utorok 21. októbra 2014

BTW: Would You Rather

Dnes trochu neskoro, ale predsa len som tu s ďalším tagom. 
Tentoraz Would You Rather tag. 


 1. Čítala by si do konca života už len série alebo samostatné knihy?
Určite série. Nemám síce proti samostatným knihám nič, no moje obľúbené romány sú v sérii, takže určite série. Môžem viac sledovať vývoj postáv a nepríde mi to celé urýchlené. Tiež nemusím stále premýšľať, čo si asi prečítať, keďže logicky bude nasledovať ďalší diel, takže mi to aj zaberie viac času a zabije nudu. 
Ale tiež nemám nič proti samostatným knihám, keďže napríklad také The Duff, čo by ste už dávno mali vedieť, že je to jedna z mojich najobľúbenejších kníh, je samostatná, nie je v sérii.

2. Čítala by si do konca života len knihy od autoriek či autorov?
Nie som feministka a nemám ani nič proti mužom, ale moje všetky obľúbené knihy/série sú od ženských autoriek, takže jednoznačne ženy. Ako aj muži píšu dobre, ale nečítala som od nich toľko kníh ako od žien. Tiež mám doma takmer všetky knihy od autoriek.

3. Nakupovať radšej v kamenných obchodoch či na internetových?
Kamenné predajne majú niečo do seba, je to super poprechádzať sa medzi hŕbami kníh a dať si kávu medzi nimi, ako je to napríklad v Café Dias v Panta Rhei. Ale radšej nakupujem na internete, keďže knihy sú tam lacnejšie a často majú aj väčší výber. Takže vyberám internetové obchody. 

 4. Chcela by si, aby sa všetky knihy stali filmami či seriálmi?
Toto je jednoduché, seriálmi. A už som to tiež zopárkrát spomínala, že mám na mysli seriály také, ako je napríklad Game of Thrones či Sherlock. Teda na prémiových kanáloch či urobené ako mini séria. Prečo? Pretože takéto seriály majú väčšinou hodinu, keď nie viac. Séria je len niekoľkodielna, ale komu by to prekážalo, keď môže sledovať taký dokonalý seriál? Jedna kniha by napríklad mohla byť jedna séria, čiže by prakticky bolo pre jednu knihu aj 8-9 hodín, ak by som porovnávala s GoT. Ak by to bolo urobené ako napríklad Sherlock, ktorý má 3-4 diely v jednej sérii, ktoré majú cez hodinu a pol, čiže sú ako kratší film, aj to by bolo super. 
Len určite nie tie obyčajné seriály, ako sú Upírske denníky, Tajný kruh, PLL či Gossip girl. Nemám proti týmto seriálom nič také podstatné, keďže som ich pozerávala a hovoria, že sú lepšie než knihy, no zároveň mi vadí, že sa tak veľmi odpútali od kníh. Okrem mien tam nič pôvodné neostalo a práve toto nechcem, aby sa stalo s mojimi obľúbenými knihami (Nástroje smrteľníkov prosím nedokakajte!).
Filmy tiež nie sú od veci, ale tie sú neskutočne neodhadnuteľné. Je to 50 na 50, pretože film môže vyjsť dokonalo, alebo katastrofálne. Viď príklad Mesta kostí či Upírskej akadémie v porovnaní s HP či HG.

5. Radšej by si čítala 5 strán za deň alebo 5 kníh za týždeň?
Ja viem, že by som možno mala skôr povedať to druhé a ono by som to aj kedysi povedala, no postupne mám čím ďalej tým menej času, takže radšej 5 strán za deň. Aj keď si neviem predstaviť, že by som čítala nejakú super akčnú vzrušujúcu scénu (typu koniec Drozdajky, koniec Pottera atď) a mohla by som prečítať len 5 strán. Potom by som sa vôbec nevedela sústrediť na zvyšok dňa, až kým by som neprečítala ďalších 5 strán.

6. Byť profesionálny recenzent alebo autor?
Autor! Daaaah!
Kto by nechcel byť autor? Ako rada čítam, recenzujem, podieľam sa so svojimi myšlienkami s vami a tak ďalej, ale byť autorka nejakej knihy je môj sen už dlho predlho.
Predstavte si ten nádherný pocit, keď vojdete to kníhkupectva a tam na začiatku vaša kniha. A ľudia ju obdivujú, čítajú anotáciu, listujú ňou. Predstavte si, že máte besedu so svojimi čitateľmi, že podpisujete vlastnú knihu kope ľudí. Ach.

7. Radšej by si čítala svojich top 20 kníh stále dookola alebo iba nové knihy, ktoré si predtým nečítala?
Milujem svoje obľúbené knihy a milujem, keď si niektoré pasáže môžem prečítať znovu, no určite by som sa kvôli ním nevzdala nových. Určite by mi tie moje obľúbené začali liezť na nervy a nakoniec by som prestala čítať úplne. Potrebujem nové knihy!

8. Byť knihovníčka či predavačka kníh v obchode?
Do knižnice často (vôbec) nechodím, takže asi (určite) predavačka. Poradiť ľuďom nejaké knihy, obzerať si tie nové stále dookola... ach... sen. Najlepšie by bolo vlastniť malé kníhkupectvo s kaviarničkou v ňom, také útulné úplne. Dokonalosť.

9. Radšej by si čítala knihy len tvojho obľúbeného žánru alebo knihy všetkých ostatných žánrov, len nie tvojho obľúbeného?
Hmm... milujem fantasy, či obyčajné dievčenské romány, dystopie, skrátka všetko, takže asi ani nemám obľúbená žáner, preto by som si asi vybrala to druhé. Pretože by to bola výhra stále. Aj keď nečítam úplne všetko, mám vyhradený štýl, prečítala by som si zopár diel aj z takých žánrov, ktoré ma nebavia. Všetko by som vyskúšala.

10. Obyčajné knihy či e-booky?
Tak toto je ťažké, pretože som prišla na to, že keď čítam e-booky, ide mi to rýchlejšie, som úplný maniak, nedokážem prestať a som schopná prečítať knihu aj za jeden deň. Lenže, nemá to to čaro ako fyzická kniha. Pri nej môžete sledovať ako ďaleko ste došli už, môžete obdivovať obálku, môžete sa ňou pýšiť na poličke, ovoniavať ju alebo čo ja viem čo. Fyzická kniha má neskutočné čaro, na ktoré e-booky nemajú, ale e-booky majú viac výhod podľa mňa... takže neviem. Jediná otázka, na ktorú naozaj neviem odpoveď.

Zajtra sa budem musieť učiť zase maturitnú tému (či dve?) takže neviem či zajtra tag bude, uvidím.
Snáď sa vám tento páčil, aj keď som ho pridala až takto neskoro.

2 komentáre:

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať