piatok 18. júla 2014

Miranda Kenneally - Breathe Annie Breathe

http://danybooks.blogspot.sk/2014/06/my-summer-reading-list-2014.html


Originálny názov: Breathe, Annie, Breathe
Autor: Miranda Kenneally
Séria: Hundred Oaks
Diel v sérii: piaty
Žáner: YA
Dátum vydania: 15.7.2014 eng, čj sj neplánuje sa
Počet strán: 306
Hodnotenie GR: 4,19

Fun  4/5
Love  4/5
Boyfriend  5/5
Tears  2,5/5

Anotácia:
Annie neznáša behanie. Nezáleží na tom, ako ďaleko beží, stále nedokáže uniknúť vine. Keby sa nerozišla s Kylom, stále mohol byť nažive. Tak na počesť jeho pamiatke sa začne pripravovať na maratón, ktorého sa plánoval zúčastniť on.
Ale tréning je omnoho viac vyčerpávajúci, než si Annie predstavovala. Aj napriek trénovaniu bojuje so svojim telom, mysľou - a srdcom. Každým kilometrom povzbudzovaná vyšportovaným Jeremiahom v nej rastie rozpor. Chce sa rozbehnúť do jeho náručia... a zároveň behať opačným smerom. Pre Annie je otvorenie sa novej láske ešte náročnejšie, než prekročenie cieľovej čiary.

"Breathe, Annie, Breathe je dojímavý, úprimný a nádherný príbeh o hľadaní samej seba po strate, a učení opäť milovať. Vyvolalo to vo mne tak veľa pocitov. Jej zatiaľ najlepšia kniha." - Jennifer Armentrout, NY Times najpredávanejšia autorka knihy Wait for you
 

Ukážka

Môj názor:
 Kedy je príliš skoro? Kedy zabudneš na človeka, s ktorým si strávila taký dlhý čas?

 Treba tu vypisovať, ako som sa ku knihe dostala? Mirandu Kenneally zbožňujem už asi také tri roky, kedy som po prvýkrát objavila čaro jej písania. Jej knihy boli jedne z prvých, ktoré som čítala po anglicky... vlastne, myslím, že bola celkovo moja tretia anglická kniha. Mirandina skvelá séria naplnená športom pokračuje. Pol roka som čakala a je to tu, predstavujem vám Breathe, Annie, Breathe.

Annie zomrel dlhoročný priateľ. Jej najlepší kamarát a zároveň frajer. Na jeho počesť sa rozhodne, že pobeží maratón, na ktorý sa pripravoval pôvodne on. Annie denne trénuje spolu s jej trénerom, zároveň sa chystá na vysokú školu. Jej život ani zďaleka nie je rozprávkový. No počas jedného z mnohých behov okolo nej prebehne chalan pospiatky. Ani jeden z nich nečaká, že sa medzi nimi vyvinie skutočný vzťah, kamarátsky, no možno aj niečo viac. Dokážu spoločne prekonať všetky prekážky, ktoré im bránia?
Povedala by som, že počas čítania som sa cítila divne. Akoby som ani nečítala knihu od Mirandy, pretože sa naozaj zdokonalila. Jej písanie sa od prvého dielu rázne zlepšilo a posledné diely sa začala zameriavať na vážnejšie problémy. Vytvorila jednu dejovú líniu a tej sa držala. Nemala potrebu to zamotávať, akurát nám to postupne rozširovala a opisovala.
Príbeh bol skutočne zaujímavý. Celú knihu som si hovorila, ako veľmi by som nechcela byť na mieste hlavnej hrdinky. Cítila by som sa hrozne, keby okolo mňa neustále niekto chodil po špičkách alebo keby som si mala s niekým novým začať. Nevedela by som, kedy je ten správny čas. Kedy môžem. Bála by som sa, že by ma ľudia začali ohovárať a kárať ma.
Páčilo sa mi, že sa tentoraz sústredila autorka na beh. Na šport, kde sa spoliehaš sám na seba, si sám so svojimi myšlienkami. Len málo krát sa mi stáva, že ma bavia vnútorné monológy hlavnej hrdinky, tu to tak však bolo. Každý beh som si užívala, pretože som sa dozvedala niečo nové. Miranda si ma dostala hlavne tým, že nám nevybafla hneď na začiatku, čo všetko sa stalo, ale odhaľovala to postupne počas knihy. Sem tam nám ukázala, čo sa dialo v minulosti, vtedy som bola chvíľami zmätená, kde vlastne som. Niekedy autorka tak skočila, až som sa fakt stratila v čase a priestore.
Musím sa tiež priznať, že si ma Miranda získala aj tým, ako málo školy tam napísala. Vždy sa sústreďuje na šport a medziľudské vzťahy. Načo tam trepať školu, no nie? Teda nehovorím, že ju neriešila hlavná hrdinka, pretože to je hlúposť, keďže sa chystala na výšku, len sa mi páčilo, že som nemusela čítať o nejaký namyslených pipkách, ktoré si uťahujú z hlavnej hrdinky alebo koho. Páčilo sa mi, že tam nebolo milión záporných postáv, ktoré by som celú knihu neznášala a nevedela sa sústrediť na nič iné. Nebolo to podstatné.

"Damn. Our coach is fine."
"Maybe thats the point. He trains us by making us chase after him."

Konečne sa mi v nejakej knihe tiež páčila nezmyselná odluka hlavných hrdinov. Pretože tu nebola nezmyselná. Mali sa radi a mnohokrát som chcela, aby sa už na seba vrhli, ale zároveň som im tlieskala, že to takto vydržali. Páčilo sa mi to, pretože to pridávalo akúsi ľudskú hodnotu. Nechovali sa ako nadržané zajace ale úctivo sa snažili prelúskať tou strašnou tragédiou, ktorá sa odohrala v živote Annie.
Postavy si ma získali okamžite. Annie je geniálna. Nehovorím, že ju milujem, no počas celej knihy nezrobila nič, za čo by som ju najradšej prefackala. Bola milá, drzá, zhovorčivá, ale aj tichá, pekná, čo si aj uvedomovala a tak som nemusela podstupovať otravné monológy "som odpad", múdra, šikovná a naozaj talentovaná. Zapáčila sa mi tým, že niečo chcela dosiahnuť a išla si za tým. Tiež tým, že nebola vždy tichá a zakríknutá, ale ozvala sa, keď bolo treba. Taktiež sa nehrala na panenku Máriu a neriešila veci okolo sexu či len bozku ako dvanásťročná. Naozaj sa chovala na svoj vek, možno aj vyspelejšie. A to Miranda v knihe aj podotkla.
Jeremiah ma zaujal okamžite. Chvíľu som si myslela, že pôjde o nejakého truľa, vtipkára, ktorý nič nedokáže len bude akože pekný. Nestalo sa tak. Ak by som mala porovnať všetkých chlapov z celej série, povedala by som, že Jere je najlepší. Nie dosť, že má skvelé meno (len to nečítajte ako Jeremiáš či Jeremiach, alebo hocijako katastrofálne), okrem toho to nie je ten typický krasoň. Teda aspoň podľa mňa. Fajn, má tehličky a tetovania, ale to je len logické, keďže sa venuje extrémnym športom. Och áno, ďalšie plus, rád skáče bangee a podobne. Má dlhšie vlasy, nosí pletené čiapky a má po tele jazvy. Ak by mi ho niekto opísal najprv takto, asi by som sa mu vysmiala a povedala, že to bude nudné čítanie bez sexoša. Omyl. Jeremiah má v sebe taký šarm a vtip, ktorý ma dorazil hneď nazačiatku. Zaľúbila som sa doňho tak rýchlo... ako keď zaspávam, najprv... (srandujem, nebudem tu citovať Johna Greena). Dokonca sa mi o ňom snívalo.Jeremiah je skrátka skvelý chalan, skvelý priateľ, je šialený, dokáže počkať a je hnusne súťaživý. Nie je perfektný či nejaký "bad boy", nemá na sebe samé tetovania, ktoré znamenajú niečo vážne z minulosti, nemá milión tajomstiev, nie je pomätený a nemá,čo ja viem, krídla čierne alebo čo, skrátka je skutočný. Obaja hrdinovia sú opísaný tak reálne, že si ich dokážem predstaviť ako skutočných ľudí.

"This boy might as well where a nametag that says Trouble."

A ako vždy, aj tu nám Miranda zamotala predchádzajúce postavy z ostatných kníh. Matt, ktorý bol hlavným chalanom v knihe Things I Cant Forget, Vanessa, ktorá sa objavila v prvom diely a aj v tom predposlednom s názvom Racing Savannah, Jake so Savannah, ktorý boli hlavný pár v predchádzajúcom diely, a dokonca zavítali do knihy aj Jordan Woods a Sam Henry, hlavný pár prvého dielu. Milujem, keď toto autorka robí, no zároveň neznášam. Chcem si ich zachovať v mojej mysli ako tých tínedžrov z kníh, no zároveň chcem vedieť, čo sa s nimi stalo. Veľmi sa mi páči, že nám to Miranda takto ukazuje a my sa máme možnosť dozvedať osudy našich milovaných hrdinov. Dokonca sa do nich zamilovávam ešte viac, než počas čítania ich kníh (áno Jack a Savannah, o vás rozprávam).
Určite vám túto knihu odporúčam, vlastne celú sériu. Miranda na svoj vtip nezanevrela a aj v tomto diely som sa poriadne nasmiala. Je to typická YA contemporary kniha so športovou tématikou, ktorá zaujme každého. Vraveli, že tento diel bude najlepší. Bol skvelý, bol prepracovaný do posledného detailu, lenže moje srdce stále vlastní prvá kniha Catching Jordan a nieeee vôbec to nie je kvôli tomu, že hlavná hrdinka hraje americký futbal.
Po celodennom uvažovaní, aké hodnotenie dať si stále nie som istá, no niečo už s tým urobiť treba.

Ja a kniha: 2 dni v eng
Obálka: Neviem, čo na ňu povedať. Páči sa mi, ale zároveň ma hnevá, že je úplne odlišná od tých ostatných, nehodí sa do série.

Autorka




Miranda Kenneally sa narodila 29. apríla 1982. Vyrástla v Manchestri, Tennessee. Snila, že sa raz stane country speváčkou, autorkou alebo baseballovou hráčkou. V 18 odišla študovať do Washingtonu DC. Skončila školu a zdokonaľovala sa v písaní.
Napísala sériu Hundred Oaks, ktorá má zatiaľ päť kníh. Píše YA knihy, rada by však písala žánre Adult či sci-fi.
Miranda miluje twitter, Star Trek a svojho manžela.

GoodReads   |   Website   |   Twitter   |   Instagram

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať