utorok 30. júna 2015

RC: Marissa Meyer - Scarlet

Originálny názov: Scarlet
Autor: Marissa Meyer
Séria: Mesační kroniky (The Lunar Chronicles)
Diel v sérii: druhý
Dátum vydania: cz 9/2013, eng 1/2013
Vydavateľstvo: Egmont, Feiwel and Friends
Počet strán: 456
Hodnotenie GR: 4,31

Fun  3/5
Love  4/5
Boyfriend  4,5/5
Tears  2/5

Anotácia: 
Osmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě.
Až do dne, kdy babičku unese jakýsi tajemný gang a Scarletin život se navždy změní. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, kterého Scarlet zná jen zběžně. Scarlet se nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, ze kterých čpí potíže na sto honů. Jenže Vlkovu pomoc potřebuje, pokud chce najít únosce své babičky. A to ještě netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly…

  


Môj názor:
Po Cinder som na tom bola psychicky na dne. To sa stáva pri takýchto geniálnych sériách, ktoré skončia otvorene a vy nemáte pokračovanie a ani si to nemôžete tak skoro prečítať, lebo maturujete. Áno, vážne som čakala mesiac, kým som sa konečne dostala k pokračovaniu dokonalej série, ku Scarlet.

Príbeh pokračuje, tam kde v prvom diely ostal, no zároveň sa začína rozvíjať nová dejová línia. Môžeme sledovať Cinder, ktorá uteká pred zákonom, Kaia, ktorý sa snaží zachrániť Spoločenstvo a celú Úniu, a Scarlet, ktorá sa snaží nájsť svoju stratenú babičku a je pre jej záchranu schopná obetovať svoj vlastný život.
Od prvej strany ma kniha pohltila. Začala som večer čítať a skončila som o druhej-tretej ráno v polovici, neschopná normálne premýšľať a existovať, kým to nedočítam. Na druhý deň som to večer začala čítať opäť, dočítala to a teraz tu len sedím a premýšľam o zmysle svojho života bez tejto knihy, a hlavne bez pokračovania. Určite to poznáte, keď dočítate skvelú knihu a len tak sedíte a premýšľate, že už na nič také nenatrafíte, že už vás nikdy žiadna kniha nebude zaujímať.
Scarlet, a zatiaľ aj celá séria, je napísaná geniálne. Marissa je zrejme nejaká "Měsíčňanka" a využíva na mňa jej schopnosti, inak naozaj nechápem.
Nechápem osobu, ktorá má takú dokonalú predstavivosť a myseľ, že dokáže vymyslieť niečo také komplikované a napísať to tak, že si radšej oblečiete plienku, než aby ste museli premrhať minútu cestou na a zo záchodu (čo sa nestalo!!! to bol len príklad! :D).
Bolo to napísané pútavo, reálne a úžasne. Keď som raz začala čítať, len ťažko som sa dokázala odtrhnúť od knihy a bolo jedno či postavy vedú zdĺhavé rozhovory, alebo sa tam vraždia. Proste som všetko hltala, akoby to bolo to jediné na svete, čo existuje.
Čítala som kopu kníh, kde boli dopodrobna opísané akčné scény, no ani z jednej som nemala ten pocit, že musím čítať rýchlejšie, aby hrdinka rýchlejšie aj utekala. Pri ani jednej sa mi nechcelo nahlas kričať a fandiť tomu svojmu hrdinovi či hrdinke, len aby vyhrala, aby dobehla, aby dobre
skočila, aby prežila. V živote som akčné scény takto neprežívala, že som niekedy až zadržiavala dych či čítala s otvorenými ústami, sama sa uhýbala, alebo pevnejšie zvierala knihu, než bolo potrebné.
Vďaka tomu nemôžem uveriť, že táto dokonalosť ešte nebola sfilmovaná, lebo v takýchto akčných scénach by sa dokázal vyšantiť aj taký Tom Cruise.
Na to, že sa kniha zameriavala na tri postavy som mala a stále mám rôzny názor. Totiž, niektoré kapitoly nám ukazovali, čo sa deje momentálne s Kaiom, iné nám opisovali momentálnu situáciu so Cinder, no najviac sa to sústreďovalo na Scarlet a jej putovanie. Som nadšená, že som dokázala vidieť všetko a vedieť všetko. Páčilo sa mi sledovať, aké majú nezainteresovaní ľudia, či aj podvedený Kai, názor na Cinder. Z
jednej strany to bolo úžasné čítať o tom všetkom a vedieť viac než hocijaká postava, ale zároveň ma to neskutočne štvalo. Vždy keď sa príbeh dostal do tuhého a ja som čítala ako Usain Bolt, aby som sa rýchlo dozvedela, čo sa stane, presne vtedy kapitola skončila a zrazu som sa dostala napríklad ku Kaiovi. Vtedy som už len kričala, že ma nejaký Kai nezaujíma a nervózne čítala ďalej. Avšak vždy som sa do čítania tak dostala, že hoc som mala nervy na krajíčku, keď dej skočil niekam inam, nemohla som sa odtrhnúť ani od toho nového a hltala slovo za slovom.
V recenzii na Cinder som už spomínala, ako obdivujem autorku za to, čo dokázala vytvoriť, aký svet dokázala vymyslieť. Tu to len musím zopakovať, pretože sa mi to neskutočne páči a naozaj si myslím, že takáto bude naša budúcnosť. Páčilo sa mi, keď autorka opisovala staré parížske budovy,
ktoré sú už predlho nenavštevované, no my ich dnes poznáme ako jedne z najznámejších pamiatok.
Nápad magnetických vlakov či vznášadiel neostal nepovšimnutý. Je to svet, v ktorom by som sa raz chcela ocitnú rovnako ako v takom magickom svete Harryho Pottera.
Autorka nám okrem starých postáv predstavila aj nejaké nové. Kapitán Thorne, Scarlet a Wolf, teda Vlk, boli úžasní hrdinovia, ktorí upútali moju pozornosť oveľa viac, než napríklad Kai, ktorého som v prvom diely zbožňovala.
Thorne bol vtipný a niekedy mi svojimi rečami naozaj liezol na nervy, ale vždy to zachránil jeho šarm. Neexistuje strana na ktorej by nebola nejaká jeho hláška či poznámka (ak nerátame kapitoly, v ktorých Thorne nie je).
Scarlet a Vlk boli silná dvojka, ktorá si ma možno aj získala viac než párik Cinder a Kai a to zrejme hlavne preto, že sa ich romantická zápletka už naozaj začala, zatiaľ čo Kai a Cinder sú na tom naozaj biedne. Normálne som pišťala a usmievala sa sťa mesiačik na hnoji vždy, keď mali Scarlet a Vlk spolu nejakú zlatú scénu. Vlk sa dostal do môjho srdca takmer okamžite, ako sa tam objavil. Milujem silákov, bojovníkov a zároveň istým spôsobom aj nežných a hanblivých chlapov. Až na jednu drobnú chybičku (žartujem, bola to vada jak hovädo), bol úplne dokonalý. Ale stále som nezanevrela ani na Kaia, ktorého úprimne ľutujem.
Scarlet sa niekedy správala, akoby ona sama mala 16 a nie Cinder, inak mi prišla ako silná hrdinka a dosť podobná práve hlavnej postave z jednotky. Obidve rovnako samostatné a silné bojovníčky.
Dej sa síce posunul, no ďaleko veľmi nie, možno jeden dva krôčiky. Teším sa na Cress a už teraz viem, že kým vyjde Winter, hoc len v preklade, dovtedy nevydržím.
Skvelá séria, ktorá určite stojí za pozornosť každého nadšenca kníh. A ak ste už prečítali jednotku a do dvojky sa nevrhli, robíte veľkú chybu, pretože je to knihou čo knihou lepšie a lepšie. Určite odporúčam každému, či už čitateľovi alebo nečitateľovi, séria upúta každého.
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu PreSkoly.sk
Ak si chcete knihu kúpiť, čo by ste určite mali, tak kliknite TU.

Ja a kniha: dva dni v češtine
Obálka: DOKONALOSŤ. Či už česká, španielska alebo pôvodná.

4 komentáre:

  1. Úplne súhlasím, táto séria je geniálna! Ten svet, postavy, štýl, akým autorka píše...:) Máš sa na čo tešiť pri Cress.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Scarlet jsem četla a je naprosto dokonalá. Stejně jako tvoje recenze :) Skvěle píšeš ("a ja som čítala ako Usain Bolt" - to mě dostalo :D) a líbí se mi, jak máš na začátku ty kolečka ("romance" atd) a na konci obálky. :)
    Těš se na Cress! Já si celou sérii naprosto zamilovala a hrozně se mi líbí, jak autorka dokáže podat postavy. Každá je jiná, ale zároveň jsou všechny reálné.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem :))
      teším strašne :D ale čakám, nech nemám mega dlhú pauzu medzi Cress a Winter :D presne presne :)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať