pondelok 23. júna 2014

Filmová podoba týždňa (5)

Z dielne Niklausa


Názov: Budoucnost nejistá
Originálny názov: How I Live Now 
Predloha: How I live now - Megg Rosoff 
Žáner: akcia, dráma, romantika 
Režisér: Kevin Macdonald 
Hrajú:  , , a ďalší... 
IMDb hodnotenie: 6,5 
ČSFD hodnotenie: 63%

Obsah: Americké dievča je poslané na anglický vidiek, aby zostala s rodinou. Konečne nájde lásku a správny smer, zatiaľ čo bojuje o holý život, keď svet pohltí vojna.







Môj názor (spoilers alert): 
Keď som tento film objavila, ani som nevedela, že je to spracovanie knihy. Len som si to pustila a pozerala. A na moje prekvapenie sa mi to naozaj páčilo. Keďže zbožňujem postapokalyptické témy, tak to bolo jasné.
O čo vlastne ide? Blonďavá dievčina (ktorej tie vlasy fakt že nejdú) je ignorovaná otcom, ktorý ju pošle na anglický vidiek za svojou švagrinou. Tá ma niekoľko detí, ktoré sa s hlavnou hrdinkou - Daisy, ešte nikdy nestretli. Sledujeme ako sa Daisy nevoľky spoznáva so svojou rodinou, zatiaľ čo v pozadí zúri začiatok tretej svetovej. Keď to všetko praskne, tínedžri musia bojovať o svoje životy.

Film má svoje plusy a aj mínusy. Je ako horská dráha, raz ho milujete, inokedy sa nudíte. Keď Daisy ešte len prišla do Británie, zapáčila sa mi, pretože bola skvelo oblečená. Typicky, grungovo či punkovo. Creepersy na nohách, slúchadla na ušiach. Je odťažitá a nerada sa vôbec rozpráva so svojimi bratrancami a sesternicou, ktorá sa na ňu neskutočne tešila.
Mínusom hneď na začiatku bolo, že som nepochopila istej veci. Daisy počuje svoj hlas, ktorý jej hovorí čo nerobiť a čo robiť. Skrátka mi prišla ako psychopatka a fakt som tomu nepochopila. Musela si neustále umývať ruky a podobne. V knihe je to snáď lepšie vysvetlené.
Celé dielo ma však dostalo, keď rodina šla na lúku a nastalo ticho. Mala som až zimomriavky. Vyzeralo to tak perfektne, keď nebezpečné ticho nasledoval popol. Niečo vybuchlo? Geniálna scéna.
Hrdinovia sa snažia zistiť, čo sa stalo. Nemajú doma ani matku, ktorá musela súrne odísť na pracovnú cestu na pár dní. Počúvajú rádio a zisťujú, že vojna začala a žiadajú obyvateľov, aby odišli z ich domovov do úkrytov.
Rodinka sa však rozhodne, že ostanú v ich dome (čo je podľa mňa totálna hlúposť, ale ok). Ukryjú sa v stodole a ďalej si užívajú života, až kým sa všetko nepokazí.
Po zhliadnutí filmu som mala všelijaké pocity. Nevedela som, čo si myslieť, pretože som v podstate ani nevedela, čo to bolo za vojnu a či je Daisy skutočne psychicky narušená. Veľmi ma však neoslovil ani vzťah Daisy a jej najstaršieho bratranca Eddieho. Pre boha, veď sú rodina!!! Nechcelo sa mi veriť, čo vidím a už vôbec nie tomu, že ostatní to brali v pohode. WTF? 
Akcie tam nie je priveľa, no sem tam sa niečo nájde. Dokonca aj niečo nechutné, čo ma naozaj zaujímalo, ako to bolo napísané v knihe.
Film bol celkom smutný, ale každý ho môže brať inak. Ak by som čítala knihu, možno by som to zhodnotila inak (horšie určite), ale keďže sa tak nestalo, poviem len, že sa mi film celkom páčil aj napriek tým nevysvetleným veciam.



2 komentáre:

  1. Ja som si ho tiež chcela pozrieť už len kvôli herečke, ale aj z traileru sa mi niektoré veci zdali dosť divné. A tá vojna. Keď som začala kukať ukážku, vôbec som nečakala, že sa niečo také stane :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. trailer úplne všetko ukazuje. niekedy nechápem, kto robí tie trajleri, lebo ti tam drbnú celý film dpč :D
      ale pozri si to, je to celkom fajn :))

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať