nedeľa 20. decembra 2015

RC: Sarah J. Maas - Koruna z temnoty

Originálny názov: Crown of Midnight
Autor: Sarah J. Maas
Séria: Trón zo skla (Throne of Glass)
Diel v sérii: druhý
Dátum vydania: sk 11/2015, eng 8/2013
Vydavateľstvo: Slovart, Bloomsbury
Počet strán: 392
Hodnotenie GR: 4,52

Fun  2/5
Love  4,5/5
Boyfriend  354564321/5
Tears  4/5

Anotácia: 
Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna – dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v kráľovom nezmyselnom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva.
Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať práve proti tomu, po čom najviac túži? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím – ale kráľ Adarlanu tiež nie...
Mala som to šťastie, že som po prvom diely, ktorý ma dokonalo odrovnal nemusela čakať rok, ale len nejaké tri mesiace. A ak by medzitým neboli len tri mesiace, asi by som si už niekde v kúte doma šklbala vlasy z hlavy a zúfalo sa smiala. Síce ma škola zamestnala, no okamžite, ako som sa dotkla pokračovania, všetko sa vo mne opäť prebudilo a už som nemohla dlhšie čakať.

Stisla svojmu kapitánovi ruku a úsmev mu opätovala.

Príbeh pokračoval tam, kde aj skončil. Síce od poslednej strany dokonalej jednotky ubehli nejaké tie týždne, zdá sa vám to ako rovnaký čas, čo ste medzi dielmi mali pauzu aj vy, takže to bolo úplne prirodzené. Zo Celaeny je už plnohodnotná Kráľova dýka, no ešte stále s tým nie je spokojná. Túži len po vlastnej slobode a tú chce získať za každú cenu. Medzitým sa v kráľovstve dejú ďalšie zvláštnosti, ktoré sú čoraz hrozivejšie a čoraz tajomnejšie. Už nie len kráľ a jeho dýka schovávajú temné tajomstvá.
Keď som knihu čítala, mala som v hlave toľko myšlienok, toľko som toho chcela povedať, no teraz, sedím pred počítačom a nemám slov. V hlave mi chodí len jedno, zdola hore ako titulky v Star
Wars filmoch. Dokonalosť. Presne takto by som vystihla toto dielo, ba čo, rovno aj celú sériu.
Kým o prvom diely niektorí ľudia povrávajú, že bol sčasti nudný, tu také niečo nehrozilo.
Ani neviem slovami vyjadriť, ako veľmi milujem písanie autorky. Znie úplne nenútene, vtipne, pútavo a skvelo. Nemáte pocit, že sú vety strojené, nemáte pocit, že sa hrdinovia správajú rovnako. Jednoducho len viete, že sa nenudíte a nudiť sa ani nebudete.
Pamätám si moje recenzie na Mesačné kroniky, kde som ospevovala fantáziu autorky snáď v každej vete, tu to nebude inak.
Kým pri prvej knihe nám toho z jej sveta veľa neodhalila, tu už sa čitateľ dočká všetkého možného. Od plesov, cez spoločenské večierky, prechádzky po meste, objavovanie hradu, skúmanie histórie až po poznávanie legiend. Každá maličkosť vám odhalí čosi viac o svete, ktorý Sarah vybudovala a ani tá najväčšia bizarnosť vám nepríde ako gýč či totálna hlúposť. Zožeriete všetko, čo vám autorka naservíruje, to vám garantujem.
Sarah je jedna z tých autorov, ktorých hlavu nikdy nepochopím. Nikdy neprídem na to, ako dokáže jeden človek vyprodukovať úplne nové mená, názvy, rovno celú mapu nového sveta. Avšak to nie je všetko. S novým svetom ide ruka v ruke aj jeho história, ktorú nie je len tak ľahké vymyslieť a nezamotať sa v nej. Veď človek sa zamotá aj v tej skutočnej, nie to ešte v akejsi vymyslenej. Autorka sa jednoducho predviedla v najlepšom svetle a podľa hodnotení zvyšných, dosiaľ vydaných kníh v sérii sa ešte len predvedie v svetle, o akom sníva každý spisovateľ.
Stránky v knihe som otáčala, akoby pálili - rýchlo ako Usain Bolt. Jednoducho som potrebovala vedieť, čo ma čaká na ďalšej strane, aj keď sa postavy len rozprávali o úplných banalitách. Úprimne mi bolo jedno či riešia záchranu sveta alebo len recept na perníky, hltala som všetko, akoby to bolo to posledné, čo kedy prečítam.
Celá kniha bola plná akcie, čomu nasvedčuje stred, pri ktorom by sa druhý diel v pohode mohol skončiť, pretože to bolo dokonalé zaklincovanie. Postavy urobili piruetku, poklonili sa a šlo sa na druhé dejstvo. To sa rovnako, ako to prvé začínalo pozvoľne, až sa z ničoho nič na mňa vyrútila akcia za akciou, tajomstvo za tajomstvom, klamstvo za klamstvom... Nestíhala som veci ani spracovávať a už sa dialo niečo iné.
Chcela by som autorke aj niečo vytknúť, ale fakt mi nič nenapadá. Môžem premýšľať ako chcem, môžem zapájať všetky mozgové bunky, ktoré mi po prvom semestri stihli odumrieť, môžem sa hodiť o zem, jednoducho na nič neprídem.
Preto sa presuniem k postavám. K hrdinom, ktorí si získali moje srdce, no aj k tým, ktorých srdce by som najradšej prebodla. Niečim ukrutne tupým. S ostňami. A jedom.
Celaena bola konečne tá hrdinka, o ktorej sa všade písalo a hovorilo. Bola drsná, krutá a divoká vrahyňa. Stále si však zachovala svoj dôvtip a ženské spôsoby. Páčilo sa mi, že bola taká dvojaká. Krutá a ženská zároveň. Hnusná a vtipná. Vrahyňa a romantická duša. Odvážna a sebecká. Chvíľami som premýšľala, či z nej autorka neurobila až príliš dokonalú postavu, lenže potom prišli chvíľky, ktoré odhalili chyby jej osobnosti, jej slabosti. Neskutočne sa mi páčilo, že sa síce vrhala bezhlavo do nebezpečia, stále však racionálne uvažovala, všetko si premyslela a potom konala... alebo teda počas toho.
Chaol ma prekvapil. Od toho utiahnutého a vzorného kapitána sa presunul k rozpoltenému mužovi, ktorý si veril, ktorý miloval, ktorý sa bál, ktorý cítil. Mám pocit, akoby sa z chlapca z prvého dielu stal muž v tom druhom.
To ako som ho milovala v Tróne zo skla sa nedá porovnať s tým, ako ho milujem po druhom diely. Čo je mimoriadne vtipné, pretože nám jeho výzor autorka príliš neopísala a moje platonické knižné lásky sa stále zakladajú na výzore. Či už to bol Jace, Lukáš alebo Adrian. Avška Chaol je iný. Chaol si ma získal jeho povahou, jeho vlastnosťami, jeho konaním a rečami. A tu, v Korune z temnoty, si ma namotal okolo prstu tak silno, až som sa nemohla ani len odstrihnúť nožnicami - nie žeby som to chcela.
Neviem, čo ma síce čaká v ďalších dieloch (v podstate, čo to viem), ale Chaola za nikoho len tak nevymením.
Na Doriana som mala za celú knihu dva názory. V prvej polovici sa správal oveľa vyspelejšie, čo sa mi mimoriadne páčilo, pretože mi konečne neliezol na nervy obťažovaním Celaeny ako v prvom diely. Avšak po prvej polovici sa z neho stal namyslený princ, ktorý bol opäť len nevyspelým chlapcom. Nie žeby som ho nenávidela, len jeho chovanie sa mi nepáčilo a niekedy mu proste fakt nezapínalo. Až som musela súhlasiť s názorom, kráľa, čo už je fakt čo povedať.
Zvyšné postavy boli tak úžasne premyslené a odlišné, až sa mi nechce veriť, že všetky napísala jedná osoba. Nehemia bola bojovná princezná, ktorá čo to tajila, kráľ bol stále odporný had a objavilo sa aj zopár nových postáv ako napríklad Roland, Archer a princov brat. Musím pochváliť Sarah aj za to, že čitateľom nepredstavuje naraz hŕby postáv, ktorých mená by sme si ani nezapamätali. Postupne odhaľuje nový charakter za novým charakterom, ktorý sa síce zdá byť nepodstatný, no každý musí v príbehu zastávať nejakú rolu.
Chcela by som napísať, ako veľmi sa mi páčili niektoré pasáže, avšak nemôžem, z čoho som zronená. Táto kniha bola pre mňa totiž niečo úplne iné než tá prvá, Obe boli rovnako skvelé, no kým v prvej som si značila samé hlášky a neustále sa smiala, druhá bola o niečo vážnejšia a namiesto vtipov som si značila celé scény. Nie pekné myšlienky, celé strany, z ktorých som nevedela spustiť oči, predýchavala som ich a dosť často sa mi len tak spustili slzy. Od šťastia či od smútku. Bolo im to očividne jedno, jednoducho začali tiecť.
Koniec bol premyslený, kúsok urýchlený, ale aj tak super. Som síce na seba nahnevaná, pretože som vedela, čo autorka odhalí (vďaka, Tumblr), no aj tak ma to prekvapilo. Prekvapilo ma veľa vecí, ktoré som nečakala. Fakt veľa. Preto vám radím len jednu vec - nič neočakávajte, nič si nemyslite, v nič nedúfajte. Nič sa totiž nestane, nesplní a neudeje. Všetko bude úplne inak, než si myslíte, to vám garantujem. Sarah vyťahovala esá z rukávov, akoby ich mala milión. Nie len és, ale aj tých rukávov. Som zvedavá, s akými tromfami ešte nabehne v ďalších dieloch.
Neviem ani slovami vyjadriť, ako veľmi sa mi táto séria páči. Dlho som niečo také nezažila, dlho som necítila toľko pocitov po prečítaní knihy. Poviem vám to jednoducho. Túto série si musíte prečítať. Skrátka musíte. Nie je to len séria pre tínedžerov, ale hodná aj pre statných robotníkov. Na svoje si príde každý. Mladý či starý. Chlapec či dievča. Kniha ma všetko. Akciu, romantiku, fantasy, strašidelnosť, mágiu... Nie raz som kakala bobky od strachu a obzerala sa po byte. Stačí si sériu len prečítať a budete rovnako závislí ako ja. Síce to nie je krásny pocit, no budeme aspoň trpieť spoločne.

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si aleže určite musíte kúpiť takže šup šup SEM.
           
Ďalej čítaj aj
Trón zo skla


4 komentáre:

  1. Krásna recenzia. Musím priznať, že sa celej tejto série bojím. Počujem a čítam iba slová chvály, no nenávidím milostné trojuholníky a romantiku vo fantasy. Myslím, že tento žáner by mal obsahovať skôr meče a krv ako lovestory.
    Preto si myslím, že budem sklamaná, keďže dosť očakávam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež nemám rada milostné trojuholníky, ale pri tejto knihe by som vydržala všeličo. A fakt je tu kopa krvi a mečov a bojov a smrti... hlavne v tomto diely sa to celé začína. Fakt ti garantujem, že sklamaná nebudeš. Ja som to tiež začala čítať ako jedna z posledných ľudí v blogosfére a vedela som, že sú z toho všetci hotoví, tak som sa bála, že to nenaplní moje očakávania, ale naplnilo. Dokonca aj preplnilo. :DD

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia! Och na túto knihu som už tak navnadená... Neviem sa dočkať kedy si ju už konečne prečítam :3.

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať