasáž. Kašlem na to, idem si to celkovo spočítať, kto každý zomrel - Spoilers alert, Hedviga, Moody, Dobby, Fred (či George? lol, strácam sa v nich dvoch), Tonksová (NIEEEEEEE), Lupin (NIEEEEEEEEEEE), Snape, Lavender, Bellatrix, Voldy... určite som niekoho vynechala. 
Neznášam Rowlongovú, hlavne za smrť tých mojich milovaných dvoch, pri ktorých je to NIEEE. A tu sa opäť dostávam niekam, čo mi chýbalo. Chýbalo mi, že nevysvetlili poriadne Lupin - Tonksová vzťah a ich dieťa, nevysvetlili históriu Dumbledora a ani jeho vzťah k Darom Smrti či proroctvo, prečo vlastne Voldemort chcel tak veľmi zabiť Harryho. 
Spomenuli knihu o Dumbledorovi, no nič, prisámvačku NIČ sa o ňom z filmu nedozvedáme. Kde je jeho história s Gelerdom Grindelwaldom, všetko ohľadom jeho rodiny a naozajstné vysvetlenie či aspoň nejaká spomienka na to, kto skutočne dal Harrymu neviditeľný plášť a čo je naozaj ten plášť. Skrátka celé to vynechali a spomenuli len nejaké útržky. Na to, ako geniálne spracovali Príbeh o troch bratoch, sklamalo ma, že to celé nerozvinuli. 
Skvelo boli spravené aj spomienky Severusa, no jeho smrť... ach. Nechápem skrátka PREČO  nemohli ísť do škriekajúcej búdi? Vysvetlite mi to. Nikdy, v celej knižnej sérii nie je spomenutá nejaká lodenica a oni celú jeho smrť drbli do lodenice. To bolo jednoduchšie vymýšľať nové prostredie, než použiť niečo, čo už bolo v predošlom filme/och? Tiež som sa tešila na jeho krutú smrť, ktorá bola menej krutá než v knihe. Ale znovu pripomínam, spomienky boli urobené skvelé a hneď som začala Severusa ľutovať a nie som si istá či som opäť neplakala.
"The boy who lived, come to die."
A blížime sa na koniec. Voldemort zomrie, samozrejme, úplne inak než  v knihe. Druhá pasáž, na ktorú som sa tešila. Predstavovala som si, ako všetci bojujú v hlavnej sále. Voldy s Harrym na pódiu. Bellatrix zomrie a Voldemort trpí, naštve sa a bojuje viac. A potom buuum, je mŕtvy. Jediné, čo sa zachovalo bola hláška Ronovej mami: "Moju dcéru nie, ty suka!". Nechápala som to trápne blúdenie Harryho s Voldemortom po hrade či lietanie a podobne. Voldy ho mohol už dávno zabiť. Akurát sa zaujímavo rozpadol. Trochu mi chýbal aj posledný rozhovor s Lunou a aj to, že neukázali, ako Harrymu nedal nikto pokoj, keď bolo po všetkom a on si musel vziať neviditeľný plášť.
Rozhovor Ro
na, Hermiony a Harryho bol dobrý, keďže im aspoň vysvetlil to ohľadom prútika a to je asi tak všetko. Harry a ten jeho vlastný prútik mali v knihe nejaké zvláštne puto a ja som bola počas knihy ochotná plakať aj za tým kusom dreva (hahaha). Skrátka len ten bazový prútik zlomil a hodil do vody či kam. PREČO SI NEOPRAVIL TEN SVOJ? Také podľa mňa podstatné detaily, ktoré by ani nezabrali viac času skrátka vynechali, nechápem prečo. Ach. Veď ani vlastne nevysvetlili, ako sa bazový prútik dostal k Dumbledorovi.
A na koniec? Ruku hore, kto sa smial, keď videl, ako ich upravili, aby vyzerali staršie. Ani si neviete predstaviť, ako veľmi som sa smiala ja. Perfektné ukončenie na znak, že žiadne pokračovanie nebude, no nedalo sa nezasmiať nad ich výzorom. Všimli ste si Malfoya? hahahhaha.
Bude mi chýbať čakanie na ďalšiu časť, bude mi chýbať tento jedinečný príbeh, život ide ďalej a ja očakávam opäť nejakú skvelú sériu, ktorá ma rovnako dlho bude viesť ďalšou časťou života. Už si len môžem predstavovať, ako raz budem ukazovať svojim deťom - Aha, toto je séria, ktorá zabrala 10 rokov môjho života, je to niečo geniálne a ak poviete, že je to hnus, máte zaracha!! haha.
och och a zabudla som spomenúť - úplne super geniálna pasáž - keď Hermiona stojí v prvej časti v lese pred svojimi ochranným štítom a pred ňou je lapač. Ako sa tá kamera krúti okolo nich a ukazuje, že on nič nevidí, no ona jeho áno.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať