pondelok 1. septembra 2014

Issue 9: Keď anotácia predáva


Sedím si na gauči a zrazu BUM, ako blesk z jasného neba. Nápad. 
Toľko článkov ma napadá, no tento sa mi zdá byť najoriginálnejší. Už tu bolo ako obal predáva, no aj anotácia často predá svoju knihu.

Nie každá anotácia je však dobrá. Určite ste sa stretli s tým, že sa vám táto krátka charakteristika zdala akási obsiahla. Pripadalo vám, že zahŕňa celú knihu a miesto anotácie sa z toho stal rovno obsah celého diela aj s opisom záveru.
Sama niekedy pri recenzovaní krútim hlavou, keď čítam niektoré anotácie, väčšinou však ide o tie slovenské. V niektorých prípadoch sa autori krátkych charakteristík utrhnú z reťazou a píšu a píšu a vznikne z toho vyspojlerovaný text. 
Už si ani nepamätám, pri ktorej knihe to bolo, keď som dokonca radila ľuďom, aby nečítali anotáciu, pretože obsahovala úplne všetko - od začiatku až po koniec. Na čo má potom čitateľ venovať pozornosť knihe, keď mu takto prezradia úplne všetko? Nemá anotácia slúžiť len na to, aby nám dielo kratučko priblížila a nalákala nás na čítanie celej knihy?

 Problémom pri anotáciách je však aj iná vec. 
Malo by ísť o krátku charakteristiku, stručný opis. A tak, keď si hľadám zaujímavé knihy na GR, mnoho ich aj preskočím bez toho, aby som vedela, o čo ide, pretože anotácie majú kopu odsekov a ja začínam mať pocit, že to už rovno čítam recenziu. 

A čo vy? Koľko anotácii vás už nahnevalo? Čítate ich vôbec alebo ste na ne už úplne zanevreli?

No aj napriek všetkému, čo som tu už napísala, nájdu sa aj anotácie, ktoré sú tak dokonalé, že čitateľovi to nedá a okamžite sa musí pustiť do knihy. 
Ide o charakteristiky krátke, stručné, ale zároveň záhadné a nedokončené. Anotácie, ktoré sú ako nejaký cliffhanger nútiaci vás čítať ďalej. V tomto prípade slovom ďalej myslím prečítať celé dielo. 

Tak som sa posnažila a pohľadala vám nejaké, ktoré mňa úprimne zaujali a niektoré z nich ma skutočne donútili prečítať danú knihu.

Nič nehovoriace anotácie

Veiled Innocence | Ella Frank

Anotácia:
Tik, tik tak.
Čas.
To je všetko, čo mi zostalo.
Malá izba, fotografia, a čas.
Chcú, aby som im verila a priznala svoje hriechy.
Povedali, že ma nebudú súdiť - klamali.
Myslela som, že môžeme presvedčiť svet, že toto nebol zločin.
Mýlili sme sa.
Čas nestojí.
Hodiny ďalej tikajú, svet nie je presvedčený, a teraz...
Teraz je preč.


Čo ma zaujalo?
Celá anotácia je tajomná a nič mi nedáva. Ak by som nepozrela, aký má kniha žáner, myslela by som si, že sa jedná o niečo paranormálne. Po prečítaní anotácie som sa hneď vrhla do knihy.



Čo sa stalo Mare Dyerovej? | Michelle Hodkin

Anotácia:
Mara Dyerová si myslí, že jej život už nemôže byť zvláštnejší. Jedného dňa sa zobudí v nemocnici a jej priatelia Claire, Rachel i Jude sú mŕtvi. Zavalila ich stará budova a Mara ako jediná prežila. Nič si však nepamätá.
Mara neverí, že s nehodou nemá nič spoločné. Má pravdu.
Nemyslí si, že po tom všetkom, čo zažila sa dokáže ešte niekedy zamilovať. Mýli sa.
A keď má pocit, že sa život vracia do normálnych koľají, začínajú sa jej zjavovať... Rachel, Claire, Jude.  


Recenzia | GoodReads | 4,5/5*

Čo ma zaujalo?
Rovnako ako Veiled Innocence, aj táto anotácia je zahalená rúchom tajomna. Síce som knihu hneď neprečítala, no dlho som ju mala zaradenú v to-read zozname.


Harry Potter a Dary smrti | J.K. Rowling

Anotácia:
Harry čaká na Privátnej ceste, odkiaľ ho má Fénixov rád premiestniť na bezpečnejšie miesto bez toho, aby to Voldemort a jeho pomocníci vedeli. No čo bude Harry robiť potom? Ako môže splniť závažnú a zdanlivo nesplniteľnú úlohu, ktorou ho profesor Dumbledore poveril?
Epické finále epickej série.

Recenzia nie je | GoodReads | 5/5* 

Čo ma zaujalo?
Veď je to Harry Potter. Naschvál som vám preložila anotáciu z GR, pretože je ešte tajomnejšia než tá slovenská. Čo by tajomná, v nej prakticky nič nie je. Epická anotácia epického finále epickej série. Možno sa to niekomu nepáči, že táto anotácia neodhaľuje absolútne nič, no to je podľa mňa plusom. Nevieme, čo môžeme čakať. A tí, ktorí knihu čítali, vedia, že sa dočkali dokonalých scén, po ktorých ani nevedeli, že túžili.


Nečakané zvraty / zavádzajúce anotácie
  
 Catching Jordan | Miranda Kenneally

Anotácia:
Jedna z chlapcov
Ktoré dievča nechce byť obklopené nádhernými chlapcami každý deň? Jordan Woods nie je len nimi obkolesená, ona ich vedie ako kapitán a quarterback jej stredoškolského futbalového tímu. Všetci ju vidia len ako jednu z  chlapcov a to je fajn, keď sa jej podarí získať športové štipendium na skvelú univerzitu. Ale všetko pre čo doteraz tvrdo drela je ohrozené, keď na jej školu prestúpi Ty Green. Nie len že je skvelý QB, ale tiež neskutočne sexy. A po prvýkrát sa Jordan cíti zraniteľná. Dokáže udržať hlavu len pre hru, zatiaľ čo jej srdce vedie na opačnú stranu?   

 Recenzia | GoodReads | 5/5*

Čo ma zaujalo?
Prečo som tu zaradila aj túto anotáciu? Pretože pôvodne po jej prečítaní som očakávala obyčajnú YA knihu so silnou hlavnou hrdinkou, ktorá sa buchne do spomínaného Tya. lenže Miranda vie všetko okoreniť a skončiť to úplne inak, než som čakala.


Na vine sú hviezdy | John Green  

Anotácia:
Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti. 


 Recenzia | GoodReads | 4/5*

 Čo ma zaujalo?
Úprimne, vážne ste si mysleli, že to tu nedám? Museli ste to čakať. Kniha bola pekná a skvelá, no nie dokonalá, aj napriek v tomu som po prečítaní čakala niečo úplne, ale že úplne iné. John nám pekne zamotal všetkým hlavy a skončil to... všetci vieme ako.


Bully | Penelope Douglas

Anotácia:
Moje meno je Tate. On ma tak ale nevolá. Nikdy by sa ku mne neozval tak neformálne, ak by sa ku mne ozval vôbec. Nie, sotva so mnou prehodí čo i len jedno slovo.
Ale aj tak ma stále nenechá na pokoji.
Raz sme boli najlepší kamaráti. Potom sa postavil proti mne a za úlohu si dal zničiť mi život. Bola som ponížená, odstrihnutá od spoločnosti a ľudia ma ohovárali celý čas počas strednej školy. Jeho srandičky a klebety sa stávali krutejšie postupom času, až mi prišlo zle z neustálej snahy vyhnúť sa tomu. Dokonca som odišla do Francúzska na jeden rok len aby som sa mu vyhla.
Ale už som skončila so skrývaním kvôli nemu. V žiadnom prípade mi nezničí môj maturitný ročník. On sa možno nezmenil, ale ja áno. Je čas bojovať naspäť. Už ho nenechám ma šikanovať. 

 Recenzia | GoodReads | 4/5*

Prečo ma zaujala?
Pretože šikana je zaujímavá téma a modlila som sa za skvelé spracovanie. No napriek tomu, čo všetko nám anotácia nasľubovala to bolo dosť odlišné a doteraz neviem či sa mi to skutočne páčilo alebo som to s hodnotením prehnala.


Dúfam, že sa vám článok páčil a zanecháte dolu v komentároch nejaké tie reakcie.
Nápady na Issue sa zo mňa len hrnú, takže v najbližšej dobe očakávajte ďalší článok na tému Paperback vs Hardback.


 

2 komentáre:

  1. Tiež sa mi občas zdá, že anotácie obsahujú príliš.. väčšinou ich pri recenzií skracujem a keď už sa rozhodnem niečo maličké prezradiť v recenzií, dám tam výkričníky a upozornenie. :)
    Mara má skvelú anotáciu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto toto. Mara má úžasnú anotáciu, to je pravda :)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať