streda 19. septembra 2018

10 klasík, ktoré si chcem prečítať

Názov tohto článku by mohol byť aj "10 klasík, ktoré si fakt chcem prečítať, ale určite sa k ním nikdy nedostanem, lebo nečítam klasiky". Pretože ak ma sledujete už nejaký ten piatok, tak viete, že fakt nečítam klasiky, a jedinú ktorú som zvládla bola Pýcha a predsudok, aj to len preto, lebo milujem film. Raz dávno som začala Kto chytá v žite, ale došla som len po prvé kapitoly. V Jane Eyre som došla do polovice! A ešte som skúšala aj Na západe nič nové, čo som po pár stranách odložila a rozhodla sa pozrieť si radšej film. Skrátka sa neviem prinútiť prečítať také pomalé knihy, pri ktorých treba rozmýšľať alebo sa tam nič nedeje. Nie je to pre mňa. Presne preto si radšej pozriem filmové adaptácie, lebo väčšinou sú na tie klasiky spravené už viaceré a niektoré sú fakt super. 
Inak, čo by ste klasifikovali ako klasiku? Ja tu zahrňujem hocijaké žánre, veľmi populárne knihy, o ktorých sa učíme, respektíve vyšli v 20. storočí alebo skôr. Tiež by ma zaujímalo či beriete za spojler aj to, keď niekto otvorene rozpráva napríklad práve o takej Pýche a predsudku, čo je tak dvestoročná kniha, ktorej príbeh je podľa mňa už dosť známy. Chápete, kedy je podľa vás akceptovateľné otvorene sa zhovárať o knihe? Napríklad keď niekto uvedie ako príklad na niečo práve nejakú klasiku a je to spojler, no nie každý to berie ako spojler, lebo predsa len má tá kniha dvesto rokov. Aký je váš názor?

Nezabíjajte vtáčika - Harper Lee
Práve vďaka filmovej adaptácii tejto knihy som sa dostala k čiernobielym filmom, ktoré odvtedy pozerám stále, no práve tento film mi zo všetkých utkvel najviac v pamäti. Nesmierne sa mi páčil a hneď som vedela, že si prečítam aj knihu. Síce sa to za tie roky ešte nestalo, no raz sa na knihu určite vrhnem. Aj keď neviem či budem pokračovať druhým dielom, pretože som videla dosť negatívne recenzie.

Kto chytá v žite - J.D. Salinger
Toto je taká americká klasika ako asi nič. Vo všetkom, čo čítam alebo pozerám sa táto kniha spomína. Ja som ju už raz dávno dokonca aj začala čítať, no kým som ju dočítala, v škole nám profesorka krásne vyspojlerovala celú knihu, keďže sme ju preberali, a tak som už nemala chuť čítať ďalej. No stále by som ju rada dočítala, aj keď aj na túto knihu som počula rôzne názory, vraj je zbytočne preceňovaná. Uvidíme.

Jane Eyre - Charlotte Bronte
Milujem film a aj mini-sériu. Už tak dávno som si Jane chcela prečítať, ale akosi som sa k nej nedostala, až kým som tento rok nepísala bakalárku o prekladoch Jane Eyre. Mám teda tú knihu doma trikrát, v Holandsku som ju čítala v angličtine, ale došla som len po polovicu, pretože sa mi strašne ťažko čítala. Ale raz ju určite dočítam!

Krstný otec - Mario Puzo
Krstný otec je hádam môj najobľúbenejší film. Hudba, kamera, herecké výkony, scenár, príbeh... proste dokonalosť. A hoc sú filmy dosť dlhé, v tých ľuďoch a príbehu sa často strácam, práve preto by som si chcela prečítať knihu, aby som filmu ešte viac porozumela.

Odviate vetrom - Margaret Mitchell
Väčšina kníh v tomto zozname bude takých, kde som už videla film a práve kvôli nemu si chcem prečítať knihu. Raz dávno som objavila Odviate vetrom, keď som hľadala nejakú epickú romantiku. No keď som videla že to má cez štyri hodiny, tak sa mi veľmi nechcelo doňho púšťať, hlavne aj preto, že ma občianska vojna a celé to obdobie veľmi nezaujíma. Aj ten film som pozerala asi na trikrát. Dvakrát ma vôbec nezaujal a už v úvode som ho vypla, na tretí som ho dopozerala a okamžite sa stal jedným z najlepších filmov, aké som videla. Preto si chcem prečítať aj knihu. Chcem čítať o Rhettovi a Scarlet a ochkať nad nimi. Problém? Kniha má okolo tisíc strán a to je na mňa príliš veľa.

Lolita - Vladimir Nabokov
Je to niečo zvláštne, zvrátené, a práve také ja rada, takže preto si to chcem prečítať. Videla som síce film, ten novší (a stále starý), no ten nemal ani dobré hodnotenia, takže sa ani nečudujem, že sa mi až tak nepáčil, no knihu by som si fakt chcela prečítať.

Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
Nikdy som nebola nejaká maniačka do Sherlocka, až kým som nezačala pozerať seriál s Benedictom. Práve ten mi vnukol nápad prečítať si aj knihy, pretože veľa častí bolo inšpirovaných knihami, zatiaľ čo taký Sherlock Holmes film bol vymyslený príbeh (myslím :D). Síce ešte stále čakám na moju prvú detektívku či thriller (čakám, kedy konečne prečítam), toto je už jednoznačne na zozname, že si to chcem prečítať.

Vianočná koleda - Charles Dickens
Keď som bola dieťa, tak som na Vianoce rada pozerala Vianočnú koledu, no nikdy mi ani nenapadlo čítať knihu. Ani neviem čo som čítala či pozerala, no v jeden deň som si pridala asi štyri knihy od Charlesa Dickensa do to-read zoznamu. Je to taký známy autor, že by som rada videla ako píše, tak môžem rovno začať touto krátkou knižôčkou.

Jane Austen
Nevedela som si vybrať len jednu knihu. Skrátka, keď som dopozerala Pýchu a predsudok, mala som také obdobie Jane Austen, keď som pozrela snáď úplne všetky adaptácie. Ok, preháňam, po jednej adaptácii na jednu knihu. Mini-séria Emma je moja druhá obľúbená po Pýche, takže na tú sa už fakt teším, aj keď trochu sa bojím, že tým, že už nie som taká zažratá do Austen, tak ma knihy už nebudú baviť. Čo ja viem.

Pán prsteňov - J.R.R. Tolkien
Už by bolo na čase nie? Je to epická fantasy, ktorú nechápem, ako som ešte nečítala. Síce som kedysi film vôbec nemala rada, no odkedy vyšiel Hobbit a pozrela som si celú trilógiu v predĺženej verzii znovu, odvtedy ju úplne milujem a fakt si chcem prečítať aj knihy. Nehovoriac o tom, že nesmierne obdivujem Tolkiena. Proste už si to fakt. musím. prečítať.

A čo vy? Ktoré klasiky by ste si radi prečítali? Ktoré z týchto ste už čítali? Páčili sa vám? Čítate vôbec klasiky?


8 komentárov:

  1. Chcela by som ich veľa prečítať- Dostojevskeho,Tolstoj, Eyre a ano Nabukov-Lolita- každy hovorí že je to dosť zvratené zároveň geniálne napisané

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej no, aj tí ruskí autori ma zaujímajú, ale viem, že sa k ním nikdy nedostanem :D

      Odstrániť
  2. Z tohto som čítala Odviate vetrom, síce už dávno ale vtedy sa mi to veľmi páčilo.Mám v plane si to prečítať znovu a ten počet strán mi nevadí,mám radšej hrubšie knihy.Kto chytá v žite som tiež čítala ale to bol boj,hlavný hrdina bol idiot a takú tenkú knihu som čítala mesiac čo je na mňa dlhá doba.Vianočnú koledu čítam každý rok na vianoce takže už asi dva krát alebo tri krát som ju čítala a rozhodne si ju prečítaj vo vianočnom obdobii,úžasná kniha.Od autora som čítala aj Olivera Twista a to bolo tiež super. Páčilo sa mi prostredie do ktorého autor príbeh vsadil.Od Jane Austen som Pýchu a predsudok čítala dva krát,prvý krát som ju zabuchla po 15 stráňach že toto nebude pre mňa,po dlhých rokoch som sa do nej pustila znova nebolo to úžasne ale na druhej strane ani zlé,len nie som fanúšik pána Darcyho.Emma sa mi páčila viac.Čítala som celkovo od Jane štyri knihy a neľutujem,ďalšie mám v pláne Rozum a Cit. Z kníh ktoré sú tu by som si chcela prečítať Nezabíjajte vtáčika Janu Eyrovu,Lolitu Krstného otca a Pána prsteňov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne kedysi vôbec nevadil počet strán, no poslednú dobu sa mi vôbec nechce čítať, a keď vidím niečo, čo má toľko strán, tak to ani neotvorím :D :D Rozum a cit bola moja tretia obľúbená adaptácia, takže hádam, keď sa raz pustím aj do knihy, tak sa mi bude páčiť :)

      Odstrániť
  3. S klasikou je problém v tom, ze povacspov bola povinnou literatúrou a všetko čo je povinne nie je obľúbene. Az dlho po skolš objavila ich čaro ale nie do všetkých sa púšťam. A mam svoju vlastnú výzvu, aspoň jednu za rok 😀.
    Mimo Vianocneh koledy ktoru si čítam pravidelne každý rok pred vianocami.
    Kto chytá v žite som citalana výške a bola super no teraz by som ju uz pochopila úplne inak.
    Pan prsteňov je super a aj Lolita sa mi pacila. Jedna z mala ruskej klasiky co som zvládla. Austenova, Bronteova ma dosť nudia. Radšej idem iným smerom.
    Určite Wilde, Orwell, Twain, Dahl tých milujem. A raz za čas dám sancu aj nejakemu slovenskému či ceskemu autorovi. Určite to stojí za to. Prečítať si jednoduchú knihu je super ale mozog potrebuje občas aj niečo s com môže pracovať. Dostojevského sice asi nezvládnem ale tých knih je okrem neho viac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej no, Austen aj Bronte sú dosť nudné aj pre mňa, preto neviem Jane Eyre dočítať :D Hej ja keď som písala článok, tak som sama nad sebou krútila hlavou, že tu nie je žiaden slovák a nič mi ani nenapadlo od slovenského autora, ale určite by som chcela aj im dať šancu.

      Odstrániť
  4. Dobrý výber, na Godfarhera sa chystám aj ja. Mimochodom Sherlocka som čítal, a stojí to zato :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Och, z tohto výberu mám za sebou Janu Eyrovú, Emmu od Austenovej a Psa Baskervilskeho od Doyla a musím povedať, že ten mi nesadol, ale možno to bolo obdobím, kedy som ho chytila do rúk, takže pánovi detektívovi Holmesovi určite ešte mienim dať šancu. Kto Chytá v Žite - srdcovka! Mala som ju prečítanú ešte skôr ako sme ju mali na strednej ako povinné čítanie :D. A na Krstného Otca sa chystám tiež. Švagor mi povedal, že musím, pretože "každý mladý muž do 29 nevie, čo je život, kým si neprečíta Krstného Otca", čo síce neviem, čo tým presne myslel, keďže nie som "mladý muž", ale asi to naozaj stojí za to.
    Moja posledná "klasika" inak bola Carmilla od Le Fanu ... tiež to stojí za to :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať