streda 29. augusta 2018

Call Me By Your Name || kniha vs film

Keďže sa mi akosi nechce vôbec písať recenzie, tak som sa rozhodla inšpirovať mojou milovanou Adi (Čarokníh), ktorá na blog pridáva články kniha vs. "adaptácia" a spísala som niečo podobné, kde v podstate porovnávam postavy, príbeh, a čo sa mi páčilo viac, kniha alebo adaptácia. A keďže práve čítam aj Príbeh služobníčky, tak očakávajte niečo podobné aj pri tom.


Tuším od Pýchy a predsudku sa mi ešte nestalo, že po tom, čo som najprv videla adaptáciu a potom čítala knihu by sa mi tá kniha fakt páčila. Takmer stále som oľutovala, že som knihu najprv neprečítala, pretože ma potom už tak nebavila a rovnako to bolo aj tu. 

Film som videla už tuším tri či štyrikrát. Prvýkrát som ho pozerala na letisku, kde za mnou sedelo tak milión ľudí a nevedela som si ho užiť, keď som celý čas myslela na to, že je tam samá erotická scéna a všetci ľudia za mnou vidia, čo pozerám. No keď som si film pozrela opäť v pokoji domova, fakt sa mi neskutočne páčil a čím viac ho pozerám, tým viac ma baví hádať, čo si obe postavy myslia. Povedala by som, že film je dosť nič nehovoriaci. Vidíte Elia, ktorý je fascinovaný tohtoročným hosťom v ich vile, ktorého si zavolal jeho otec, profesor. Oliver sa zdá byť dosť povýšenecky, aspoň mne tak vo filme prišiel, a úprimne, tak trochu som neverila, že Elia miloval.
Oproti filmu je knižný Elio oveľa hanblivejší, neistejší, neskutočne som sa s ním stotožňovala, zatiaľ čo knižný Oliver sa mi páčil oveľa viac, verila som mu jeho emócie, páčilo sa mi, že som presne vedela, čo je to za človeka, chápala som čo robí a prečo to robí, aj keď Elio si myslel niečo úplne iné.

Elio a Oliver spolu strávia celé leto, a obe, film a aj kniha sa z väčšej časti zameriavajú práve na to ich spoznávanie, tajné pohľady, letmé dotyky, neistotou. No kým kniha venuje čas nudným pasážam, ktoré boli úplne aleže neskutočne zbytočné, film ich pekne vynechal a zaujal tak oveľa viac. Celkovo je kniha písaná ako nejaká esej alebo list. Bolo zaujímavé konečne vidieť Eliovi do hlavy a už fakt pochopiť, čo sa dialo vo filme, čo cítil, čo si myslel, ale zároveň tým, že to bol takto písané, tak sa to čítalo neskutočne ťažko. Kniha má skutočne len málo dialógov, kvôli čomu sa je ťažké začítať, a aj keď sa vám to podarí vďaka tej jednej konverzácií, tá skončí ešte na tej strane a nasleduje ďalšie desať-stranové opisovanie Oliverových plaviek či sadu plného marhúľ. Aj keď najhoršia pasáž prišla na konci, kde autor venoval možno aj viac ako desať strán scéne v kníhkupectve a vzápätí v reštaurácii, a rozhovorom s úplne neznámymi postavami, čo mňa osobne vôbec nebavilo, keďže mi celé rozhovory pripadali, akoby autor opisoval sám seba a predstavoval nám svoje "nesmierne múdre" myšlienky a názory.  Nehovorím však, že ani film nemal svoje hluché miesta. Stalo sa, že som sa niekedy nudila, no herci (a hlavne teda Timothée) to zachránili a veľmi rada som sa na nich pozerala, takže mi ani nevadilo, že som sa nudila.
Celkovo sa kniha a film až tak nelíšia. Práve naopak, skvelo sa dopĺňajú, pretože vám film poskytuje scény navyše, ukazuje vám všetky obľúbené pasáže, počujete hudbu, ktorú Elio prerábal, vidíte postavy, a zároveň, keď si prečítate knihu tak viac rozumiete ich pocitom, a čo sa vlastne medzi nimi dialo. Podstatné informácie boli ponechané, postavy taktiež, aj keď jedna (Chiara tuším) mala vo filme oveľa menej priestoru, niektoré rozhovory boli takmer rovnaké a najviac, čo sa asi zmenilo bol koniec, ktorý sa mi v knihe absolútne nepáčil, pretože to pokazilo úplne celý dojem z knihy a celú romantiku, teda aspoň v mojich očiach. Film mal naopak dokonalý koniec, ktorý ma každý raz, čo som film pozerala, rozplakal.


Kniha odo mňa dostáva veľmi slabé 3 hviezdičky, možno by som klesla aj na 2,5. Povedala by som, že to fakt nie je kniha pre každého a na každý čas. Napríklad mňa poháňalo v čítaní to, že som to čítala práve v lete v Taliansku. Neviem či by sa mi tak chcelo, ak by som to čítala doma. Fakt som sa veľakrát nudila a ak by som najprv nevidela film, asi by som to ani nedočítala, pretože tak som aspoň vedela, čo očakávať a tešila som sa na určité scény, ktoré som si chcela prečítať.
Ak máte radi LGBTQ+ knihy, tak toto nevynechajte, fakt je to napísané pekne a podľa mňa sa s tým čitateľ ľahko stotožní, či už žena alebo chlap. Nie je to zlá kniha, no záleží na čitateľovi a preto dopredu varujem, že ak sa na to fakt necítite, nechcete nič pomalé a tak trochu nudné, ani to nečítajte. A zároveň si myslím, že to absolútne nemá čo hľadať v Young Adult literatúre, pretože je to určite kniha pre starších.

Čo sa týka filmu, ten odporúčam všetkými desiatimi. Ba čo! Dvadsiatimi. Hoc na prvýkrát ma až tak nezaujal, na druhý som sa už zamilovala a určite si to ešte pozriem. Herecké výkony boli skrátka skvelé, hudba dokonalá, prostredie úžasné. Sú tam síce nudné pasáže, no zároveň je to fakt krásny a srdcervúci film. Aj keď tiež si myslím, že nesadne každému, pretože nie každý dokáže oceniť také pomalé, romantické drámy, v ktorých sa fakt skoro nič nedeje. Filmu jednoznačne dávam 7,5/10.

Videli ste film? Čítali ste knihu? Páčil/a sa vám? Chystáte sa to čítať či pozerať?


2 komentáre:

  1. Pěkná recenze. :)
    Knihu jsem nedávno také dočetla a hned jsem si musela pustit film, který se opravdu povedl, ty herecké výkony jsou úžasné a navíc se mi líbilo více filmové zakončení než to knižní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem :) a úplne súhlasím! tiež sa mi filmový koniec páčil viac :)

      Odstrániť

Ocenenie

Ocenenie

Zobrazenia stránky

Archív

Translate



© Dany 2011-2020

Kde nakupovať