sobota 26. decembra 2015

Samantha Young - Hero

Originálny názov: Hero
Autor: Samantha Young
Dátum vydania: eng 3/2015
Vydavateľstvo: NAL
Počet strán: 416
Hodnotenie GR: 4,13

Fun  4/5
Love  4/5
Boyfriend  4,5/5
Tears  3,5/5

Anotácia: 
Pre Alexu Hollandovú bol jej otec hrdina - až kým sa nedozvedela, že ona a jej mama neboli jeho jediná rodina. Odvtedy sa Alexa snažila zlepšiť svoj život, nasmerovať ho tým správnym smerom, snažila sa dostať spod ťarchy tajomstiev a vybudovať si silnú osobnosť. Ale keď stretne muža, ktorý je zničený chybami jej otca rovnako ako ona, vie, že mu musí pomôcť.
Caine Carraway nechce mať nič s Alexou a jej snahou o vykúpenie, ale nie je to také ľahké len tak ju odstrčiť. Caine odhodlaný donútiť ju neznášať ho ju nakoniec privedie na pokraj trpezlivosti a čaká, kedy Alexa odíde. Ale jeho skutky ich len zblížia a aj napriek všetkému sa medzi nimi strhne vášnivá aféra.
Len Caine však vie, že nikdy nebude ten rytier v bielej zbroji, na ktorého Alexa čaká, a po ktorom túži. Keď sa však ocitnú na pokraji nebezpečenstva, Caine zisťuje, že urobí hocičo pre to, aby ich oboch uchránil pred ďalšou bolesťou. 

Môj názor:
Odkedy táto kniha vyšla, tak som sledovala, ako ju ľudia zbožňovali a dávali jej dobré hodnotenia. Lákalo ma si ju prečítať, no akosi som na ňu zabudla. Až keď som sa pred pár dňami prehrabovala mojim to-read zoznamom som ju objavila a hneď sa aj rozhodla, že si ju musím už naozaj prečítať. A tak sa aj stalo.

"You cannot kill your boss on the first day, you cannot kill your boss on the first day, you cannot kill your boss period..."

Čakala som opäť dej plný klišé, no prekvapujúco som dostala originálny príbeh, ktorý mi nepripomínal takmer nič. Alexa je skvelá asistentka jedného z najznámejších módnych fotografov, a práve vďaka práci stretáva bohatého Cainea Carrawaya. Ich prvé stretnutie sa neskončí najlepšie, no nie je to ani poslednýkrát, čo sa videli. Alexa sa totiž stane jeho osobnou asistentkou a práve tam to všetko začne.
Som asi jediná osoba, ktorá od tejto autorky ešte nič nečítala, keďže jej séria Dublin Street je populárna snáď všade. Preto som nevedela, čo mám očakávať a či má Samanthino písanie vôbec zaujme. No poviem vám, že ma to zaujalo. Fakt veľmi. Autorka totiž píše neskutočne vtipne, múdro a tak pútavo, až ma držala pri knihe do piatej rána. Nevedela som sa od príbehu odtrhnúť. Je pravda, že sa v knihe v podstate prvú polovicu absolútne nič nedialo, no ja som jednoducho nedokázala prestať. Hltala som slovo za slovo, vetu za vetou, stranu za stranou.
Už dlho som si neznačila toľko myšlienok a vtipov v nejakej NA knihe ako v tejto. Raz ma od smiechu dokonca rozplakala. Úplne som sa do Samanthy zamilovala, nie však len kvôli nápadu, originalite, vtipom a myšlienkam, ale aj kvôli tomu, aké hlboké a zaujímavé postavy dokázala vytvoriť.

"You have to at least allow me to pretense of being a gentleman."
"I hope you are not going to pretend the entire trip."
"And why not?"
"Well, I've built up resistance to your ungentlemanliness. My immune systmen can't handle politeness from you. I might go into shock and die."

Väčšinou neskáčem na postavy takto rýchlo, no nedá mi to, pretože som od prvej strany premýšľala len nad tým, akých skvelých hrdinov autorka vytvorila.
Lexie bola ako vystrihnutá z mojej mysle. Mala presne všetko to, čo by som od hlavnej hrdinky očakávala a chcela. Bola sebavedomá, vedela, ako vyzerá a zbytočne sa nezhadzovala. Verila si. Bola šikovná, pracovitá a nesťažovala sa na všetko. Aj keď jej Caine dával zabrať, proste mu nezrobila tú radosť tým, že by nadávala a nič nerobila. Bola vtipná, ironická, svojská a stála si za tým, čo chcela. Nevzdávala sa len tak. Vždy utrúsila nejakú inteligentnú poznámku a ak ju niekto nahneval, nemlčala a nenechala na seba kričať. Jednoducho sa zaprela a vrátila to dotyčnému. Vždy danú osobu konfrontovala a nechala si všetko vysvetliť. Neutekala a neskrývala sa. Za toto som bola neskutočne vďačná, pretože práve to, ako si nikto nenechá nič vysvetliť mi v poslednej dobe lezie neskutočne na nervy.
Neskutočne sa mi páčila jej povaha a každý jej čin. Zaľúbila som sa do nej a hneď ju aj zaradila k mojim knižným najlepším kamarátkam. Nie len pre to, lebo mala konečne menštruáciu, čo hrdinky takmer nikdy nemajú, ale aj preto, pretože jej obľúbený film ja Gone with the wind. Mať takú kamarátku, tak sa jej držím akoby bola salámová pizza. Nikdy by som ju nepustila.

"You didn't tell me what your favourite movie was.""That's easy. Gone With the Wind. Altought I could slap Scarlett silly for most of the movie. I mean, who would ever choose Ashley over Rhett?"

Caine bol rovnako originálny na to, že bol len ďalší CEO akejsi firmy. Možno by sa niekomu zdal byť stále rovnaký, ja som ho videla úplne inak. Videla som ho inak kvôli úvodu knihy, kedy odhalil svoju skutočnú povahu. Bol milý a uvoľnený. Flirtoval a správal sa, ako každý muž. Až potom pred seba postavil tú mentálnu stenu, ktorá bola taká viditeľná, až nebola len mentálna. Strašne ma bavilo pozorovať, ako sa snaží byť hnusný, drzý a krutý. Išlo mu to, no ja som v ňom stále videla tú milú osobu, ktorou podľa mňa aj skutočne bol. Milý a zároveň veľmi smutný muž. Mal svoje tajomstvá, ako aj každý chlap v každej knihe, avšak nebol ako ostatní, ktorí si neužívali život, ktorí nikomu nič nepovedali, ktorí boli uzavretí a krutí voči ostatným. Bol jednoducho nešťastný a tajomstvo preto aj schovával. Nechcel nikomu ublížiť.
Zaľúbila som sa do neho kvôli jeho osobnosti. Mohol urobiť aj neviem akú hlúposť, bola som síce nahnevaná, no nie dlho. Stále som mala pocit, že to všetko navonok len predstiera, že to v skutočnosti nie je on.
A gigantické plus mu dávam za jeho normálnosť a drobnosti, ktoré som sa o ňom dozvedela. To, že nenosí stále oblek, ale oblečie si aj Def Leppard tričko. To, že vie pracovať aj manuálne. To, že počúva starý rock a miluje Led Zeppelin.

"What is your problem?"
"My problem? MY problem?"
"Well, mine isn't that I have a hearing problem," I huffed. "No need to repeat yourself."

Vzťah Lexie a Caina bol všelijaký, rovnako sa všelijako uberala aj kniha. Kým prvá polovica sa zdala byť taká sladká a romantická s love-hate vzťahom hlavných hrdinov, druhá polka bola oveľa vážnejšia, smutnejšia, dramatickejšia... Dlho som takto neprežívala obyčajnú romantickú new adultku. Dlho som tak nesúcítila s postavami. Dlho som si takto neužívala takúto knihu.
Hero bola nádherne originálna kniha s neskutočne dokonalými pasážami, ktoré som videla pred očami ako film. Samantha ich dokázala tak úžasne opísať, ako som dlho nevidela. Doplnila svoju knihu o originálne prvky, s ktorými sa často nestretnete. Vďaka tomu som tam nenašla ani jedno klišé. Pri čítaní NA kníh si stále vybavím kopu ďalších, kde sa odohralo niečo podobné, tu však nič. Nedokázala som si vybaviť nič podobné.
Ak sa pokúsim vám povedať aj nejaký zápor knihy, je to fakt len pokus, pretože mi takmer nič nenapadá. Akurát to, že pre mňa vždy nie je to tajomstvo, ktoré hrdinov oddeľuje dostatočne silné na to, aby ich fakt oddeľovalo. Ani tu som nemala ten pocit, no dokázala som cez to prehrýzť, pretože to bola dokonalá kniha.
Kniha, ktorú vám fakt odporúčam, ak už máte dosť otrepaných romantických či erotických príbehov. Tento otrepaný určite nie, akurát vám ukáže, že to ešte nemusíte s NA knihami vzdávať, lebo stále sa nájde takýto skvost. Veľa vecí nebudete očakávať, zamilujete si oboch hrdinov a dokonca si možno aj poplačete, tak ako ja. A! Konečne sa dej neodohráva v New Yorku, ale v Bostone. Fakt vám toto dielo odporúčam a radím slovenským vydavateľstvám, aby ho vydali.

2 komentáre:

  1. Zbožňujem Samanthu a jej štýl písania :3 Dublin Street patrí medzi moje obľúbené knihy, avšak už asi mesiac sa nútim začať čítať Hero vždy mi do toho niečo príde, ale tak dúfam, že sa mi ju čoskoro podarí prečítať :) Pretože som vážne zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No on teraz, po prečítaní aj Dublin street ich porovnám, tak Hero bolo oveľa lepšie a určite sa to oplatí prečítať, takže šup šup!! :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať