nedeľa 22. júna 2014

TMI challenge (jún)

http://krystyblog.blogspot.sk
Nedalo mi, musela som sa zapojiť do ďalšieho projektu. Tento je z dielne Kristy
O čo ide? Kristy každý mesiac položí nejakú otázku, na ktorú my máme odpovedať. Nie však jednou či dvoma vetami, ale rozpísať sa na celý článok. 

Viac info nájdete po kliknutí na obrázok.



Aký je tvoj najobľúbenejší diel ?


Ťažšia otázka sa už takto na začiatok vymyslieť asi nedala, ach :(. Fakt neviem. Možno prvá, možno tretia, možno piata a možno posledný diel, ktorý som ešte ani nečítala, no som si istá, že sa mi bude páčiť.

Sériu som čítala minulé leto, keď som sa dopočula o filme. Ihneď som si všetko zisťovala a dokonca si sériu prečítala. Viete koľko mi to trvalo? Asi týždeň. Týždeň na štyri či päť kníh. Odvtedy verne čakám na posledný diel, ktorý nie a nie prísť. Až sa mi nechce veriť, že na preklad budem musieť čakať až na koniec roka.
Prečo som vlastne spomenula, kedy som to čítala? Pretože nie som Lisbeth Salander (ak viete kto to je, viete čo tým myslím). Nemám dokonalú pamäť, tak si už presne nepamätám, v ktorej časti, čo bolo. Rozmazáva sa mi to však medzi štvrtým a piatym dielom, kedy som už aj zabudla, o čo vlastne išlo.

Tak som sa rozhodla, že si pekne rozpíšem moje emócie v rôznych dieloch a nakoniec odvodím záver.


1. Mesto kostí

Takmer stále, ak sa ma niekto spýta, ktorá je moja obľúbená kniha z nejakej série, odpoviem, že prvý diel. Prečo? Nie je to jasné? Nič o tom svete ešte neviete. Užívate si novotu sveta a nedokážete odtrhnúť oči od stránok, pretože je to konečne niečo nové. Spoznávate nové postavy, prvýkrát sa zaľúbite do hlavných hrdinov.
V tomto prípade som sa do prvého dielu naozaj zamilovala. Ukrýval pre mňa veľa tajomstiev a mnohým veciam som nerozumela, pretože som tento svet ešte nepoznala. Okamžite som sa zaľúbila do Jacea. 
Prvý diel sérii mi vždy príde ako také malé dieťa. Nepoškvrnené od  vonkajšieho sveta. 

2. Mesto popola

Po "krásnom" konci prvého dielu som sa nemohla dočkať pokračovania. Páčilo sa mi, že sme tu konečne začali spoznávať aj ostatné postavy, nie len tie hlavné. Dialo sa veľa zaujímavých vecí a nikdy som sa nenudila. Vždy tam niečo bolo. Nechýbal Jacov vtip. Kniha mi tiež zaručila, že by bolo dobré navštíviť psychológa, keďže pri mnohých momentoch som sa rozčuľovala. A ako býva Cassandrinym zvykom, aj tento diel skončil nedokončene, tak som sa musela ihneď vrhnúť na ďalší diel.


3. Mesto skla

Viem presne, čo sa dialo tu. Cassandra pôvodne mala v pláne z tejto série urobiť len trilógiu (och vďaka, že pokračovala!!). Preto to zavŕšila happy endom a všetci mohli byť spokojní. 
Priznám sa, že na začiatku mi vadilo zdĺhavé opisovanie, no od polovice sa kniha rozbehla a bolo ťažké pustiť ju z ruky. Najväčšmi ma nadchlo, koľko veľa akcie v druhej polovici knihy bolo. Samé bitky, samé spory, samé tajomstvá, všetko možné. Po prespatom úvode na nás naozaj čakala nádielka akcie a práve preto by som možno tento diel zaradila na druhé miesto hneď za Mestom kostí (a tiež preto, že sa KONEČNE dozvedáme pravdu). Aj keď by som tiež vytkla, že táto kniha je jedna z najvážnejších a Jacov vtip tu miestami chýba.

4. Mesto padlých anjelov

Nebite ma, ale ani tu si všetko nepamätám. Marí sa mi niekoľko vecí. Vidíme, ako sa vzťah Clary a Jacea zmenil. Vidíme, ako veľmi as zmenil hlavne Jace. Títo dvaja nebudú mať nikdy pokoj. Spoznávame nové postavy a zisťujeme, že to najväčšie zlo ešte len prichádza. 
Nebola by to Cassandra Clare, keby knihu neukončila nepekným cliffhangerom. Práve preto bolo jednoduché sa pustiť do ďalšieho dielu.
Aj tu sa musím priznať, že tento diel ma nenadchol. Nepáčilo sa mi, že tam chýbala akcia a koniec mi prišiel až príliš prefantazírovaný, no nehovorím, že ho nenávidím. Táto kniha bola podľa mňa najslabšia z celej série.

5. Mesto  stratených duší

Pre mňa bol toto ďalší oddychový diel. Možno aj zmením názor a zaradím túto knihu ako najslabšiu, nie som si istá. Milujem celú sériu, no po toľkej akcii v treťom diely sa to v týchto dieloch akosi vytratilo. No navrátil sa Jacov vtip, ktorý sa v tomto diely nedá nespomenúť. Zároveň sa mi páčilo, že sme precestovali svet čím sa konečne zmenilo rovnaké miesto, na ktoré sme si zvykli. Od ostatných dielov je tento asi najodlišnejší. Miestami som sa nudila, no len chvíľočku, pretože na konci nastala konečne poriadna akcia a ja som až nedokázala dýchať. Koniec bol naozaj famózny, preto opäť ruším, čo som povedala na začiatku. Bol to skvelý diel. 

6. Mesto nebeského ohňa

Nie, nečítala som ho, nie, nechystám sa ho čítač v angličtine. Už dávno som si povedala, že moje obľúbené série nebudem čítať v angličtine, aby som pochopila úplne všetko. Preto musím čakať do konca roka.
Čítala som na stránke Cassandry nejaké spojleri a neviem sa dočkať. Som si istá, že posledný diel prekoná úplne všetky.





Takže celkové hodnotenie? Najobľúbenejší diel je prvý a to Mesto kostí. Za ním nasleduje Mesto skla, Mesto stratených duší, Mesto popola a nakoniec Mesto padlých anjelov.  

Milujem túto sériu, milujem Cassandru a všetky jej knihy, snáď budú aj jej naplánované série také úspešné ako tie aktuálne.  

Mimochodom, som jediná, komu sa slovenské obálky nejako extra veľmi nepáčia? Veď je tam len názov a nejaké smiešne jednofarebné pozadie... :( Ako nehovorím, že sú hrozné, ale oproti tým pôvodným...

4 komentáre:

  1. Juuu ^^ som rada že si sa zapojila :) Ty si sa aspoň rozhodla.. ja som to písala dve hodiny a aj tak som nedokázala posúdiť, ktorá bola najlepšia :D No.. mne sa práve že naše obálky páčia a čo som čítala, tak aj ostatným.. ale veď sto ľudí, sto chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))))
      ako fakt, nehovorím, že sú hnusné, písmo sa mi páči, ale škoda, že sú také jednoduché :(

      Odstrániť
  2. Sériu som ešte nečítala, no plánujem to. :D Len neviem, kedy sa k nej dokopem, ako si však opísala každú knižku, vyzerá to lákavo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urob tak čo najskôr :D nevieš si ani predstaviť o čo prichádzaš ! :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať