nedeľa 24. apríla 2016

RC: Patrick Ness - Sedem minút po polnoci

Originálny názov: A Monsters Calls
Autor: Patrick Ness, Siobhan Dowd, ilustrácie Jim Kay
Dátum vydania: sk 11/2015, eng 9/2011
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 216
Hodnotenie GR: 4,29

Fun  0/5
Love  4/5
Boyfriend  -/5
Tears  3/5

Anotácia: 
Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri príbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu. 

Môj názor:
Patricka Nessa ospevuje snáď každý, preto mi bolo jasné, že si od neho čosi musím prečítať. Slovart mi od neho poslal rovno dve knihy, no ja som musela začať práve s touto, ktorú som si túžila prečítať už od kedy vyšla. Malo to neskutočné hodnotenia a páčili sa mi ilustrácie, tak som sa do toho pustila.

"Vlastný život nepíše slovami, ale činmi. Nie je dôležité, čo si myslíš. Záleží iba na tom, ako konáš."

Hlavný hrdina, Conor, má zlé sny a smutný život. Mama mu umiera, všetci v škole ho považujú za neviditeľného a nikto ho nikdy nepokarhá. Až kým sa nezjaví tajomný netvor, ktorý ho vidí. Ktorý s ním rozpráva. Ktorý ho začne navštevovať.

Keď som sa do knihy púšťala, nevedela som, do čoho idem, keďže som si anotáciu neprečítala. Nemyslela som si, že to je taký pochmúrny príbeh, až kým som neprečítala kopy hodnotení na GoodReads. Vtedy som pochopila, do čoho som sa to vlastne zamotala.
Úprimne, trvalo mi niekoľko dní, kým som sa dokopala k tejto recenzii, pretože akosi neviem, čo o knihe povedať. Mám z nej zmiešané pocity a myslím si, že si to potrebujem prečítať ešte niekoľkokrát alebo len jednoducho niekedy inokedy. Niekedy, keď sa budem venovať len tomuto dielu a ničomu inému.
Nehovorím, že sa mi to nepáčilo, pretože to nie je pravda, no očakávala som niečo viac. Po takých skvelých hodnoteniach som si myslela, že budem polovicu knihy plakať. Že to prečítam za deň a nebudem chápať, čo som to prečítala. Fakt som čakala niečo neskutočné. Niečo, čo by mi zmenilo život. Ale nestalo sa tak.
Čítalo sa to ľahko a rýchlo. Patrick Ness píše naozaj krásne, to mu musím nechať. Dostali ma pekné myšlienky, ale zároveň aj jeho fantázia, keď niečo také dokázal vymyslieť. Príbeh bol naozaj jedinečný. Či už to bolo Netvorom, snami, príbehmi, ktoré netvor rozprával alebo niečím iným, jednoducho mi toto dielo pripadalo byť neskutočne výnimočné a originálne. Tým, že má kniha aj ilustrácie, tak som ňou len preletela. Absolútne vôbec som sa nenudila a celkovo sa mi to páčilo.
Avšak tam pre mňa nebol ten vau faktor, ktorý by ma udržal pri knihe akoby som bola s ňou zrastená. Nejako ma toto dielo nedostalo ani emocionálne, čo mi je veľmi ľúto, lebo príležitostí tam bolo. Mnou však nič nezatriaslo. Nič ma neohromilo. Nič ma neprekvapilo.
Fakt neviem, čo mám viac napísať, pretože jednoducho neviem, čo si myslieť. Som sklamaná, nie však z knihy, ale zo mňa. Že to na mňa nezapôsobilo. Že mám srdce z kameňa, očividne.

"V každom príbehu nie je kladná postava. A nie vždy je v ňom záporná. Väčšina ľudí sa nachádza kdesi uprostred."

Musím vyzdvihnúť postavy, ktoré boli neskutočne reálne. Verila som každej jednej. Verila som, že trpia, verila som, že sú smutné, verila som, že ich životy nie sú prechádzka ružovou záhradou. Uverila som im úplne všetko.
Je vtipné, aká je celá kniha zvláštna a zároveň obyčajná. Mladý chlapec trpí nočnými morami, bojí sa o mamu a chodí do školy. Niečo úplne bežné. Na druhú stranu sa však rozpráva s Netvorom. Netvorom, ktorý je v skutočnosti sen... alebo nie?
Toto sa mi na tom celom páčilo asi najviac. Tá neistota. Neviete, čo je skutočné a čo nie. Neviete, ako kniha skončí a nemôžete ani hádať. Na začiatku som si ešte hovorila, že to neskončí dobre, no ako príbeh postupoval, začala som mať úplne bizarné myšlienky a premýšľala som len, čo je realita, a čo keď toto tak v skutočnosti nie je.
Neviem vám viac o knihe povedať. Viem vám len zopakovať, že Patrick Ness píše geniálne. Že príbeh je jedinečný. Že postavy sú jedne z najreálnejších s akými som sa stretla. Že ilustrácie sú dokonalé. Že sa to oplatí prečítať.
Knihu vám odporúčam a vôbec nezáleží na tom, aké ste pohlavie či koľko máte rokov. Jednoducho je to niečo, čo si môže prečítať hocikto. Babka, dedko, mama, otec, mačka, pes. A ak som vás nepresvedčila ja, tie nádherné ilustrácie museli.
Za poskytnutie knihy veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu SLOVART.
Ak si ju chcete kúpiť, čo by ste mali, kliknite TU.

A aby som vás ešte presvedčila, nech sa páči ukážka z audiobooku a trailer.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať