piatok 2. januára 2015

Interview: Becca & Krista Ritchie

Ako ste si mohli nedávno všimnúť, zaľúbila som sa do dvoch autoriek. Krista a Becca Ritchie napísali Amour Amour, ktoré sa okamžite vyšplhalo na popredné priečky v mojom zozname obľúbených kníh. Okrem toho sú od nich známe aj série Addicted a Calloway sisters. Prvý diel zo série Addicted, teda Addcited to you som nedávo tiež prečítala a naozaj sa mi to páčilo.
Becca a Kristy plánujú ešte niekoľko kníh do ich série Addicted (teda aj Calloway sisters) a tiež vyjde v tomto roku prvý diel ich novej série Like Us s názvom Damaged like us.
Autorky sú dvojičky, obe mladučké (23), preto ich aj obdivujem. Dokopy vydali už 8 kníh, ak sa nemýlim. Všetky knihy dokonca publikovali samé. 
Deň pred posledným dňom v roku som autorkám napísala, na Silvestra mi odpísali a dokonca ešte DO nového roka mi aj odpovedali na otázky. Sú skvelé, fakt. A teraz sa môžem tešiť ešte viac, že vám ich môžem predstaviť o niečo viac vďaka mojim otázkam a ich odpovediam.

1. Dnes je Silvester, takže moja prvá otázka znie, ako väčšinou oslavujete nový rok?  Robíte každý rok to isté alebo plánujete vždy niečo nové?
Krista: Väčšinou trávime Silvester s našou rodinou, urobíme si párty so šampanským, jednohubkami a iným jedlom. Máme obrovskú rodinu, takže je to vždy pekné stretnúť sa s tými, ktorých sme nemali šancu vidieť na Vianoce.

Becca: To čo povedala Krista! A tiež to závisí od roku. Pozveme tých s kým práve randíme a sledujeme, či sa dokážu vysporiadať s našou hlučnou, veľkou rodinou. Väčšinou to ide lepšie, než čakáme.

2. Vždy som premýšľala, ako to funguje, keď má nejaké dielo dvoch autorov. Píšete všetko spolu alebo jedna napíše časť, druhá napíše ďalšiu časť a takto sa striedate?
Krista: Jedna z nás napíše základ, nejaký prvý koncept, a potom, keď je okolo 30 000 slov sa na to vrhne tá druhá, ktorá začne od začiatku, štylisticky aj gramaticky knihu poopravuje, niečo povymazuje. V skutočnosti tá druhá pretvára knihu k lepšiemu, zdokonaľuje ju, kým tá prvá, ktorá začína, pokladá základy celého diela, stanovuje štruktúru. Náš proces zahrňuje aj dosť veľa editovania!

Becca: Je to akoby jedna z nás stále "naháňala" tú druhu pri všetkých okolnostiach. Prechádzame knihou stále dookola, pridávame, editujeme, opravujeme. Je to dlhý proces, ale na konci sa nám to vždy vyplatí.

3. Ktorá je vaša obľúbená postava, zo všetkých vašich kníh (ak nejakú máte)?
Krista: To je také ťažké! Myslím, že si nedokážem vybrať. Všetky sú moje obľúbené, každá svojim spôsobom.

Becca: Cítim sa zle pri vyberaní, pretože to potom znamená, že niekoho vynechávam. Je to také, akoby som si mala vybrať obľúbené zviera či dieťa (aj keď ešte nemáme deti, predpokladám, že by to bolo také isté). Takže rovnako ako Krista, aj ja budem podvádzať a poviem, že sú všetky moje obľúbené.

4. Ako by ste opísali každú knihu tromi slovami? (Teda, máte naozaj dosť kníh, čiže stačí opísať sériu tromi slovami.)
Krista: Na opísanie série tromi slovami by som použila: Rodina, Láska, Sága

Becca: Oooch, tie boli dobré, Krista! Povedala by som, že tieto sa hodia na všetky knihy v sérii: Priateľstvo, Bratské vzťahy, Sesterské vzťahy. (Nie som si istá či "brotherbonds"  a "sisterbonds" sú jedno slovo, ale od teraz sú!)

5. Ktorú zo svojich kníh by ste chceli vidieť sfilmovanú?
Krista: Vždy si myslím, že séria Addicted by sa viac hodila do telky, takže pre film by som skôr volila Amour Amour. Podľa mňa je to na taký podobný štýl ako Center Stage, takže by bolo naozaj super vidieť to na filmovom plátne.

Becca: Súhlasím s Kristou v tomto. Tiež si myslím, že séria Addicted by sa oveľa viac hodila pre seriál, pretože je to o niečo zložitejšie a rozvíja sa tam viac postáv. Naopak Amour Amour sa riadi skôr jednou hlavnou dejovou líniou, keďže sledujeme Thoru James ako sa ženie za svojimi snami. Naozaj sa to podobá na Center Stage alebo Burlesque (ak nepočítame to spievanie a pridáme viac cirkusových prvkov).
6. Máte obľúbenú knihu z vašich všetkých kníh? Jednu, ktorú milujete viac, než ostatné?
Krista: Moja obľúbená kniha je určite Kiss the Sky. Milujem ju pre tak veľa dôvodov, ale určite to nebola moja obľúbená počas písania. Kiss the Sky bola veľmi zložitá v tomto ohľade. Kniha, ktorá sa mi najľahšie a najlepšie písala bola bez pochyby Addicted After All.

Becca: Horhouse Flower, Kiss the Sky a Addicted After All sú moje tri favoritky. Všetky tri sú podľa mňa naozaj rozdielne, preto si len ťažko dokážem medzi nimi vybrať. Addicted for Now skutočne otvorilo celú sériu pre niečo väčšie a práve tie tri knihy sú toho výsledkom. Teraz je pre mňa tých šesť postav ako rodina :)

7. Čo je úplne prvá vec, ktorú ste kedy napísali? Koľko ste mali rokov? Nemyslím teraz len publikované knihy, ale naozaj prvú vec, poviedku, hocičo. Máte to ešte?
Krista: Kniha, ktorú som napísala ako prvú sa nazývala Heat. A bola to Young Adult contemporary s prvkami trileru. Mala som okolo dvanásť. Napísala som len pár kapitol a bolo to hrozné! Myslím, že prvé knihy majú byť zlé. Učíme sa z chýb.

Becca: Och sakra, prvý príbeh vôbec som napísala, keď som bola v šiestej triede (mala som okolo 11-12) - na hodinu. Bolo to dosť podobné Kronikám Narnie, ak mám byť úprimná. Ale tiež som vďaka tomu chcela písať viac. Tak som tak urobila, sama. Nikdy som ešte nebola taká nadšená, ako keď som dokončila svoju prvú knihu, ktorá sa volala Living on the Edge, contemporary o dievčati, ktoré sa na strednej škole zamiluje do novo prisťahovaného chlapca na konci ich ulice. Úplne si už nepamätám presný obsah, ale rovnako ako u Kristy, som si istá, že to bolo hrozné. Ale nakoniec som tú knihu dokončila so 70 000 slovami. Pred pár týždňami som s tým dokonca našla aj disketu. Pridala som fotku na instagram :)

A nakoniec malý odkaz od autoriek pre mňa:
Thanks so much Foxy for having us on your blog! <3

Dúfam, že sa vám článok páčil, otázky aj odpovede. A tiež dúfam, že vás nalákal na to, aby ste si prečítali čo to od týchto dvoch autoriek.
Šťastný nový rok mimochodom :))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať