pondelok 2. marca 2015

Courtney Cole - Verum

Originálny názov: Verum
Autor: Courtney Cole
Séria: The Nocte Trilogy
Diel v sérii: druhý
Dátum vydania: 2/2015
Vydavateľstvo: Lakehouse Press
Počet strán: 288
Hodnotenie GR: 4,26

Fun  1/5
Love  3/5
Boyfriend  4/5
Tears  3/5

Anotácia:
Pravda by ťa mala oslobodiť.
Moje meno je Calla Priceová a topím sa.
Môj nový svet je temný, temný oceán a tajomstvá ma ťahajú pod hladinu.
Môžem niekomu veriť? Už ani neviem.
Lži sú ako špirály. Krútia sa a otáčajú, obmotávajú sa okolo mňa ako hady. A práve vtedy, keď si myslím, že som už na to prišla, všetko sa mi rozplynie pod prstami.
Obopína ma temnota.
Ale pravda ma oslobodí.
Je tesne predo mnou, tak blízko, až sa jej môžem dotknúť. Ale aj napriek tomu, že žiari a trblieta sa, má blyštiace sa tesáky a viem, že ma roztrhá.
Máte strach?
Ja mám.


Môj názor:
Viete, raz som čítala knihu Čo sa stalo Mare Dyerovej. Zapáčilo sa mi, aké je to psycho a začala som si vyhľadávať podobne divné knihy. We Were Liars bolo ďalšie a za tým nasledovalo akési Nocte s krásnou obálkou. Tak reku, prečo si to neprečítať, že? A teraz som tu, od rána nemyslím na nič iné len ne Verum, teda na pokračovanie Nocte a neviem poriadne ani usporiadať svoje myšlienky do zrozumiteľných viet.

“Run, little mouse. The hawk is coming, and you’re going to get eaten.”

Ku knihe som sa dostala hneď, keď vyšla, no nemala som čas ju čítať. Škola, prihlášky, recenzáky, bolo toho skrátka veľa. Takže som pred mesiacom prečítala prvú kapitolu, ktorá sa mi zdala byť mimoriadne divná a nelogická a až včera si tak ležím v posteli a hovorím si, že idem prečítať aspoň kúsok z Verum. Po tom divnom úvode sa mi to mesiac nechcelo čítať a tu zrazu včera som začala (dnes o 1 ráno) a skončila dnes ráno, keď som vstala (poobede). Nevedela som prestať, pretože je to jedna neskutočne divná kniha, o ktorej chcete vedieť stále viac, aj keď sa tam vôbec nič nedeje.
Ako som spomínala, úvod bol taký nelogický, teda skôr som len krútila hlavou, že je to napísané tak trochu amatérsky. Po tom, ako sa skončil prvý diel, v podstate uprostred rozhovoru, som čakala, že to tak aj bude pokračovať a dozviem sa, čo Dare zatajil, odhalím odpovede. Namiesto toho sa odohralo milión vecí naraz a hlavnej hrdinke trochu preplo.
Skrátka to celé nedávalo logiku, keď sa Calla chystala na výšku a tu zrazu jej otec s Darom nakázali ísť niekam za rodinou, lebo tam odhalí odpovede. Prečo jej jednoducho Dare nepovedal, čo sa deje? Lebo všetko sa muselo stať v akomsi poradí. Proste... čo?! Calla sa navyše drží v úzadí od Darea, lebo ten je nebezpečný, ale ona si nepamätá prečo, a tak ide práve s ním niekam do Británie, kde zisťuje, že jej rodina je bohatá a vôbec jej nie je divné, že Dare žil s jej rodinou. Inak som ani nevedela, akú spojitosť ma Darov otec s Callou, nepamätám si, že by to tam riešili, ale Calla sa hrala, akoby o všetkom vedela. Nič nedávalo logiku.
Aj tento diel bol rovnako divne napísaný ako prvý. Nejde len o nezrozumiteľný príbeh, ktorý tu bol ešte viac psycho, než v jednotke, ale aj o chaotické písanie. Keďže je kniha písaná ja-rozprávačom, sme v hlave Cally, ktorá má naozaj šialené myšlienky. Autorka to dokázala zaujímavo napísať, aby z toho čitateľ mal skutočný pocit, že hrdinke prepína. Každá veta napríklad začína novým odsekom, medzi slovami nie sú medzery, opakujú sa tie isté vety či slová dookola alebo to skrátka absolútne nedáva význam. Okrem toho sa Courtney tak vyhrala s prostredím, až som sa miestami naozaj bála a stále som sa obzerala či ma niekto nesleduje.
V knihe sa objavuje niekoľko nových postáv, ktorých mená som už aj stihla zabudnúť. Asi ma tak prekvapil ten koniec, že mi všetko ostatné vypadlo z hlavy. Nejaká babka, ktorá je chladná a mrzutá, má dokopy asi jednu vetu za kapitolu, ak vôbec nejakú a inak sa v diele veľmi neobjavuje. Šofér, ktorému som ani nevenovala pozornosť. Nejaká šarlatánka s menom na písmeno S (aj to som zabudla), ktorá vykladá budúcnosť a záhadne lieči. Kňaz, ktorého meno mi taktiež vypadlo, no viem, že som si pri ňom neustále hovorila, aký zlý farár to je. A nakoniec chlapec v sivej mikine s kapucňou, ktorý sa tam objavuje častejšie než Callina babka a to je už čo povedať na to, že kto to v skutočnosti je.
Adair DuBray (snáď sa to jeho meno píše takto) sa mi v tejto knihe síce nezhnusil, ale ani si nepolepšil. Ostal u mňa tak narovnako. Bol stále tajomný, nechcel povedať pravdu, zaľúbený do Cally, typický bad boy plný tajomstiev. Inak mu nemám veľmi, čo vyčítať, okrem toho, že nepovedal rovno pravdu. Celkovo robil stále to, čo od neho jeho milovaná chcela, niekedy bol milý, niekedy chladný, ale taký sa mi zapáčil.
Naopak Calla v mojich očiach klesla. Liezla mi na nervy s tým, že si nevie na nič spomenúť (ja viem, že je to celá pointa séria, ale aj tak), keď jej niekto povedal, čo má urobiť hneď to zrobila, aj keď sa jej to nepáčilo, nepostavila sa za seba, skrátka si nechala hučať do života, čo viete, že neznášam. Držala sa od svojho milovaného ďalej, aj keď nevedela prečo, lebo on jej nepovedal pravdu a ona si to nevedela spomenúť (no kde je v tomto logika?!).
Celý vzťah Cally a Darea tu nabral akýsi zvláštny spád. Kým v jednotke som sledovala, ako sa do seba zamilovali (a ako si Calla spomenula, že ho už miluje veľmi dlho), proste tie myšlienky, že či ju ma rád sa mi tam páčili. Tu to bolo len o tom, že ona niečo o ňom nevie a tak sa od neho bude držať ďalej. Inokedy takýmto ženám fandím, ktoré sa dokážu odpútať od chlapa a neustúpiť, kým si nevybojujú svoje, no Calla bola iný prípad.
Raz spolu boli, raz nie, raz mu ona povedala, že ho nechce, kým nevie pravdu a vzápätí si to rozdali (obrazne povedané, alebo nie? muhaha), raz jej on povie, že ju miluje a nevzdá sa jej pre nič za nič a o stranu ďalej ju odoženie, lebo pre ňu nie je dosť dobrý, alebo ho tu už jednoducho nebaví.
A už keď som krútila hlavou, že sa to celé zvrhne ako Mara Dyerová, že z paranormálky sa stane akési Avengers nastal ten koniec. TEN KONIEC. Niečo, čomu som veľmi nepochopila. Nechápala som, aký čas to asi zabralo, ako dlho to takto bolo, čo všetko sa teda stalo? Autorka si aj kvalitne zavarila, pretože s tým, čo tu vypotila si zmenila celý prvý diel a ja som sa už fakt stratila v tom, čo je pravda, a čo nie, čo sa stalo, a čo nie. Celkovo to už vôbec nedáva logiku a skončilo to aj kvalitným cliffhangerom. Opäť raz nechápem, ako mám vydržať do apríla na pokračovanie.
Inak vám celú sériu vrelo odporúčam... vlastne to je slabo povedané. Musíte si to prečítať! Je to skvelé a psychotické a nedáva to zmysel a je to divné a práve preto, si to musíte prečítať.

2 komentáre:

  1. Hej, to sa mi na tejto sérii páči, že je to také mimo proste...konečne si myslíš, že tomu rozumieš, a prd, ničomu nerozumieš :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať