nedeľa 31. januára 2016

Karina Halle - Love, in English

Originálny názov: Love, in English
Autor: Karina Halle
Séria: Love, in English
Diel v sérii: prvý
Dátum vydania: eng 4/2014
Vydavateľstvo: Metal Blonde Books
Počet strán: 439
Hodnotenie GR: 4,08

Fun  3/5
Love  4/5
Boyfriend  4/5
Tears  2/5

Anotácia: 
On má tridsaťosem. Ja dvadsaťtri.
On rozpráva po Španielsky. Ja po Anglicky.
On žije v Španielsku. Ja v Kanade.
On nosí tisíc-dolárové obleky. Ja som pokrytá tetovaniami.
On je ženatý a má päťročnú dcéru.
Ja som slobodná a nedokážem sa nikomu ani ničomu zaviazať.
Až doteraz. Pretože výrok, že si nemôžeš vybrať do koho sa zamiluješ je sku**ená pravda. 

Môj názor:
Neviem či ma na knihe zaujalo viac to, že je hrdinka potetovaná, to, že je on ženatý alebo to, že sa príbeh odohráva v Španielsku. Stačilo mi prečítať si anotáciu a hneď som vedela, že túto knihu si proste musím prečítať, pretože má všetko, čo milujem.

"Why Pegasus?"
"Because I want to fly free. And there´s no place higher than the stars."

Príbeh sa teda odohráva v Španielsku, neďaleko Madridu, kde mladá americká študentka trávi leto vyučovaním angličtiny. Neučí však deti, ale dospelých ľudí, ktorí sa potrebujú zlepšiť v komunikačnej angličtine. Práve tam Vera spoznáva ženatého podnikateľa, s ktorým si za žiadnych okolností nesmie začať. Veď je ženatý. Lenže láske neporučíš.
Autorku som doteraz nepoznala, takže som bola naozaj zvedavá, ako sa mi kniha bude páčiť. Nemôžem povedať, že nerada začínam čítať knihy od neznámych autorov alebo, že sa ich bojím, no vyvolávajú vo mne rešpekt a takú krutú nevedomosť, keďže nemám poňatia, čo môžem čakať. Neviem či autorka píše obyčajnú romantiku so šťastným koncom, alebo sa nebojí príbeh obohatiť niečím smutným a frustrujúcim. Nevedela som, čo očakávať a vďaka tomu som bola na ihlách celú knihu.
Dúfala som však, že to nebude len nejaký lacný pokus o knihu zameraný len na dopodrobna opísané erotické pasáže a to je všetko. Práve naopak. Celý čas som v hlave chválila, že hoc Karina niektoré erotické pasáže popísala, nemala potrebu vykresľovať každú jednu scéna na každej jednej strane na celú kapitolu. Vedela, kedy už stačilo.
Autorka sa ukázala v krásnom žiarivom svetle. Vymyslela pekný príbeh, ktorý zaujal a chytil ma za srdce. Premýšľala som nad tým, ako by som sa zachovala ja, ako je tam krásne a či by som sa ja na takéto dobrodružstvo odhodlala.
Nemôžem však povedať, že píše nejako akčne a jedinečne, vďaka čomu by som hneď vedela, že je to ona, no zaujala ma, vtiahla ma do deja a rovno aj do Španielska. Karina ma donútila čítať do rána a neprestať. Donútila ma pridávať záložky jednu za druhou. Naozaj píše pekne a jej myšlienky ma neraz dostali. Je to až vtipné, pretože som si celú knihu hovorila, ako bežne je to napísané, no zároveň sa mi páčila kopa myšlienok a Karina ma svojimi slovami dokázala očarovať, aby som čítala bez prestávky
Zamilovala som si svet, ktorý vytvorila. Postavy, ich vzťahy, ich túžby, ich všetko. Miesta a ich opisy, ktoré vás tam rovno presunú. Ako nejaký portál. Jednoducho sa mi neskutočne páčilo, ako Karina dokázala popísať krajinu naokolo, až som musela neustále premýšľať či tam skutočne bola. Hľadala som si dané miesta na google a ochkala nad tým, prečo trčím v tejto zasneženej krajine a nie som niekde tam, v Madride.
Postavy som si zamilovala, no musím sa tiež priznať, že mám obdobie emocionálnej pasivity, takže ma nechytili tak, ako by mali a ako by si zaslúžili. Neboli totiž zlé. Nerobili totálne hlúposti a ani ich nerozprávali. Fakt celkom premýšľali.
Vera začala ako nádejná hlavná postava. Silná, vtipná, ženská, ironická, dospelá... jednoducho bola naozaj zaujímavá a zdala sa byť dosť bad-ass. Nebola úplne drzá, vedela, čo sa patrí, ale zároveň sa ubránila, keď bolo treba. Je tiež pravda, že väčšinou, keď do nej zapárala istá postava, tak bola ticho a chcela som za to na ňu nakričať, no brala som to tak, že sa nepoznajú a nebudú kaziť vzťahy, keď spolu musia stráviť mesiac v jednom hoteli.
Hrdinka sa za celú knihu dosť zmenila. Od prvej strany do poslednej sa z nej stala úplne iná osoba, no neviem či za to môže autorkin talent, alebo to bola len náhoda, či chyba. Vera dospela a už nežila len od chlapa ku
chlapovi, od alkoholu ku alkoholu. Zmenila sa. Nebola to úplne dokonalá postava, pretože fakt ma zopárkrát naštvala, no bola som rada za to, čo urobila na konci, pretože ja by som zrobila to isté, aj keď na rozdiel od nej, by som to aspoň vysvetlila lepšie.
Páčilo sa mi, že nebola bezchybná a vysnívaná postava, ale mala svoje muchy. Mala tetovania, piecingy, fajčila, pila, užívala si s chlapmi. Niekedy niekomu ublížila, veď takí sú ľudia, niekedy pochybila.
Mateo ma zaujal aj nezaujal. Zaujal ma tým, akú silnú chémiu mal s Verou, nepripadal mi byť zlý ani neslušný či príliš zamilovaný, len mi akosi nesadol. Bol taký dosť reálny, ani nie príliš drzý, nie prehnane vtipný a so žiadnou temnou minulosťou, avšak ani nie dokonalý bezchybný krasoň. Nevadil mi, a možno som ho mala aj rada, ale viac ma neoslovil. Nechcela som si ho pridať na žiaden zoznam knižných priateľov ani som nad ním neslintala.
Fakt ma pri ňom držal hlavne jeho vzťah s Verou, ktorý bol taký nabitý až iskril von z knihy a oslepoval ma. To, čo bolo medzi nimi v prvej polovici knihy bolo až hmatateľné. Cítili ste to aj videli. Vďaka tomu to autorka urobila čitateľom ľahšie, aby možno neodsudzovali hrdinov za to, čo spravili. Je až vtipné, akí rozdielni boli hlavní hrdinovia a aj napriek tomu si k sebe našli cestu. Ženatý 38 ročný podnikateľ a 23 ročná potetovaná študentka.

"Vera, you make me want to reach for the stars."

A potom je tu tá vec s tým, že je Mateo ženatý a o viac ako desať rokov starší. (Čiže zakázaná láska ako vyšitá.) Nebudem vás tu spojlerovať, nebojte sa, chcem len poznamenať, ako veľmi mi druhá polovica knihy otvorila oči. Až teraz som si úplne uvedomila, ako majú otcovia radi svoje deti a ako za ne bojujú. Ako by kvôli nim urobili hocičo. Skrátka ako každý rodič. Donútilo ma to len myslieť na môjho otca, ktorý má od Matea ďaleko. Nečakala som, že mi práve takáto kniha otvorí oči a vďaka nej sa aj niečo vo mne pohne. Fakt ma to prekvapilo, to ako som sa s celým príbehom dokázala vžiť, aj keď sa mi to stáva veľmi málo krát.
Trápila som sa s touto recenziou, aj keď sa mi toto dielo páčilo. Bolo to akoby ho tvorili dve knihy. Prvá krásna letná láska, druhá plná reality. Kniha vás vyprovokuje myslieť na leto a túžiť cestovať, no zároveň vám to otvorí oči a pomôže vám stotožniť sa s tým. Úprimne vám Love, in English odporúčam či už máte radi obyčajné romantické romány alebo nie. Zapáči sa vám to. Už len kvôli Španielsku, ktoré vás donúti plakať nad tým, že trčíte na Slovensku a necestujete okolo sveta. Takto sa tam aspoň na chvíľu presuniete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať