pondelok 23. júna 2014

Top týždňa (3): Knihy z detstva

http://luu-san.blogspot.sk/2011/05/nove-meme-top-tyzdna.html
Z dielne Luu

Knihy z detstva

1. Džínsový denník

Keďže moje detstvo zahrňujem tak do 13-14 rokov, patrí sem aj Džínsový denník. Nikdy nezabudnem, keď ma spolužiačky ešte na základke priviedli do našej školskej knižnice a ja som experimentovala s knihami. Začala som slovenskými autormi, neskôr som objavila Zuzku Šulajovú a jej sériu Džínsový dennik, ktorá sa mi okamžite zapáčila.
Pamätám si, že som si vždy predstavovala strednú školu ako niečo úžasné a súcitila s hlavnou hrdinkou, ktorá ešte len nastúpila do prvého ročníka. 
Až keď som skutočne prišla na gympel a Zuzka vydala tretie pokračovanie, vtedy som si uvedomila, že knihu beriem úplne inak. Stále ju milujem a vždy som ju milovala, no teraz sa so sériou viem oveľa lepšie stotožniť. škoda však, že mám vo svojej knihovníčke len posledné dva diely. Rada by som mala aj tie prvé a čítala si ich stále dookola, smiala sa na trapasoch Pauly Semokovej a slintala nad Lukášom Masubom (do smrti si budem pamätať tie mená).
nové obálky



2. Disneyovky

Snáď nie sme so sestrou jediné dve deti, ktoré žili z Walta Disneyho. Každý večer si mama ľahla ku mne do postele a čítala nám rozprávky. Walt Disney knihy patrili všetky sestre, no to nie je podstatné. Tieto príbehy som zbožňovala a niektoré poznala už aj naspamäť, ale stále som chcela, aby nám ich mama dookola čítala.
Zaujímavosťou je, že som nikdy nevidela ani nečítala ani nepočula Bambiho. Bambi je legendárna rozprávka, ktorej knihu ani nemám. Dokonca ma ani neláka.A ktorá je moja obľúbená? MULAN! Už ako decko som bola za ženskú samostatnosť, aby bojovali dievčatá samy za seba a neboli ustráchané! Najviac však neznášam Pocahontas. Veď je to rozprávka, tak prečo to skončilo tak, ako to skončilo? Chudák John. Teraz asi budem pliesť hrušky s jablkami, ale druhý film Pocahotnas je jedna veľká katastrofa. Prečo proste neostala s Johnom a vybrala si toho dilina? Úplne skazená rozprávka toto (ups, spojler, sorry).
Ktoré knihy mám? Ariela, malá morská víla: Čary pod morskou hladinou, Pocahontas, Mulan, Macko Puf a kniha s tromi rozprávkami: Mickey a čarodejná fazuľa, Bongo (nie, nie to na trávu:D), Merlin a Mimi.
Sestra minulý rok pár kníh darovala do detských domovov, bola tam  druhá kniha s tromi rozprávkami, kde boli Tri prasiatka, Alenka v ríši divov a niečo, čo si nepamätám. Nikam mi zmizol aj Leví kráľ, no som si istá, že to sestra nedarovala, keďže je to jej obľúbená rozprávka.

3. Veselé zvieratká

MOJA prvá kniha. Všetky dovtedy patrili sestre... počkať, nie. Moja druhá kniha. Lenže túto som si už dokázala čítať aj sama. O čo ide? Je tam jedna farma (Zornička) a niekoľko príbehov, ktoré sú vždy o iných zvieratkách. Je tam príbeh o poníkovy, o psovi, kačkách... keď nepíšem v zdrobneninách, cítim sa zle. Znie to hrozne rozprávať o rozprávke bez deminutív.
Na konci sú dokonca nejaké otázky, ako robia zvieratká a podobne. Milovala som tú knihu. Keď som ju dostala, už nič iné mi mama nečítala len toto. Ak si dobre pamätám, tak som najviac zbožňovala príbeh - Šteniatko Bela sa učí brechať.


4. Moja obľúbená kniha o psíčkovi

Toto je moja prvá kniha. Teda... leporelo. Sestra túto aj Veselé zvieratká chcela odniesť do detských domovov tiež, no odmietla som. Sú moje detstvo a raz z nich budem čítať svojim deťom.

5. Modrý zajačik

Ďalšia, ktorú nám mamka dookola čítala. Túto mala veľmi rada sestra. Modrého zajačika sme mali dokonca nakresleného v starej detskej izbe. Sedel na polmesiaci spolu s nejakou ružovou zajačicou. Mama to kreslila, no minulý rok sme prerábali byt, tak už to nie je. Niekde by však mala byť fotka, keď to ešte len mama nakreslila a moja asi troj či štvorročná sestra stojí na stoličke vedľa toho. Naozaj to bolo krásne.


6. Milé stretnutia

Fakt, keď na to teraz pozerám, nechápem, čo sa mi na tom tak veľmi páčilo. Nejako ma neoslovila ani grafika, ani príbeh. Ale deti majú divné chute. Chápem.



A to bude asi všetko, keďže zvyšok už nemám. Bolo milé si zaspomínať takto na detstvo.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať