utorok 24. februára 2015

RC: Veronica Roth - Štyri

Originálny názov: Four: A Divergent Story Collection
Autor: Veronica Roth
Séria: Divergencia
Diel v sérii: (0.1-0.4
Dátum vydania: sk 1/2015, eng 8/2014
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 304
Hodnotenie GR: 4,22

Fun  3/5
Love  3/5
Boyfriend  -/5
Tears  1/5

Anotácia: 
Dva roky predtým, než sa Beatrice Priorová rozhodla vstúpiť do Neohrozenosti, 16-ročný syn lídra Sebazaprenia urobil to isté. Tobiasov prestup do Neohrozenosti môže znamenať šancu na nový začiatok. Tu sa už nebude volať tak, ako ho nazvali rodičia. Tu už nenechá strach, aby ho premenil na zbabelé dieťa.
Novo-pokrstený "Štyri"zisťuje, že sa mu v Neohrozenosti darí. Iniciačná skúška je však len začiatok, Štyri musí bojovať o svoje miesto v hierarchii Neohrozených. Jeho rozhodnutia ovplyvnia budúcich nováčikov rovnako ako odhalia tajomstvá, ktoré by mohli ohroziť jeho budúcnosť - a budúcnosť celého systému frakcií.
O dva roky neskôr je Štyri pripravený konať, lenže cieľ je stále nejasný. Prvá skokanka môže všetko zmeniť. S ňou sa môže cesta k napravenia sveta vyjasniť. S ňou sa Štyri opäť môže stať Tobiasom.
  
Môj názor:
Doteraz si pamätám, ako som sa prechádzala s mamou po meste až sme zavítali do toho gigantického Panta Rhei na Hlavnej. Ako vždy som len tak chodila pomedzi uličky až som narazila na akúsi Divergenciu. Obálka ma zaujala, no vedela som tiež, že som na to čítala niekoho hodnotenie, takže je kniha určite dobrá. A ak sa nemýlim, presne vtedy mi ju mamka kúpila. Odvtedy som sa do série zamilovala, aj keď predstieram, že sa sklamanie z trojky nekonalo. A teraz tu máme toto. Poviedky z pohľadu toho úžasného Štyriho, do ktorého som sa buchla už pri prvých stranách Divergencie.

Nevedela som, čo od knihy čakať. Dosť často spomínam, že ma Experiment nejako extra nenadchol z časti aj kvôli Tobiasovi, ktorého Veronica podľa mňa zoženštila. Akosi sa jej písanie z dvoch pohľadov nevydarilo, preto som mala pochybnosti, ako to bude vyzerať pri tejto knihe. A bola som milo prekvapená.
Veronica nám totiž neukazovala Štyriho život len z rovnakého časového obdobia ako je prvý diel série, odhaľovala nám to, čo bolo predtým. Ako Tobias trpel v Sebazaprení, ako sa dostal do Neohrozenosti, ako trénoval, až po udalosti už nám známe, teda po niektoré pasáže s Tris. A to sa mi na celej knihe zrejme páčilo najviac. To, že som sa dozvedela viac o Štyrim, no aj to, že aj keď sa autorka dostala k prekrývaniu sa deja s Divergenciou, neopisovala to rovnako alebo nám odhalila niečo úplne nové. Skrátka som nečítala to isté, čo už raz hej a vďaka tomu som sa nenudila. S radosťou som si zaspomínala na tú skvelú knihu, ktorá mi otvorila svet tejto dystopie.
Narozdiel od Experimentu, tu sa Veronice písanie z pohľadu chlapca naozaj podarilo. Takmer som aj zabudla, že knihu píše žena, aj keď som sa niekedy pozastavila nad Tobiasovou citlivosťou. Okrem toho sa mi páčilo sledovať jeho vývoj. Ako sa z ustráchaného chlapca pomaly stával vytrénovaný chlap. Neviem si ani vybrať, ktorá poviedka sa mi páčila najviac, ktorý Tobias sa mi páčil najviac. Všetci boli niečim výnimočný a obohacovali svoju poviedku.
Už som to možno aj spomínala, že poviedky sú dokopy štyri, okrem toho autorka doplnila knihu o extra scény z Divergencie z pohľadu Štyriho. Utečenec, Kandidát, Syn, Zradca a tri veľmi zaujímavo pomenované pasáže, ktoré vám neprezradím, pretože si treba prečítať knihu! Prvé tri boli úžasné kvôli tomu, že som mala možnosť spoznať aj minulosť postáv, ktoré sa vyskytli v hlavnej sérii. Eric, Zeke, Shauna, Tori, Amar atď. Okrem nich tu malú rolu zahrali aj Uriah, Marlene či Lynn. Najviac ma však zaujala rivalita medzi Ericom a Tobiasom, ktorú milovník série poriadne pochopí až tu. Kde začala, čo sa udialo, čo to ešte viac podnietilo. Okrem toho tu taktiež môžeme sledovať počiatky problémov, ktoré sa naplno prejavili v Divergencii.
Zradca sa časovo prekrýva s prvým dielom série a ukazuje nám pasáže, pri ktorých sme určite všetci túžili byť v hlave Tobiasa. Páčilo sa mi, ako autoka vykresľuje Tris cez oči Štyriho, a čo si o nej hrdina myslí. Až pri tejto poviedke som zistila, čo všetko Tobias skutočne vedel. Najviac sa mi tu však páčilo to, o čo všetko autorka obohatila Divergenciu vďaka tomuto pohľadu.
Užila som si teda všetky poviedky rovnako, od začiatku až do konca.
Úprimne vám poviem, že som sériu čítala dávno pradávno, takže som mala chaos v postavách, teda kto je kto a akú mali v trilógii úlohu, no nevadilo mi  to. Pamätala som si tie dôležité. Tori sa mi zdala byť tu o niečo milšia, Zeka som oveľa viac spoznala a, nemôžem si pomôcť, Erica začala mať ešte radšej. Môžete ma odsudzovať ako chcete, ale napriek tomu aký je to idiot, je to taký typický bad-ass. Vie sa biť a nie je ani hlúpy.
No najväčšiu časť, logicky, tvorí hlavná postava, teda Tobias. Užívala som si to, že som mohla byť v jeho hlave. Narozdiel od tých ženských hrdiniek mi mužské vôbec nejdú na nervy, takže som bola spokojná takmer so všetkým. Nechoval sa hlúpo, racionálne uvažoval a vďaka tomu aj normálne konal. Keď bolo treba bol drsný, keď nie... no... je to Štyri, nie poník z My Little Pony, takže zase cukríčky mu z úst nevylietavali. A po tom, čo som naposledy čítala knihy napísané čisto len z pohľadu postavy chlapa, bol Tobias príjemná zmena. Narozdiel od Charlieho, Harryho či Pudga bol drsný, silný a nenechal si nikým hučať do života. Aj keď nejaké tie pravidlá tam boli, samozrejme.
Veľmi ľahko sa to čítalo. Keď som raz začala, nevedela som prestať. Síce sa v knihe nenachádza samá akcia a nemá to ani neviem aké vyvrcholenie, veď ide o poviedky, ale ťažko sa od toho odtrhovalo. Nešlo ani o to, že by som silou mocou chcela vedieť, čo je ďalej, skrátka ma to naozaj bavilo.
Dúfam, že ste niečo z mojej chaotickej recenzie pochopili, naozaj som k tomu nemala poriadne čo povedať, len to, že opäť milujem Tobiasa Eatona a Veronicu Roth. Kniha ma nalákala na to, aby som si znovu pozrela film Divergencia a to ma už kvalitne pripravilo na pokračovanie, teda Rezistenciu, ktorá vyjde v kinách už 19. marca.

A keď už som tak pri tejto sérii, viete už, že Slovart chystá nové paperbackové vydanie?

Veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart za poskytnutie recenzného výtlačku.
A keď chcete aj vy ochkať nad Tobiasom, tak si knihu určite zakúpte TU.           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať