sobota 7. marca 2015

RC: Nic Pizzolatto - Galveston

Originálny názov: Galveston
Autor: Nic Pizzolatto
Dátum vydania: sk 02/2015, eng 6/2010
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 264
Hodnotenie GR: 3,76

Fun  -/5
Love  -/5
Boyfriend  -/5
Tears  2/5

Anotácia: 
Mafiánsky zločinec Roy Candy má svoje dni zrátané. Nielenže mu diagnostikujú smrteľnú chorobu, ale stane sa nepohodlným pre svojho šéfa. Ten ho preto pošle na záťah, z ktorého nemá vyviaznuť živý. Roy si však ľahko spočíta, že narýchlo dohodená prácička má byť v skutočnosti jeho posledná. Paradoxne je to teda Roy, kto zo stretnutia s najatými zabijakmi vyjde so zdravou kožou.
Skôr než stihne zdúchnuť z miesta činu, nájde tam vystrašené osemnásťročné dievča, ktoré má v očiach vpísané čosi, čo im obom navždy zmení život. Roy ju napriek všetkým pravidlám vezme so sebou a spoločne unikajú z New Orleansu do Galvestonu. Dievča sa volá Rocky a pôsobí ako magnet na mužov aj na problémy. Uniknúť svetu lacných motelov, zavšivavených dier a skrachovaných snov je nakoniec ťažšie, než sa zdá. Rocky navyše ukrýva tajomstvá, ktoré nedajú spávať ani človeku na prahu smrti, akým je Roy. 

Môj názor:
Keď som si prečítala anotáciu na túto knihu, tak som si okamžite povedala, že sa do toho musím pustiť. Mafián, mladé opustené dievča, zbrane, smrť a kopa ďalších faktorov naznačovalo, že by malo ísť o skvelé dielo plné akcie, tak som si vravela, prečo sa nepustiť do niečoho nového, nevyskúšať niečo, čo som doteraz ešte nečítala.

Kniha začala sľubne. Hlavný hrdina zisťuje, že má rakovinu, pokúsi sa ho zabiť šéf a na krku má osemnásťročnú štetku. Nevedela som, čo od toho očakávať, a aj keď ma to hneď nevtiahlo do deja, čakala som na niečo, čo ma naozaj zaujme a knihu už z ruky nepustím.
Autorovo písanie samo o sebe nebolo zlé. Vidno, že to nie je nejaký amatér s akýmsi pokusom knihu. Je to napísané veľmi dobre, ničoho nie je priveľa a ničoho málo. Nezaostáva ani dej, ktorý síce je premyslený, no má len jednu chybu - nič sa v ňom nedeje. Nic vymyslel zaujímavý príbeh, ale neviem či mi jeho podanie sedelo.
Prakticky sa celú knihy nič nedeje. Niekedy sa síce objavili pasáže, ktoré majú čitateľa nadchnúť či prekvapiť, ale ani tie vo mne veľa vášne nevyvolali. Preto mi aj trvalo, kým som to dočítala, nič sa tam totiž nedialo a ja som sa neskutočne nudila. Dokážem si dokopy spomenúť len na dve pasáže, ktoré ma donútili čítať ako o život, a z toho jedna bola na začiatku a druhá na konci.
Na to, aká je kniha drsná a typického mafiánskeho prostredia som možno čakala viac erotických scén. Nehovorím, že teraz to má byť ako 50 Odtieňov, ale vadilo mi, že podobné momenty autor spomína len okrajovo. Skrátka mi to sedelo k postavám a nakoniec tam nič také nebolo. Ale zvyšok knihy bol až kruto reálny. Zranenia či podobné scény neboli vyumelkované, aby vyzerali, čo najlepšie, neboli to barbíny od Matella. Boli opísané naozaj skutočne, až ma niekedy zamrazilo. Hlavne pri tých posledných scénach.
Autor do knihy zakomponoval viacero postáv, no najviac zrejme utkvejú v pamäti Roy a Rocky. Úprimne, čakala som, že medzi nimi pôjde o nejaký podivný vzťah, síce som nečakala romantiku typu Nicholas Sparks, ale aspoň niečo. Nič také sa tu nedeje. Je to krutá realita.
Roy bol zaujímavá postava a rovnako skutočná ako celé dielo. Nesprával sa ako nejaký superman. Niekedy mal svoje naozajstné chvíľky hrdinstva, ale bol to skazený, smutný, zúfalý, osamelý a umierajúci človek, ktorý aj na sklonku života bojoval o život.
Rocky sa mi spočiatku naozaj páčila. Bola taká silná, ukecaná, nebojácna a nevzdávala sa hneď. Ako však ubiehali stránky, táto postava mi začínala akosi vadiť, až mi ku konci liezla na nervy tou svojou slabosťou a urevanosťou.
Knihu som čítala dlho, pretože som sa do nej nevedela dostať a miestami ma až ukrutne nudila. Aj napriek tomu je však veľmi dobre napísaná a ľuďom, ktorí podobné diela uctievajú sa bude určite páčiť. Prekvapil ma koniec, pretože ma až dovtedy nenapadlo, ako je príbeh skutočne vyrozprávaný. Posledné dve-tri kapitoly ma dokonca aj najviac bavili. Páčila sa mi aj krutosť niektorých scén a celková realita. Škoda len, že mi toto dielo akosi nesadlo.
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Ak si túto knihu chcete zakúpiť tak kliknite TU.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať