nedeľa 28. septembra 2014

Issue 10: Knihy sú opäť "cool"


Ako často chodíte do kníhkupectva?
Dlho som v jednom nebola, keďže vždy, keď mám peniaze by som si nejakú knihu kúpila a to si dovoliť nemôžem, už tak nestíham s čítaním.
No v piatok som mala predsa len kopu času pred kinom a tak sme tam nakoniec s kamarátkou skočili. Asi 15 minút sme sa len tak potulovali po Panta Rhei a hľadali niečo zaujímavé, potom sme si išli sadnúť do Café Dias.
Práve v ten deň bolo v Optime (nákupné centrum) neskutočne veľa detí a celkovo ľudí, pretože tam boli akési workshopy, alebo čo to bolo.
Panta Rhei natrepaná ľuďmi ako nikdy.
Prechádzali sme sa teda s kamarátkou po kníhkupectve tých 15 minút, čo určite bolo viac, a ja som jej hovorila, čo je dobré, a čo nie. 
Keď tu zrazu spoza mňa nejaké dievča hovorí druhému: "Čítala si Na vine sú hviezdy? Skvelá kniha." 
A druhá odpovedala: "Nie, ale videla som film. Je to dobré? Kúpiť si to?"
Ok, je možné, že som celý rozhovor prikrášlila (a možno si ho aj vymyslela), ale v skutočnosti to má pointu rovnakú. 
Presne vtedy ma napadlo, aké sú knihy zrazu populárne.

Všimli ste si, že knihy sú akosi opäť v kurze?
Hlavne za to môžu podľa mňa ich filmové spracovania. Začalo sa to už dávnejšie, teda keď bol sfilmovaný Twilight. Dovtedy som filmy podľa kníh nejako nevnímala, no keď vyšiel Twilight, akoby sa s takými filmami roztrhlo vrece. 
Vyšiel Percy Jackson, Narnia, Hry o život a už to išlo. Divergencia, Na vine sú hviezdy, Ak zostanem, Labyrint: útek, Charlieho malé tajomstvá, White bird in a blizzard, Spectacular now, Upírska akadémia, Mesto kostí, Hostiteľ, Rudá jako rubín, Som číslo štyri, Nádherné bytosti, Darca, Warm bodies, How I Live Now a mnohé iné.
Už teraz sa môžeme tešiť na 50 Odtieňov sivej, Love Rosie, Gone Girl, Horns, The DUFF, Piata vlna či ďalšie dva filmy podľa kníh od Nicholasa Sparksa. 
Nezaostávajú ani seriály či mini sierály ako Game of Thrones, The 100, Upírske denníky, The secret circle, Under the Dome, Pretty Little Liars, Gossip Girl, Outlander hoc aj Walking dead... 
Je toho dosť, čo? A to je len za posledné tri-štyri roky, tiež som ani zďaleka nevymenovala všetko.
 Nehovorím, že kedysi sa filmy podľa kníh netočili, no aspoň podľa môjho názoru vtedy nešlo o toľko YA či NA titulov, aj keď sú tu aj výnimky. Harryho Pottera som vynechala schválne, lebo ten spolu s LOTR patrí ešte k tej staršej klasike.

Možno niekomu stačí film, no ak je dobre spracovaný, úprimne verím, že aj dnešnú natvrdlú mládež (česť výnimkám) naláka na knihu. Tak ako Na vine sú hviezdy. Kto ju ešte nečítal? Čítal ju snáď každý a snáď každý aj vlastní knihu. 
K dobrému predaju kníh pomáhajú aj vydavateľstvá, ktoré idú ruka v ruke s kinom a vydávajú nové vydania s filmovými obálkami. Napríklad také If I stay či Giver. Svoju slávu už mali za sebou, teraz sa dočkali filmových spracovaní a opäť sú na poličkách čo najviac vpredu a tešia sa obľube. 
Nechcem ukrivdiť osobám, ktoré knihy zbožňujú už odjakživa, no všetci vieme, že je nás, takých závislých na knihách naozaj málo. Knižných blogerov veľa, ale stále málo. Chápete ma? Či ani nie?
Keď sledujem blogerskú sféru, buď sú blogy o sebe/kozmetike/oblečení alebo o knihách. Lenže aj tak číta knihy v mojom okolí málo ľudí. Stačí mi, keď sa pozriem na svoju triedu. Je nás 35 a dokopy čítame pravidelne knihy asi 3 dievčatá. Z toho aj to len dve si knihu naozaj aj berieme do školy a závisláčime. 
Zvyšok? Nothing much. Vidia ma s knihou a je to samé "Ježiš, zasa číta!", "Zase?" a ďalšia kopa podobne otrávených viet.

Práve preto som rada, že sa kníhkupectvá opäť zaplňujú a ľudia majú záujem o knihy. Aj keď mi začína liezť také TFIOS na nervy a vlastne celý John Green, pretože mladšie čitateľky o ničom inom nehovoria, neodsudzujem ich. Som rada, že si našli aspoň niečo.
Stačí mi aj, keď sledujem na FB stránku Dnes čítam, kde pribudne za jeden deň mnoho príspevkov s knihami a teší ma to.
Nedávno tam niekto pridal... nie som si istá či to bolo niečo od Johna Greena alebo Ak zostanem, ale ktosi pod to napísal komentár typu "Ach bože, veď je to už hrozný mainstream!". Takmer ma trafilo. Ako môže byť kniha mainstream? Kniha nikdy nemôže byť mainstream, buď je populárna alebo nie. Ak je populárna, tak každý ju každému odporúča a to znamená, že ten autor za niečo naozaj stojí a oplatí sa prečítať si od neho niečo. Nebudem snáď ohŕňať nosom nad knihou, lebo je v podstate veľmi populárna. Veď to nedáva logiku. Hlavné je, že už nie je v móde rezanie sa, swagovanie, fajčenie a pitie do nemoty.
A na záver vám poviem, že čítajte knihy, pretože život bez knihy a bez toľkej fantázie pokope je podľa mňa nudný. Ak aspoň na chvíľu nechcete byť samými sebou, nič lepšie vám k tomu nepomôže, ako dobrá kniha. 

Inak, po dopísaní si pripadám ako Charlie z Charlieho malých tajomstiev, pretože on písal podobne, vždy musel dať na papier myšlienky, tak ako mu napadali, jednu cez druhú.
Dúfam, že sa vám môj chaotický článok páčil.
A čo vy? Ako to cítite vy? Myslíte, že knihy sa opäť dostávajú do popredia?

4 komentáre:

  1. Veľmi oekný článok. Ešte som sa nad tým nezamýšľala, no keď to tak čítam a začínam nad tým premýšľať je na tom kus pravdy. Knihy sa stali IN, pretože vznikajú podľa nich filmy a veľa ľudí si to chce aj prečítať... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhodne zaujímavý článok :) A tiež som si všimla, že knihy sú čoraz viac v kurze, ale tak ja to neriešim..hlavné je, že ľudia čítajú...Priznám sa, že ja do školy napr. knihu nosím len málokedy - buď mám ťažkú kabelu, alebo sa mi to tam proste nevojde a čo ja viem čo ale vždy, keď už nemôžem čítať 'normálnu' tak aspoň na mobile niečo... :) a čo sa týka nás spolužiakov...no čítame viacerí, ale tak väčšina je skôr že také oddychové a pre zábavu :)
    A takisto, som si všimla, že proste tých ľudí teraz narastá a všetko...no, tak ja už čítam od mala, vždy ma k tomu tak trochu mama viedla a proste som si ten vzťah vybudovala...ale tak, musíš uznať, že raz je niečo in, vydrží to chvíľu a potom to aj tak odzvoní a už to zasa bude pomaly upadať... :)
    No, snáď to má akú -takú hlavu a pätu :D A keď nie, tak srry, ale sú to tiež tak pozliepané myšlienky, jedna cez druhú... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :))
      ja knihu nosím vkuse, aj keď to často dopadne tak, že ju v škole len otvorím a hneď aj zavriem a potom nadávam, že som ju zbytočne ťahala so sebou, lebo mám len ťažkú kabelku.. ale na druhý deň ju zase vezmem :DD
      Má má, dont worry :D

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať