sobota 23. septembra 2017

10 populárnych kníh, ktoré som nečítala a ani neplánujem

Neviem ani akú knihu som videla, keď mi napadol tento článok. Pôvodne som plánovala spísať len nejaké populárne knihy, ktoré som ešte nečítala a vy by ste ma za ne ukameňovali, ale po dlhočíznom vyberaní kníh som prišla na to, že je ich až príliš veľa a mnoho aj takých, ktoré sa mi čítať ani nechce.
Pôjde teda o samostatné knihy alebo celé série, článok o tom, ktoré série mám začaté a neplánujem ich dočítať bude inokedy.
Táto kniha od autorky Victorii Aveyard je jedná z tých, ktoré boli všade. Každý hovoril, že je to ďalšia skvelá fantasy, ktorú si treba prečítať, no po desiatkach recenzií o tom, ako je táto kniha a vlastne celá séria plná klišé sa mi do toho už ani nechce púšťať. Okrem toho som videla mnoho názorov, že druhý diel bol na prd, a tak na to už nemám chuť. 

Séria od Georga R.R. Martina, ktorá sa stala predlohou úspešného seriálu Hra o tróny je u mňa ako na kolotoči. Raz na ňu chuť mám a potom zase nemám. Už som ju raz dokonca aj začala čítať, ale vzdala som to po prológu a prvej kapitole, skrátka to neviem čítať, keď už viem, čo sa stane. Áno, ja viem, že sa od niektorej série knihy riadne líšia, ale aj tak. Základná myšlienka ostáva a mne sa jednoducho nechce, hlavne keď tie knihy majú tak milión strán. Keď som dopozerala siedmu sériu, tak som chvíľu naozaj myslela, že už začnem čítať aj knihy, ale nestalo sa tak a som si istá, že ich tak skoro neprečítam... ak teda vôbec.

Piatu vlnu od Ricka Yanceyho som sa chystala prečítať už dávno. Fakt som sa na ňu tešila, keďže to bola prvá kniha, ktorú som kedy vyhrala a vtedy som ešte asi ani nespolupracovala so Slovartom, takže som veľa kníh nemala. Akosi som sa k tomu nedostala. Tak som si povedala, že si to fakt už prečítam, keď už vychádza ten film, ale film vyšiel, ja som si ho pozrela a o knihu som stratila záujem. Ak mám byť úprimná, film taký zlý nebol a trochu ma aj nalákal si knihu prečítať, ale keď sa nad tým tak zamyslím tak viem, že sa to nestane.

Neradím to k pokračovaniu série, takže som to tu pichla. Videla som toľko zlých a toľko dobrých recenzií, že skrátka neviem, ako sa cítim, keď ide o túto knihu. Na jednu stranu ako fanúšik HP by som si to teda naozaj mala prečítať, ale na druhú stranu, mne sa strašne rýchlo a ľahko menia názory, tak sa naozaj bojím, že sa mi to nebude páčiť a trochu mi v očiach klesne aj celá séria HP. Keď to vyšlo, kúpila som si to presne v ten deň hneď ráno, dokonca som prečítala prvých dvadsať strán a odvtedy som sa ďalej nepohla a zatiaľ mám taký silný pocit, že sa k tomu nevrátim.

Táto kniha od autorky Jennifer Niven je jedna z tých, ktorú každý všade ospevoval, no ja som sa k nej akosi nedostala. Podarilo sa mi prečítať až jej druhé dielo s názvom Vesmír na pleciach, no po jeho prečítaní som sa rozhodla, že si od autorky asi nechcem už nič prečítať. Nehovorím, že to bolo také zlé, je pravda, že som tomu dala nejaké dve hviezdičky a nebavilo ma to, no Jennifer nie je zlá. Problém je len v tom, že sa mi k nej nechce vracať, pretože mám už plné zuby tých kníh pre tínedžrov plných všetkého zlého, čo sa hrdinom len môže prihodiť.

Možno viete možno nie, no toto dielo z pera Rainbow Rowell vzniklo z úryvkov, ktoré sa pôvodne nachádzali v knihe Fangirl. Vo Fangirl totiž hlavná hrdinka píše FanFiction na Harryho Pottera (snáď sa nemýlim) a autorka nám láskavo poskytla úryvky pomedzi skutočný príbeh. Tie úryvky som vôbec nečítala, pretože ma nebavili a to je aj dôvod, prečo sa mi do tejto knihy vôbec nechce púšťať. Veľa ľudí síce povedalo, že taktiež tie úryvky nečítali a predsa sa do Nedaj sa! vrhli a dokonca sa im to nesmierne páčilo, no mňa to vôbec neláka.

Toto dielo od Pauly Hawkins je ďalšou obeťou toho, že som videla film a knihu sa mi už nechce čítať. Hlavne pri thrilleroch je podstatné nevidieť film skôr ako knihu, ak ju mienite čítať. Celé vysvetlenie ja základ a ten základ som po filme vedela, tak som zhodnotila, že sa mi knihu neoplatí čítať, aj keď film bol zaujímavý.

Podobne ako Dievča vo vlaku, aj túto knihu od Gillian Flynn som nečítala hlavne preto, že som bola vďaka filmu vyspojlerovaná. Film som ani nevidela celý, len koniec, ale zápletku a vlastne všetko podstatné som vedela ešte predtým, pretože raz keď vyjde film, nič sa neudrží utajené. Takže sa mi fakt neoplatí čítať túto knihu, keď viem, čo sa stane.

Prvý diel s názvom Polnočná dáma z pera autorky Cassandry Clare som si nechala ujsť pre množstvo dôvodov. Jedným z hlavných je to, že ma podobné fantasy už nebavia a viac sa orientujem na High Fantasy. Okrem toho som vyrástla už aj z Tieňolovcov, ktorých Cassandra dojí, ako sa len dá. Prepáčte, ja chápem, že možno len má toho veľa, čo povedať a môže svoj svet, ktorý vytvorila už tak dávno ďalej rozširovať, no fakt sa mi nepáči, že to robí. Myslím si, že niekde tam je hranica, kedy sa ma autor sústrediť konečne na niečo nové. Veď plánuje ešte minimálne ďalšiu sériu a okrem troch hlavných existuje ešte Tieňolovecká akadémia či Magnus Bane. Ďalším, ale už menej podstatným dôvodom sú veci, ktoré som si o autorke raz dávno prečítala. Bolo to ešte pred vydaním Mesta nebeského ohňa v angličtine a boli to veci o tom, ako sa CC správa k svojim fanúšikom či kopíruje veci od iných autorov/seriálov/filmov. Po rokoch ma to už tak netrápi, skôr pociťujem takú apatiu voči autorke a preto sa mi vôbec nechce čítať jej knihy.

Túto knihu od Becky Albertalli ospevovalo toľko ľudí nie len na YT, ale aj na GR a skrátka úplne všade. A mňa vôbec nikdy nelákala. Neviem čím to je a fakt nemám nič proti gayom, keďže sa to môže zdať podľa toho, že sa mi nechce čítať ani Nedaj sa!, len ma proste nezaujala. A potom istý niekto knihu riadne zhodil, a tak som si povedala, že si ju fakt asi nikdy neprečítam.

A čo vy? Ktoré populárne knihy ste nečítali a ani to nemienite zmeniť?


12 komentárov:

  1. Cassandra neplanuje jednu seriu ale rovno tusim 3 vramci shadowhunters, a sice polnocnu damu a lord of shadows som citala, aj trojku si precitam ale potom uz do dalsej serii sa asi nepustim. Totizto uz lord of shadows bola slabota. 700 stran telenovely a akcia v poslednej kapitole.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. och no rovno tri. myslíš, že si niekedy povie - hmm asi už je toho dosť - ? :D hej som videla tvoje statusy na GR ze nic moc :D teraz dost autorov take telenovely pise :D

      Odstrániť
  2. Cervena kralovna je hroza. Prvy diel bol este horsi ako druhy 🙄 Piata vlna som videla film a dakujem neprosim. Prekliate dieta u mna nehrozi.
    Nedaj sa! je vsak podla mna uplne skvela kniha a jedna z TOP 5 tohto roka. Mna bavila velmi a casom si ju chcem znova precitat v anglictine 👍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vravím, Nedaj sa! každý hovorí, že bolo dokonalé, ale mňa to akosi neláka :D možno, ale fakt len MOŽNO si to raz prečítam :)

      Odstrániť
  3. Nedaj sa bola skvelá kniha! a vôbec sa ti nečudujem že po vesmír na pleciach nechceš čítať všetky skvelé miesta.. ale pravdou je že vsm boli tak miliónkrát lepšie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej viem,že sú Miesta lepšie, ale fakt nemám už náladu čítať tie YA kniha o tom, ako majú všetci hrdinovia najhorší život na svete :D

      Odstrániť
  4. HP 8 nepovažujem za pokračovanie. len taký malý doplnok k "dojeniu" série. musela som si to prečítať samozrejme 8D bolo to fajnové. ale nesúhlasím s vývojom postáv a ich detí. proste.. nie 8D

    c. clare som mala rada. prečítala som 4 diely tieňolovcov a 3dielne pekelné stroje (tie sa mi páčili viac) ale mám Clary už trošku plné zuby 8D a videla som aj 1. sériu seriálu a bola to vtipná blbosť 8D takže tiež už nejak neinklinujem k autorkiným knihám. dočítať chcem akurát tieňolovcov, lebo stále neviem kto na konci umrie 8D ale anglické obálky sú brutus. bratranec mi doniesol všetky časti z londýna, proste krásne 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým "dojením" série úplne súhlasím. Teraz už všetko možné vydajú, lebo môžu a zarobia.

      Hej seriál bola riadna hovadina :D a oni pokračujú ďalej už s 3. sériou :D ja som asi ani nedopozerala prvú
      Hej no teda tie nové obálky sú skvelé, už len kvôli tomu by som si série kúpila :D

      Odstrániť
  5. Nástroje smrteľníkov neboli bohviečo, Tajomnú temnotu som ihneď vrátila do knižnice. Máš pravdu, pani Clareová už zrejme nemá čo napísať. Musím však povedať, že jej sériu Pekelné stroje som prečítala a bola som spokojná. Je to pekné, milé, dojímavé a tisíckrát lepšie ako jej ostatné série. Čo sa týka známych a ospevovaných kníh, ktoré som nečítala..prichádzam s dlhým rebríčkom.:

    (nechcem uraziť či hatovať)

    1. Selekcia (Kiera Cassová) - ako vždy si najprv prečítam recenzie a až potom sa presvedčím, či si knihu (v tomto prípade sériu) kúpim. Dočítala som sa, že táto knižka je priveľmi nudná a "dievčenská". Neviem o čo presne ide, no vraj sa nejaká dievčička menom America stala vyvolenou či čo, s nejakými ostatnými dámami bojuje o srdce princa neviem-akého. Opis série ma po prvom prečítaní nezaujal, takže som sa do série ani nepúšťala.

    2. Zárezy smrti (Veronica Roth) - viem, že táto kniha má dobré recenzie, viem, že autorka píše úžasne, viem, že táto kniha si ani nezaslúži kritiku. Od autorky som prečítala celú Divergenciu, ktorá ma popravde až tak nezaujala. Presne kvôli môjmu zápornému hodnoteniu Divergencie sa túto knihu nechystám čítať.

    3. Fantastické zvery a ich výskyt (J.K.Rowlingová) - ako inak, Harry Potter má na mojej poličke zaslúžené miesto. Bola to dokonalá séria, no keď som čítala Prekliate dieťa (stratené peniaze), som si pomyslela: Horšiu knihu (scenár) som nečítala. Presne kvôli tomuto som sa nepúšťala do Fantastických zverov, pretože boli opäť napísané podľa scenára. Autorka je (podľa mňa) ten istý prípad ako Cassie Clareová - raz napíše sériu na tému "čarodejníci" a potom sa jej nevie zbaviť, píše o nej ďalšiu knihu, ďalšiu a ešte ďalšiu (už nudnú) prózu, ktorá väčšinu ľudí nezaujme. Harry Potter bol parádny, no všetky knihy točiace sa okolo neho sú o ničom.

    4. Červená kráľovná (Victoria Aveyard) - ani sa nevyjadrujem...

    5. Hry o tróny / Game of thrones (George R.R. Martin) - túto sériu som nečítala nie kvôli recenziám - tie boli celkom fajn - no, proste ma to nejako neláka. Možno si to niekedy prečítam, no dosť o tom pochybujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Selekcia je pre vela ludi taka guilty pleasure. lebo vsetci vieme, ze nestoji za to, aby bola popularna, ale predsa je lebo je citatelna :DD ma kooopu chyb a hrdinka je hlupa atd atd atd, ale je to tak napisane, ze clovek zmákne celu seriu za tyzden :D

      Ja tiez nehodlam citat fantasticke zvery ale ten scenar, inak normalne tu malicku chuducku knizocku si precitam este :) toto ze ona povedala, ze harry bude mat len sedem knih a koniec a aj to tak bolo, kym teraz nevyslo prekliate dieta a nezacal sa planovat film fantasticke zvery a zrazu velky boom okolo pottera opät a zase sa vsade predava a vytahuju z neho peniaze ako z chlpatej deky :(

      Napodobne co sa tyka hrou o trony. mozno MOZNO si to raz precitam, ale je to dlhe a pozeram serial, takze sa mi seriu nechce citat :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať